Της Κατερίνας Μυλωνά









Πρωταγωνιστικό ρόλο σε επίπεδο πολιτισμού θα μπορούσε να παίξει το Ηράκλειο, όπως εκτιμά η εικαστικός, Χρύσα Βαθιανάκη. «Πρώτα- πρώτα, θα πρέπει να εκτιμηθεί η ιστορία της πόλης, άρα θα πρέπει να διασώσει τα σπουδαία μνημεία και σχολές, όπως είναι η Βυζαντινή Σχολή Εικονογραφίας και Μουσικής, καθώς και τα πολυάριθμα φρούριά της, τα οποία για παράδειγμα γίνονται και θαυμάσια εργαστήρια για πολιτιστικές δραστηριότητες», σημειώνει η ίδια. Ως μέλος του Δικτύου Καλλιτεχνών Ηρακλείου προτείνει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν οι εικαστικοί να δώσουν στην τέχνη τη θέση που της αξίζει στους κόλπους της πόλης. «Ένας τρόπος είναι και οι εκθέσεις που είναι εφικτό να πραγματοποιούνται στην πόλη μας. Ένας άλλος τρόπος είναι τα ανοικτά εργαστήρια, χώροι που θα μπορούσαν να δεχτούν ομάδες ανθρώπων όπως για παράδειγμα σχολεία», αναφέρει. Κύριος, όμως, στόχος η Χρ. Βαθιανάκη θεωρεί πως πρέπει να είναι η καλλιέργεια του κόσμου, «δημιουργώντας του και τις υποδομές, αλλά και διατηρώντας του το ενδιαφέρον για καινοτόμα πράγματα που μπορούν να συμβούν μέσα στην πόλη του. Άλλωστε το χρώμα, η φόρμα και η ύλη είναι στοιχεία που ο Ηρακλειώτης μπορεί να εκτιμήσει μέσα και από την καλλιτεχνική δημιουργία», υποστηρίζει.

Όπως εξηγεί, το δίκτυο δημιουργήθηκε από την ανάγκη συνεύρεσης των ίδιων των καλλιτεχνών που ζουν μέσα στην ίδια πόλη που πέρα από τον κοινό τόπο καταγωγής έχουν και τα ερεθίσματα κοινά ,αναπνέουν την ιστορία της, φορτίζονται από τα γεγονότα της, και σε κάθε περίπτωση αυτό που βγαίνει τελικά είναι η διαφορετικότητα της προσέγγισης στο εικαστικό έργο. «Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας είναι εκείνος που ίσως αποτελεί ενδιαφέρον στοιχείο σε κάθε ομάδα που είναι δημιουργικά εξελίξιμη», αναφέρει.

Η προβολή του Δικτύου, όπως λέει, είναι και ένας τρόπος ανάδειξης της σημερινής τοπικής πολιτιστικής ζωής και θα πρέπει να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας. Ενώ διαθέτει σπουδαίο Αρχαιολογικό Μουσείο, δεν υπάρχει η αναφορά με την Σύγχρονη Τέχνη. «Αυτό είναι και ένα από τα προβλήματα κατά την γνώμη μου που αφορούν την στέγαση του Δικτύου. Αν θέλουμε ένα σοβαρό ξεκίνημα που έχει γίνει στον τομέα της εικαστικής δημιουργίας στο Ηράκλειο να έχει και καθημερινό παρόν άρα και μέλλον, θα πρέπει να υπάρξει και η στέγαση αυτής της προσπάθειας. Το Δίκτυο Εικαστικών Ηρακλείου θα πρέπει να αποτελέσει κυψέλη συνάντησης ανθρώπων που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να γνωριστούν», σημειώνει.



Ποια είναι



Η Χρύσα Βαθιανάκη γεννήθηκε το 1964 στο Ηράκλειο. Είναι απόφοιτος της σχολής ΒΑΚΑΛΟ (1987-91). Σπούδασε ζωγραφική καθώς και Εφαρμοσμένες Τέχνες με δασκάλους την Ελένη Βακολό, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Θανάση Στεφόπουλο και Τάσο Μαντζαβίνο. Κατά την περίοδο 1990-92 ασχολήθηκε με την μελέτη ανατομίας των εντόμων στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με σύμβουλο την Βιολόγο Μαρία Δημάκη. Δημιουργείται μία σειρά έργων μικτής τεχνικής. Το Δεκέμβριο του 1999 το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ζωγράφου οργανώνει μεγάλη έκθεση ζωγραφικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την επιστημονική υποστήριξη του «Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας». Η έκθεση πραγματοποιείται στους χώρους του «Μουσείου Mαρίκα Κοτοπούλη», όπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Σεπτέμβριο του 2001, ο Δήμος Αρχανών οργανώνει μία μεγάλη έκθεση ζωγραφικής βασισμένη στις ενότητες της παραπάνω μελέτης. Την καλλιτεχνική οργάνωση είχε η Αίθουσα Τέχνης «Πολύγνωτος». Έχει εκπροσωπήσει την χώρα μας στην «Ευρωπαϊκή Συνάντηση Καλλιτεχνών» στην Γερμανία, στην 2η Μπιενάλε Πεκίνου, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες Πεκίνου, του 2008.

Από το 1997 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε Ηράκλειο, Αρχάνες και Αθήνα ενώ έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο Γάζι, τα Χανιά, τον Άγιο Νικόλαο και έχει συμμετάσχει στην έκθεση «ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ-ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ» που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία το 2004, τη 2η Μπιενάλε Πεκίνου «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ» (2005) και το Διαγωνισμό Γλυπτικής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του2008 στο Πεκίνο «Contest for the Landscape Sculptures of the 2008 Olympic Games» (Ιούνιος 2006-Σεπτέμβριος 2007).