Της Κατερίνας Μυλωνά

Η πόλη του Ηρακλείου, αν και είναι μια σφριγηλή πόλη, δεν έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες της στο σύνολο εκείνων που χαρακτηρίζουν τις μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με τον εικαστικό, Μανώλη Σαριδάκη, ο οποίος θεωρεί πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Ηράκλειο «ακόμη προσπαθεί να αποδείξει, χωρίς να έχει εμπεδώσει την αστική του ταυτότητα.»

«Ετεροπροσδιοριζόμαστε και καθοριζόμαστε από θέσεις υποβολιμαίες χωρίς το ανάλογο εκείνο αστικό έρμα που θα έκανε τις συμπεριφορές μας λιγότερο αντανακλαστικές και περισσότερο νηφάλιες, συνειδητές, απόρροια των καθʼ αυτών αναγκών μας», σημειώνει. «Ας μην ξεχνάμε ότι το ηθικό μέρος, ή να το πούμε διαφορετικά, το απόλυτα συνειδητό, έχει βάσεις καθαρά αισθητικές. Γιατί αισθητικοί είναι οι μηχανισμοί εκείνοι που διακρίνουν τις λεπτές ειδοποιούς διαφορές ανάμεσα στα πράγματα που συνθέτουν την πραγματικότητα μας», αναφέρει. Ο Μ. Σαριδάκης θεωρεί πως αισθητική είναι η διακριτική εν τέλει ικανότητα μας. Όταν ξέρουμε να ξεχωρίζουμε, να διακρίνουμε, ουσιαστικά εδραιώνουμε μέσα μας τις έννοιες της πρόνοιας και της συνειδητότητας.

Το παραπάνω είναι μέσα στα καθήκοντα της καλλιέργειας και της εκπαίδευσης μας και είναι ένας από τους στόχους του Καλλιτεχνικού σχολείου, όπου δουλεύει τα τρία τελευταία χρόνια. Ο Μ. Σαριδάκης αναφέρει πως το ερώτημα είναι αν μπορεί και πώς αυτή η καλλιέργεια και εκπαίδευση στο επίπεδο του κοινωνικού πλαισίου ενός δήμου να τύχει υποστήριξης και από ποιους. «Πώς ο πολιτιστικός τομέας του δήμου μπορεί να στελεχωθεί με ανθρώπους ειδικούς σε αυτά τα θέματα (επιμελητές εκθέσεων κ.λ.π) και να έλθει σε διάδραση με τους ομόλογους τομείς άλλων δήμων. Πώς ο καθένας που ασχολείται με την τέχνη είτε ως καλλιτέχνης είτε ως διαχειριστής της, μπορεί να αφήσει το ιδιωτικό του μέρος στο εργαστήριο η στο γραφείο πολιτιστικών σχεδιασμών και να ασχοληθεί ουσιαστικά και όχι κατʼ επίφαση με ένα κώδικα επικοινωνίας που είναι κοινός για όλους», σημειώνει.Ποιος είναιΟ Μανώλης Σαριδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1961. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1981 έως και το 1986.

Στη δουλειά του, ζητήματα υφής, υλικότητας, επεξεργασίας, ρυθμού καθώς και συμβολικές προεκτάσεις και ερμηνείες επιχειρούν να οδηγήσουν το έργο πέραν από την τυπική περιγραφική απόδοση.

Από το 1986 μέχρι σήμερα λαμβάνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας καθώς και στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, παρουσιάζει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις σε πόλεις της Κρήτης, την Αθήνα και την Κύπρο.

Έργα του Μ. Σαριδάκη παρουσιάζονται στην έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Αποτυπώματα φωτός» που φιλοξενείται μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου στην Beyond Art Gallery στην Αθήνα.

Η ζωγραφική του Μανώλη Σαριδάκη είναι παραστατική. Όμως το θέμα λειτουργεί σαν πρόφαση ή καλύτερα σαν εύρημα για να ενεργοποιηθούν ζητήματα υφής, υλικότητας, επεξεργασίας, ρυθμού που μαζί με τις συμβολικές προεκτάσεις και ερμηνείες του θέματος, επιχειρούν να οδηγήσουν το έργο πέραν από την τυπική περιγραφική απόδοση. Σε περιοχές δηλαδή βαθύτερα πραγματικές της ύπαρξής μας, που αδυνατούν να αναδυθούν κάτω από το βάρος της επαναλαμβανόμενης καθημερινότητας.