Της Κατερίνας Μυλωνά

Tο σύστημα ενοχλεί πια, έξω τα πράγματα είναι πιο καθαρά, κατευθείαν η δουλειά μου έρχεται σε επαφή με το κοινό, χωρίς ενδιάμεσους και ταμπέλα για να επανέλθει η τέχνη εκεί που πρέπει και να προβάλεται το έργο και όχι το όνομα του καλλιτέχνη

Η «ψυχή» του Αʼ Μεσογειακού Συμποσίου Περιβαλλοντικής Τέχνης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Γέργερη είναι αδιαμφισβήτητα η εικαστικός από το δήμο Ρούβα, Στέλλα Μπολωνάκη.

«Είκοσι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από το δήμο και παρενέβησαν στην περιοχή. Ο δήμος έχει αποκτήσει την πρώτη του συλλογή σύγχρονης τέχνης και είναι υποχρεωμένος να φτιάξει ένα κέντρο για να στεγάσει τα έργα», αναφέρει η ίδια. Όπως περιγράφει, καλλιτέχνες και κάτοικοι του δήμου κουβαλούν καλές εντυπώσεις στην καρδιά τους από αυτή την εμπειρία ενώ τονίζει πως το συμπόσιο θα γίνει θεσμός για το δήμο Ρούβα, «ένας ορεινός δήμος έμαθε τι είναι σύγχρονη τέχνη», λέει χαρακτηριστικά.

Η Στέλλα Μπολωνάκη αφιερώθηκε στην τέχνη επειδή προτιμά να κάνει ό,τι την εκφράζει, να παράγει έργο από το να δουλεύει. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της, άρχισαν να την απασχολούν ορισμένα θέματα, όπως φεμινιστικά και κοινωνικά ζητήματα γύρω από την τέχνη, και αναρωτήθηκε γιατί να ασχολείται με την τέχνη μονάχα μια μερίδα ατόμων. Στη συνέχεια, πήγε στη Μεγάλη Βρετανία και έψαξε να μάθει εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης της τέχνης, έτσι οδηγήθηκε στην public art, έγινε, δηλαδή, εικαστικός δημοσίων χώρων, «είναι μια προσέγγιση ανάμεσα στην κοινωνιολογία, την αρχιτεκτονική και την τέχνη», εξηγεί. Επέλεξε αυτό το δρόμο γιατί δεν της αρέσουν τα στενά όρια των γκαλερί, «το σύστημα ενοχλεί πια, έξω τα πράγματα είναι πιο καθαρά, κατευθείαν η δουλειά μου έρχεται σε επαφή με το κοινό, χωρίς ενδιάμεσους και ταμπέλα για να επανέλθει η τέχνη εκεί που πρέπει και να προβάλλεται το έργο και όχι το όνομα του καλλιτέχνη», αναφέρει.

Η public art αφορά οτιδήποτε κάνει ένα έργο εικαστικό, από τα πλακάκια μέχρι το φωτισμό. Η ίδια ασχολείται περισσότερο με το φωτισμό, όπως του κάστρου της Σαμοθράκης. Όπως περιγράφει, το αποτέλεσμα της public art, «ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται, είναι ανώνυμο μέρος του περιβάλλοντος, δε χρειάζεται να το αντιληφθεί, να το αισθανθεί χρειάζεται».ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Η Στέλλα Μπολωνάκη είναι πτυχιούχος ζωγραφικής, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Public Art από το London Institute-Chelsea College of Art & Design και είναι κάτοχος πτυχίου Μaster in Arts στον τομέα Art in Architecture από την σχολή Αρχιτεκτονικής του University of East London.

Από το 2004 είναι υποψήφιος διδάκτωρ αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Έχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δημιουργήσει εικαστικές εγκαταστάσεις στο αστικό τοπίο και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς εικαστικών παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Μ. Βρετανία. Η Στέλλα Μπολωνάκη συμμετέχει επαγγελματικά στον σχεδιασμό αρχιτεκτονικών τοπίων και φωτισμών. Παράλληλα επιμελείται διαπολιτισμικά δρώμενα.