Της Κατερίνας Μυλωνά

Το τελευταίο διάστημα επαναπατρίστηκε και δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο, όπου διαπιστώνει ότι πολύς νέος κόσμος ενδιαφέρεται για την τέχνη και ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στο χώρο του Πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, «πιστεύω στην καλλιτεχνική ζωή των επαρχιακών πόλεων», αναφέρει

Μία αντίσταση στις επιταγές του σύγχρονου lifestyle μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί η ζωγραφική της Κυριακής Αρκουλή, της εικαστικού από τη Σύρο που πλέον ζει μόνιμα στο Ηράκλειο.

«Η δουλειά μου έχει να κάνει με τη γυναικεία σεξουαλικότητα, κυρίως της καταπιεσμένης γυναίκας που είναι ταυτόχρονα και μητέρα και εργαζόμενη, ζει στην επαρχία και δε συμβαδίζει με τα πρότυπα των περιοδικών», περιγράφει η ίδια.

Η Κυριακή Αρκουλή ασχολήθηκε με την τέχνη γιατί «ήταν πάντα ένα κομμάτι που ήθελα να βγάλω προς τα έξω και η τέχνη αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο να δείχνεις τα συναισθήματά σου χωρίς να εκτίθεσαι ο ίδιος ως άτομο, η δουλειά σου μιλάει για σένα, και αυτό με αντιπροσωπεύει», αναφέρει. Στα πρώτα της βήματα ασχολήθηκε με την γλυπτική αλλά μετά πραγματοποίησε στροφή προς τη ζωγραφική, την οποία υπηρετεί πιστά μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ασχολείται με τη φωτογραφία, «αλλά κυρίως ως πηγή έμπνευσης για να καταλήξει το τελικό προϊόν να είναι ζωγραφική δουλειά», διευκρινίζει. Το τελευταίο διάστημα επαναπατρίστηκε και δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο, όπου διαπιστώνει ότι πολύς νέος κόσμος ενδιαφέρεται για την τέχνη και ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στο χώρο του Πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, «πιστεύω στην καλλιτεχνική ζωή των επαρχιακών πόλεων», αναφέρει. Συγκεκριμένα, για τα πολιτιστικά δρώμενα στο Ηράκλειο, θεωρεί ότι έχουν ξεκινήσει να γίνονται κάποιες πάρα πολύ θετικές προσπάθειες, «νομίζω ότι οι νεότερες ηλικίες έχουν αρχίσει να πλησιάζουν τους καλλιτέχνες», λέει και αναφέρει ως παράδειγμα την επισκεψιμότητα των εκθέσεων του δικτύου εικαστικών που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και του μουσείου του κ. Σχιζάκη. Η ίδια έχει να κάνει μία πρόταση που θεωρεί ότι θα φέρει τον κόσμο σε επαφή με τους καλλιτέχνες, «θα ήθελα να συσπειρωθούμε και να κάνουμε μια ιστοσελίδα με την οποία θα μπορούσαμε να ανοιχτούμε και εκτός Ηρακλείου, ίσως να οργανωθούμε για κάποια έκδοση, να λέμε στον κόσμο τα νέα μας. Στόχος μας πρέπει να είναι να προσεγγίζουμε το μέσο κάτοικο του Ηρακλείου να έρχεται να βλέπει εκθέσεις», αναφέρει.

Η διαδρομή από τη Σύρο έως το Ηράκλειο

Η Κυριακή Αρκουλή γεννήθηκε στη Σύρο αλλά τελείωσε το σχολείο στο Ηράκλειο. Σπούδασε Μαρμαρογλυπτική Σχολή Καλών Τεχνών, Πύργος Τήνου (1994-1997), στη συνέχεια University of Dundee, Σκωτία, Καλές Τέχνες, Ζωγραφική (2000-2004) και Goldsmiths College, University of London, MA Aural and Visual Cultures (2006- 2007). Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στη Γερμανία, Σκωτία και Αγγλία ενώ έργο της περιλαμβάνεται στις «ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ» του μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου. Έχει διακριθεί με το βραβείο John Milne Purvis Prize (2004). Υπήρξε βοηθός στο στούντιο του Alexander Guy και Δασκάλα Ζωγραφικής στο σχολείο St Margaret, Εδιμβούργο.

Κυρίως, δουλεύει λάδια, ακουαρέλα και μικτές τεχνικές, «εξακολουθώ να θεωρώ ότι μπορείς να είσαι εννοιολογικός και να χρησιμοποιείς τα παραδοσιακά υλικά γιατί πιστεύω πάρα πολύ στη χειρονομία, τη φυσική επαφή με το έργο, ο καλλιτέχνης πρέπει να αγγίζει τον καμβά», περιγράφει.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζει μια νέα δουλειά που αναμένεται να παρουσιάσει σε ατομική της έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Τα έργα της αφορούν αντικείμενα που κάποιος αφήνει πίσω σε μια μετακόμιση, όσα οι άνθρωποι πετάνε, όπως σπασμένα παιχνίδια και παλιά ρούχα που συμβολίζουν όλα τα πράγματα που θέλουν να ξεπεράσουν.