Της Κατερίνας Μυλωνά

Μέσα από τα μάτια του καλλιτέχνη, τα διάφορα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία παίρνουν μια άλλη διάσταση, όπως περιγράφει η εικαστικός, Κλειώ Χρηστάκη, η οποία πιστεύει πως η τέχνη πρέπει να περνάει μηνύματα και να ευαισθητοποιεί τον θεατή. «Κάθε καλλιτέχνης, με τη δουλειά του, θέλει να μιλάει για διάφορα προβλήματα στον κόσμο, σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό να τα δει και από μια άλλη οπτική γωνία», αναφέρει.

Η Κλειώ Χρηστάκη παρατηρεί πως καλλιτεχνικά το Ηράκλειο, σε σχέση με το παρελθόν, έχει κάποια βελτίωση, «αν και αυτή γίνεται με μικρά βήματα», υποστηρίζει. Εκείνο που χρειάζονται οι καλλιτέχνες είναι η στήριξη του δήμου, κυρίως οι νεότεροι γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβάλλουν τη δουλειά τους. Η εικαστικός κάνει λόγο για ανυπαρξία εκθεσιακών χώρων και έλλειψη χορηγών.

Αυτό το κενό προσπάθησαν να καλύψουν τέσσερις νέες καλλιτέχνιδες με τη δημιουργία της ομάδας 4 Ground, στην οποία είναι μέλος. Η ομάδα προέκυψε από τη διαπίστωση πως αν ενώνανε τις δυνάμεις τους θα μπορούσαν πιο εύκολα να σταθούν καλλιτεχνικά στο Ηράκλειο.

Ως εκπαιδευτικός διαπιστώνει πως τα παιδιά διψάνε για εκθέσεις και θεωρεί ότι η τέχνη πρέπει να έρθει πιο κοντά στο κοινό, να διοργανώνονται περισσότερα χάπενινγκ, «να βάζει το θεατή στο παιχνίδι με την τέχνη, να συμμετέχει και το κοινό, να είναι περισσότερο διαδραστική», προτείνει. Θα ήθελε, ακόμα, να δει εκθέσεις από την Αθήνα να φιλοξενούνται και στην πόλη μας.Ποια είναιΓεννήθηκε στο Ηράκλειο, όπου πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα της μαθήματα κοντά στους Γ. Χαλαμπαλάκη και Β. Βασιλειάδη. Στη συνέχεια σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Νάπολη με καθηγητή τον G. Pierno και της Μπολόνια με καθηγητή τον C. Pozzati, απʼ όπου αποφοίτησε το 2000. Δίδαξε στο Εργαστήριο Ζωγραφικής ARTio και σήμερα διδάσκει ως καθηγήτρια καλλιτεχνικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα έκανε τα σκηνικά στις θεατρικές παραστάσεις «Μόλις χώρισα» και «Η ωραία Θυμωμένη». Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία ως φοιτήτρια και στην έκθεση Trash Art 2003 στην Αθήνα. Σήμερα ανήκει στην καλλιτεχνική ομάδα “4 Ground” και το 2006 παρουσίασαν την πρώτη τους ομαδική έκθεση «Δωμάτια» στο Παγοποιείον, ο χώρος του οποίου κοσμείται και σήμερα από έργα τους (installationsαι). Παράλληλα, είναι μέλος στο δίκτυο εικαστικών καλλιτεχνών Ηρακλείου και έλαβε μέρος στην έκθεση «Εν Ηρακλείω Τη» που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες εβδομάδες στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Η Κλειώ Χρηστάκη πειραματίζεται με την τέχνη και χρησιμοποιεί διάφορα υλικά. Ξεκίνησε με τη λεγόμενη actionpainting- ζωγραφική της κίνησης, της δράσης- «υπάρχει ένας δυναμισμός, η δύναμη του πινέλου, η κίνηση δίνει κάποια ενέργεια στον πίνακα και το χρώμα», περιγράφει. Στην πορεία άρχισε να ενσωματώνει στους πίνακές της διάφορα υλικά, όπως ξύλα, σίδερο, καθρέφτες και χαλκό, που προσδίδουν στα έργα της την αίσθηση του παλιού. Κάπως έτσι, πέρασε στην τρίτη διάσταση με τις εγκαταστάσεις και τα δωμάτια.

Στην έκθεση στο Παγοποιείον παρουσίασε ένα δωμάτιο από καρφιά, σε μια προσπάθεια να δείξει πώς ένας χώρος που είναι καθαρά προσωπικός και φιλικός προς τον άνθρωπο που τον χρησιμοποιεί μπορεί, ανάλογα τα υλικά, να αλλάξει μορφή και να γίνει εχθρικός.

Σε λίγες μέρες εγκαινιάζεται μια έκθεση στο μουσείο εικαστικών τεχνών Ηρακλείου, όπου η Κλειώ Χρηστάκη λαμβάνει μέρος με μια εγκατάσταση από καθρέφτες μπάνιου με φωτογραφίες ανθρώπων στις καθημερινές τους στιγμές. Ο θεατής είναι σα να κρυφοκοιτάζει τις προσωπικές στιγμές του άλλου σε έναν χώρο που είναι ο πλέον ιδιωτικός, όπου ο καθένας μπορεί να κλάψει, να αλλάξει, να μεταμορφωθεί, και ο κόσμος παρακολουθεί όλες αυτές τις αλλαγές.