Της Κατερίνας Μυλωνά

«Ο καλλιτέχνης παράγει συνείδηση», υποστηρίζει ο εικαστικός, Μάνος Γραφανάκης, και συμπληρώνει ότι «η θέση του καλλιτέχνη στην κοινωνία είναι πολύ σημαντική γιατί έχει να κάνει με το πνεύμα του ανθρώπου». Ο Μ. Γραφανάκης θεωρεί πως η τέχνη, ανεξάρτητα αν είναι επιθετική, στρατευμένη, αν στέλνει μηνύματα, πάντα είναι ένας διαφορετικός κόσμος, κάτι ανώτερο.

Ο ίδιος μπήκε στα μονοπάτια της τέχνης από πολύ μικρή ηλικία, «από μικρός οδηγήθηκα εκεί πολύ φυσιολογικά, ήταν μια εξέλιξη και μια ολοκλήρωση που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα», αναφέρει.

Ο Μ. Γραφανάκης γεννήθηκε και μένει στο Ηράκλειο, όμως, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο της φυγής, θέλει να ζει σε ένα μέρος, όπου η τέχνη έχει τη θέση που της αξίζει. «Το Ηράκλειο είναι φτωχό, δε βλέπεις καινούργιες ιδέες, δεν έχεις νέα ερεθίσματα, λείπει η έμπνευση», υποστηρίζει. Δεν υπάρχει, όπως λέει, αλισβερίσι με τον κόσμο, επαφή, αμοιβαιότητα. Οι πολίτες του Ηρακλείου, στην πλειονότητά τους, αδιαφορούν για την τέχνη. Χαρακτηριστικά, θυμάται όταν έκανε την ατομική του έκθεση στην πύλη Αγίου Γεωργίου, οι Έλληνες περνούσαν αδιάφοροι μπροστά από τα έργα του, σε αντίθεσή με τους ξένους επισκέπτες.“Πάντα ψάχνω νέα πράγματα, αναλόγως τι θέλω να εκφράσω”

Ο Μάνος Γραφανάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο τον Αύγουστο του 1983. Από το 2005 είναι πτυχιούχος του τμήματος «Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου και απέσπασε το βραβείο προγράμματος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για προπτυχιακές σπουδές (2002-03 & 2003-04), και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στη μουσειολογία και τη λαογραφία.

Από το 2006 το έργο του αποτελεί μέρος του αρχείου σύγχρονης ελληνικής τέχνης του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης “Platform Garanti” της Κωνσταντινούπολης.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, projects και annuals στο εξωτερικό (Lessedra World Art Print Annual(Mini Print), Σόφια,Βουλγαρία – Mini Print International of Cadaques, Γιρόνα, Βαρκελώνη(Ισπανία), Bages(Γαλλία), East Sussex(Ηνωμένο Βασίλειο) - Genius & Madness, Primo Piano LivinGallery Contemporary Art, Λέτσε,Ιταλία), στο εσωτερικό (“CHINA” ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, Διεθνής Αμνηστία Ελληνικό Τμήμα, Αθήνα - «Εικαστικές Αφετηρίες», Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Ομαδικές Εκθέσεις Χαρακτικής(Ιωάννινα, Κατερίνη), Ζωγραφικής & Γλυπτικής ,Ιωάννινα ) και έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (“Christmas Wonderland”, gallery Mary Alexiou- Athens Art Space) και στο Ηράκλειο («δες με», Πύλη Αγίου Γεωργίου).

Διαδικτυακά είναι μέλος της ομάδας “e-artists”, του “Greek Artistsʼ Database artAZ” και του “Art spot – The Greeks art community”.

Έχει εικονογραφήσει παιδικά βιβλία της λογοπαθολόγου Μαρίας Ρουσοχατζάκη («ο λαγός και η χελώνα, με λίγα λόγια», «η χιονάτη και οι εφτά νάνοι, με λίγα λόγια», «ο Μελένιος και η Βατομουρένια», εκδόσεις ΛΟΓΟΣ-Μαρία Ρουσοχατζάκη) και νεανικά μυθιστορήματα της μουσικολόγου Έφης Βετουλάκη («Μπίσμπι», «Πετάμε!», «Τσίρκο», υπό έκδοση).

Έχει διδάξει ζωγραφική στο εργαστήρι Ζωγραφικής και Γραμμικού Σχεδιασμού της Ειρήνης Γιατράκη-Κουμάνταρου στο Ηράκλειο, έχει την εικαστική επιμέλεια δραστηριοτήτων καταστημάτων του Ηρακλείου ( «Τα Τρία Πεύκα») και είναι μέλος του Παρατηρητηρίου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Κρήτης.

Το ανθρώπινο ον στην ολότητά του και η σχέση του με έναν κόσμο φτιαγμένο για εκείνον απασχολεί, κυρίως, το Μ. Γραφανάκη, «πάντα ψάχνω νέα πράγματα, αναλόγως τι θέλω να εκφράσω», εξηγεί.