Της Κατερίνας Μυλωνά

«Κάθε έργο τέχνης είναι μια πολιτική πράξη», λέει χαρακτηριστικά η εικαστικός, Αλεξάνδρα Περρή, η οποία θεωρεί πως με το να δημιουργεί έναν πίνακα ζωγραφικής παίρνει θέση απέναντι στα πράγματα που συμβαίνουν γύρω της, «διαμορφώνω συνείδηση και δική μου και του θεατή», αναφέρει. Η Αλ. Περρή θεωρεί πως για να είσαι καλλιτέχνης δεν αρκεί να δημιουργείς έργα τέχνης αλλά πρέπει ο τρόπος ζωής σου να είναι αναλόγως διαμορφωμένος, «το να ζεις σαν καλλιτέχνης είναι πιο σημαντικό και από το να παράγεις», υποστηρίζει.

Εκείνο που την ώθησε να πιάσει πινέλο στα χέρια της ήταν επειδή είχε απογοητευτεί από τους ανθρώπους και από διάφορα που συμβαίνουν στο περιβάλλον της. «Ο κόσμος υποτιμάει τη φύση και την καταστρέφει, με θλίβουν πολύ αυτά που γίνονται στην πόλη μου, στον πλανήτη, στρέφομαι προς την τέχνη ίσως για να μην τα πάρω τόσο σοβαρά, είναι δύσκολο, δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις με όσα βλέπεις», περιγράφει. Ιδιαίτερα ασχολείται με θέματα ισότητας των δύο φίλων ενώ έχει φιλοτεχνήσει αφίσα για το Κέντρο για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Όσον αφορά το αν ο κόσμος στο Ηράκλειο ενδιαφέρεται για την τέχνη και τον πολιτισμό, γενικότερα, η ίδια απαντά, «με ενοχλεί που βλέπω στους δρόμους της πόλης μου αδέσποτα αβοήθητα, πρέπει να γίνουμε πρώτα φιλόζωοι και φιλάνθρωποι και μετά φιλότεχνοι».

Άλλο ένα «αγκάθι» που βλέπει στο Ηράκλειο είναι ότι μένουν ανεκμετάλλευτα κομμάτια του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας, «για να ανοιχτούμε στη σύγχρονη τέχνη και τους νέους ανθρώπους πρέπει να τα έχουμε καλά με ο,τι προϋπάρχει στον πολιτισμό. Για παράδειγμα, περνάμε από τα Λιοντάρια και βλέπουμε τα αρχαία καλυμμένα από τα καταστήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να θαυμάσουμε τον πολιτισμό μας», αναφέρει. Προσθέτει, ακόμα, πως «αν δεν αλλάξει η νοοτροπία στους ανθρώπους και τους φορείς του τόπου και πάψουμε να κοιτάμε το προσωπικό μας κέρδος δε γίνεται ξαφνικά να αγαπάμε την τέχνη από το πουθενά». Παράλληλα, αναφέρει πως στο Ηράκλειο δεν υπάρχουν χώροι για να εκθέσει κανείς τη δουλειά του ενώ και όσοι είναι διαθέσιμοι δεν αναδεικνύονται όπως θα έπρεπε.

Η Αλ. Περρή διδάσκει εικαστικά σε σχολείο και περιγράφει πως «τα παιδιά σκέφτονται αγνά, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ενδιαφέρονται για την τέχνη, ο,τι και να προσεγγίζει ένα παιδί του γίνεται ενδιαφέρον. Το παιδί πρέπει την τέχνη να τη βλέπει σαν τρόπο ζωής, όπως παίζει με κάτι σπίτι του να παίζει με το κόκκινο, τα πινέλα».Ποια είναιΗ Αλεξάνδρα Περρή, καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο, και η οποία εκθέτει έργα της στο ΜΕΤΗ (Μεταπτυχιακές σπουδές στο Royal Holloway, University of London, Αγγλία και πτυχίο από το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, όπως και από το Πανεπιστήμιο του Brighton, Faculty of Arts & Architecture, Καλών Τεχνών) από το 2004, διδάσκει επίσης ελεύθερο σχέδιο και ιστορία και θεωρία της τέχνης στα Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.