Της Κατερίνας ΜυλωνάΕνα σημαντικό κενό όσον αφορά στα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη μας διαπιστώνει ο εικαστικός, Κώστας Παγωμένος, ο οποίος, όπως λέει, «αγαπώ την πόλη μου και προσπαθώ να συμβάλλω στην πολιτιστική της αναβάθμιση με της μικρές μου δυνάμεις, πρέπει, όμως, η πολιτεία να βοηθήσει τους καλλιτέχνες».

Ο Κ. Παγωμένος θεωρεί πως στο Ηράκλειο δεν έχουν αναδειχθεί οι κατάλληλοι απαιτούμενοι χώροι για να παρουσιάσουν οι καλλιτέχνες την δουλειά τους αξιοπρεπώς. «Στην πόλη μας έχουμε μια Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην οποία εκτίθενται κατά καιρούς καλές εκθέσεις αλλά και ακατάλληλες. Δεν μπορούν να παρουσιάζονται αξιόλογες δουλειές και ερασιτεχνικές στον ίδιο χώρο», υποστηρίζει.

Θεωρεί, ακόμα πως οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στον πολιτισμό, «εκτός από τα αρχαία μας, δεν έχουμε να δείξουμε τίποτα άλλο στους επισκέπτες μας σε ότι αφορά την σύγχρονη τέχνη στο Ηράκλειο. Υπάρχουν καλλιτέχνες και υπάρχουν και δουλειές, υπάρχει όμως και πολύ αδιαφορία για μας», σημειώνει. Παράλληλα, πιστεύει πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην παιδεία, να υπάρχουν μαθήματα καλλιτεχνικών σε όλα τα σχολεία, να επισκέπτονται οι μαθητές τις εκθέσεις και όχι μόνο τα μουσεία ενώ προτείνει η πολιτεία να φέρνει εκθέσεις από την Ευρώπη και, γενικότερα, το εξωτερικό. «Το μάτι πρέπει να συνηθίζει σε νέες τάσεις της τέχνης πιο πρωτοποριακές από αυτές που έχουμε μάθει να βλέπουμε εδώ. Είμαστε πρωτεύουσα της Κρήτης και είμαστε απομονωμένοι σʼ αυτά τα ζητήματα», σχολιάζει.

Ο Κ. Παγωμένος σπούδασε ζωγραφική αλλά θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο γλύπτη παρά ζωγράφο. Ασχολείται πολλά χρόνια με την γλυπτική, στην αρχή με κατασκευές και στη συνέχεια με γλυπτά ενώ πάντα του άρεσε το τρισδιάστατο. «Από την πρώτη μου παρουσία μέχρι σήμερα, είμαι πιστά προσηλωμένος έως να έχω εμμονές βασανιστικές στα υλικά που χρησιμοποιώ», περιγράφει. Τα υλικά αυτά είναι ανακυκλώσιμα, «μου αρέσει, για παράδειγμα, ένας καρπός, ένα κέλυφος, ένας σπόρος να γίνεται η αφετηρία ή συχνά να στήνεται γύρω από αυτό η ιδέα αλλά και το όλο έργο», αναφέρει ο ίδιος. «Επίσης, αγωνιώ, όπως και όλοι νομίζω, για την υποβάθμιση και την καταστροφή, για την επερχόμενη μεταβολή-μετάλλαξη θα έλεγα του περιβάλλοντος», κάτι που φαίνεται και μέσα από τα έργα του.

Ιδιαίτερη σημασία έχει για τον εικαστικό το εργαστήριό του που βρίσκεται στο Γάζι, «εδώ μπορώ να συγκεντρώνω τη σκέψη μου και να αφιερώνω χρόνο μακριά από το κέντρο της πόλης. Έρχονται φίλοι, απλοί άνθρωποι που με την ματιά τους, με το σχόλιο τους είναι συχνά δυνατόν να μπω στη διαδικασία, να μου ενεργοποιηθεί μέσα μου ο μηχανισμός, η αφετηρία, ο προβληματισμός για το ξεκίνημα ενός έργου είτε αυτό είναι στο καμβά είτε κατασκευή», περιγράφει.Ποιος είναιΟ Κώστας Παγωμένος γεννήθηκε στο Ηράκλειο όπου και διαμένει. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία καλών τεχνών του Charleroi Βελγίου. Από το 1992 ασχολείται κυρίως με την γλυπτική και κατασκευές. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει πολλά χρόνια στα τμήματα art & design της σχολής cbs studies στο Ηράκλειο με μαθήματα visual studies και basic design. Από το 1999 συνεργάζεται με το εικαστικό εργαστήρι “Κοχλία” στο Ηράκλειο όπου διδάσκει ζωγραφική και γλυπτική σε παιδικά τμήματα και σε τμήματα ενήλικων. Έχει ασχοληθεί με τα σκηνικά για το θέατρο των “vivι” σε πολλές παραστάσεις. Έχει φιλοτεχνήσει δημόσια έργα όπως προτομές και γλυπτικές συνθέσεις στο Ηράκλειο, Γάζι, Γέργερη, Κεραμούτσι. Από το 2003 συνεργάζεται με το νέο μουσείο φυσικής ιστορίας Ηρακλείου για το παιδικό τμήμα “niarchos discovery center” με γλυπτικές κατασκευές, ζωγραφική, μακέτα κ.τ.λ.

Έργα του υπάρχουν σε μουσεία και πολλές ιδιωτικές συλλογές.