Του Γιάννη Ζωράκη

Ως ο ήρεμος και ευγενής καλλιτέχνης της ακουαρέλας και του παστέλ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο ζωγράφος και φωτογράφος Μανόλης Φραγκιαδάκης, ο οποίος ασχολείται με την ζωγραφική τέχνη, για περίπου μισό αιώνα.

Με μεράκι για την τέχνη που υπηρετεί, αλλά και με μια προσπάθεια αποτύπωσης των φωτοσκιάσεων και των παιχνιδισμάτων του φωτός, πάνω στον καμβά, ο Μανόλης Φραγκιαδάκης από το 1970 κι έπειτα παρουσιάζει ιδιαίτερα αξιόλογα έργα, ανάμεσα στα οποία κυριαρχούν οι θαλασσογραφίες.

Με ηπιότητα και ευγένεια στο χαρακτήρα, που αποτυπώνεται και στα έργα του ο Ηρακλειώτης ζωγράφος μιλά για την τέχνη του, αφενός με μεγάλη στοργή και αφετέρου με εσωτερικό πάθος. “Αν είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο, θα ασχολούμουν διαρκώς με τη ζωγραφική” αναφέρει και επεξηγεί: “Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ασχολούμαι με την τέχνη μου συνήθως βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες. Πάντως γενικά, όταν ξεκλέβω χρόνο, όλο και κάτι δημιουργώ”.

Η Κρήτη στις δημιουργίες του κατέχει σημαντικό ρόλο, επειδή όπως εξηγεί ο ίδιος δεν συμβαίνει να ταξιδεύει συχνά. “Η Κρήτη και τα ελληνικά νησιά, τα οποία λατρεύω, αποτελούν σημαντική πηγή έμπνευσης” υποστηρίζει για να προσθέσει: “Σημαντικότερη πηγή έμπνευσης βεβαίως, αποτελούν τα παιχνιδίσματα του φωτός που μπορεί κανείς να διακρίνει σε κάθε γωνιά αυτών”.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας έκθεσης του στο Ηράκλειο, δηλώνει πως είναι ακόμη νωρίς ακόμη να συζητά γιʼ αυτό άμεσα, καθώς έκθεση του παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο, μόλις πριν από ένα χρόνο. “Χρειάζομαι κάποιο διάστημα ηρεμίας, μετά από κάθε έκθεση. Θα περιμένω λιγάκι, κι ίσως μετά από ένα ή δύο χρόνια, παρουσιάσω κάτι ξανά” δηλώνει, ενώ παράλληλα διευκρινίζει πως η διενέργεια μιας έκθεσης στο Ηράκλειο είναι σχετικά δύσκολη αφού δεν υπάρχουν αρκετοί “καλοί” όπως τους χαρακτηρίζει, χώροι. “Εκτός από ορισμένες μόνο γκαλερί, καλός χώρος για έκθεση είναι η Βασιλική του Αγίου Μάρκου κι ίσως η Πύλη Αγίου Γεωργίου, όπου όμως δεν υπάρχει καθόλου καλό φως” υποστηρίζει για να συμπληρώσει ότι γενικά ο πολιτισμός χρειάζεται ώθηση και στήριξη στην πόλη του Ηρακλείου.Ποιος είναιΟ Εμμανουήλ Φραγκιαδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1939. Άρχισε να ασχολείται με την ζωγραφική από τα πρώτα σχολικά του χρόνια και κυρίως τα γυμνασιακά.

Το κύριο επάγγελμα του είναι το εμπόριο. Εντατικότερα άρχισε να ζωγραφίζει από το 1970 κι έπειτα. Στην ζωγραφική είναι εντελώς αυτοδίδακτος.

Από το 2004 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ενώ έχει στο ενεργητικό του 9 ατομικές εκθέσεις. Έχει παράλληλα λάβει μέρος σε είκοσι ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ελβετία. Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα εικαστικής δημιουργίας, με ιδιαίτερη ωστόσο επίδοση στην ακουαρέλα και το παστέλ.

Τα περισσότερα έργα του είναι εμπνευσμένα από την ελληνική φύση, ιδίως της Κρήτης και των νησιών. Κυρίαρχη στα έργα του, είναι η θαλασσογραφία.

Ασχολείται παράλληλα και με την φωτογραφία, όντας μέλος της Φωτογραφικής Εταιρίας Ηρακλείου από το 1964, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές φωτογραφικές εκθέσεις και διαγωνισμούς, αποσπώντας αρκετά μετάλλια σε Ελλάδα και εξωτερικό.