Tου Γιάννη Ζωράκη

Αφήνω τα ίδια τα υλικά να δράσουν, προσφέροντας τους αυτονομία” υποστηρίζει η ίδια, για να τονίσει στη συνέχεια: “Είναι πολύ πιθανό μια μεταβολή στα υλικά, όταν τα τοποθετήσω στον καμβά να μου αλλάξουν εντελώς το σχέδιο.

Εγώ προσαρμόζομαι στο υλικό. Δεν προσαρμόζω το υλικό σε εμένα


Με τη σκιά και το φως άρχισε να…πειραματίζεται, η καλλιτέχνης Ελένη Τζαγκαράκη, όταν βρέθηκε για σπουδές στο Λονδίνο κι απʼ αυτή τη “διαμάχη”, προέκυψε ουσιώδης καλλιτεχνική δημιουργία.

Οι διαφοροποιήσεις των τοπίων από την Ελλάδα ως την Αγγλία και οι τεράστιες διαφορές φωτοσκιάσεων από το ένα μέρος στο άλλο, ήταν αυτές που τις έδωσαν την αφορμή να χρησιμοποιήσει μαζί, ασπρόμαυρες εικόνες από την Αγγλία και έγχρωμες από την Ελλάδα, προκειμένου να αναδείξει τις έντονες χωρικές διαφορές.

Τόσο στα ζωγραφικά, όσο και στα χαρακτικά της έργα, η Ελένη Τζαγκαράκη, αφήνεται στο παιχνίδισμα των υλικών, με στόχο να τα μετατρέψει σε έμμεσους δημιουργούς της τέχνης της.

“Αφήνω τα ίδια τα υλικά να δράσουν, προσφέροντας τους αυτονομία” υποστηρίζει η ίδια, για να τονίσει στη συνέχεια: “Είναι πολύ πιθανό μια μεταβολή στα υλικά, όταν τα τοποθετήσω στον καμβά να μου αλλάξουν εντελώς το σχέδιο. Εγώ προσαρμόζομαι στο υλικό. Δεν προσαρμόζω το υλικό σε εμένα”.

Όπως όμως όλοι οι τοπικοί καλλιτέχνες, έτσι και η Ελένη Tζαγκαράκη, διαπιστώνει ένα σοβαρό πολιτισμικό έλλειμμα στο Ηράκλειο, το οποίο γίνεται εντονότερο από την παντελή απουσία χώρων τέχνης.

“Παλαιότερα υπήρχαν κάποιες γκαλερί στο Ηράκλειο, αλλά πλέον δεν υπάρχει καμία” υποστηρίζει η Ελένη Τζαγκαράκη, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά, πως η γειτονική πόλη των Χανίων, διαθέτει τουλάχιστον τέσσερις γκαλερί, οι οποίες απευθύνονται μάλιστα σε πολύ μικρότερο κοινό.

“Κάτι έχει αρχίσει να γίνεται με τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, αλλά και πάλι δεν τη θεωρώ ουσιαστική παρέμβαση” τονίζει η κ. Τζαγκαράκη, διαπιστώνοντας πως, ο ένας χώρος δεν αρκεί καθόλου, πόσο μάλλον όταν λειτουργεί σε ώρες που δεν διευκολύνουν το ευρύ κοινό.

“Ακόμα κι αυτό το λίγο που συμβαίνει, είναι λιγότερο απʼ αυτό που έχουμε ανάγκη” τονίζει χαρακτηριστικά, αν και εκφράζει την ελπίδα της για κάτι καλύτερο. Όπως υποστηρίζει επιπρόσθετα, από μόνοι τους οι καλλιτέχνες έχουν αρχίσει να κάνουν κάποιες προσπάθειες μέσω του δικτύου καλλιτεχνών, προκειμένου να αντικαταστήσουν την Πολιτεία, που κατά γενική ομολογία παραμένει απαθής.Ζωγραφική και γλυπτική αλλά και μαθήματα εικαστικών σε άτομα με ειδικές ανάγκες

Η Ελένη Τζαγκαράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1978. Τα πρώτα μαθήματα εικαστικών τα παρακολούθησε με τους Αζαρία και Γεωργιάννα Μαδανιάν, την Αφροδίτη Δασκαλάκη και την Στέλλα Κουκουλάκη. Στην συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα ελευθέρου σχεδίου με τον Νίκο Στέφο. Οι σπουδές της περιλαμβάνουν Δίπλωμα Βασικών Σπουδών Τέχνης και Σχεδίου στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας Ινστιτούτο στο Κάρντιφ, Μπάτσελορ Καλών Τεχνών στον τομέα της χαρακτικής στο ίδιο ίδρυμα, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Πολυμορφική Χαρακτική στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας και παρακολούθηση μαθημάτων στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Έχει ασχοληθεί και με τη σκηνογραφία και με την βιβλιοδέτηση και εικονογράφηση καλλιτεχνικού βιβλίου. Αυτή την περίοδο παραδίδει μαθήματα εικαστικών, ασχολείται με την επιμόρφωση ατόμων με ειδικές ανάγκες μέσω των εικαστικών τεχνών όπως επίσης και με την προσωπική της δουλειά. Ασχολείται κυρίως με την χαρακτική αλλά και με την γλυπτική. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έχει εκθέσει στους Βώρους, στο Ηράκλειο και στην Αθήνα, στο Μπρίστολ, στο Κάρντιφ, στο Κωμπράν, στο Κάμπεργουελ και στο Λονδίνο, στο Άντερπ στο Βέλγιο, στο Κέιπ τάουν στην Νότιο Αφρική και στο Τενεσσί, στη Γιούτα, στην Μοντάνα, στο Σόλτ Λέικ, και στο Μπόζεμαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.