Της Κατερίνας Μυλωνά

Το δικό του λιθαράκι στο να έρθουν σε επαφή οι νέοι και να αγαπήσουν τις τέχνες προσπαθεί να βάλει ο εικαστικός, Θάνος Βιδάκης, μέσα από τη θέση του στη μέση εκπαίδευση. Ο Θ. Βιδάκης δηλώνει απογοητευμένος από τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, ελπίζει ότι μέσα από το δίκτυο εικαστικών κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο ενώ διατυπώνει μια συγκεκριμένη πρόταση προς το δήμο Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει, ο δήμος αλλά και το Κράτος γενικότερα δεν παρέχει κανενός είδους στήριξη προς τους καλλιτέχνες ενώ στο Ηράκλειο δεν προσφέρονται χώροι για να φιλοξενηθούν εκθέσεις. «Δεν υπάρχει καμία δομή για να εκθέσει κανείς τα έργα του, ούτε καν υποστηρικτική, και σε σχέση με άλλες πόλεις ακόμα και της Κρήτης το Ηράκλειο είναι πολύ πίσω», υποστηρίζει. Όπως λέει, στην πόλη μας υπάρχει μονάχα η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου δεν φιλοξενείται μόνιμη συλλογή ενώ οι κατά καιρούς εκθέσεις που υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο, «είναι ο,τι τύχει», λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, στα όρια της πόλης δεν αναπτύσσονται ιδιωτικές πρωτοβουλίες για να προωθήσουν τη δουλειά των καλλιτεχνών. «Στα Χανιά υπάρχει η δημοτική πινακοθήκη και κάποιες γκαλερί, στο Ρέθυμνο η πινακοθήκη Κανακάκη, γίνονται πράγματα», αναφέρει.

Ο Θ. Βιδάκης, μετά από σχετικές συζητήσεις που έχει κάνει και με άλλους εικαστικούς, θεωρεί πως θα ήταν μία αποτελεσματική κίνηση στο κτίριο στα Αχτάρικα αντί να φιλοξενηθεί ένα ακόμα μπαράκι, να διαμορφωθεί ένας χώρος για εκθέσεις, κάτι που θα εξυπηρετούσε και τους καλλιτέχνες αλλά και το φιλόμουσο κοινό της πόλης, αφού βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου.

Ο ίδιος είναι μέλος του δικτύου εικαστικών, το οποίο, όμως, θεωρεί πως δεν έχει μέχρι στιγμής αποδώσει σημαντικά, «είναι καλό, ωστόσο, να είναι ενωμένοι οι καλλιτέχνες τουλάχιστον στα πράγματα που μπορούν να συμφωνήσουν και να ασκήσουν πιέσεις», αναφέρει. Ο Θ. Βιδάκης έχει περάσει αρκετό διάστημα της ζωής του στην Ισπανία, όπου, όπως περιγράφει, «ο πολιτισμός είναι παραγωγική διαδικασία εδώ δε θεωρείται ότι είναι».

Ως καθηγητής έχει διαμορφώσει μία άποψη για το ποια είναι σήμερα η επαφή των νέων Ηρακλειωτών με την τέχνη, «σε μια πόλη, η οποία δεν προσφέρει καθόλου ή και σπάνια κάποιο εικαστικό γεγονός η σχέση των νέων με τις τέχνες είναι μηδαμινή. Τα παιδιά μαθαίνουν ιστορία της τέχνης, διδάσκονται πώς να σχεδιάζουν …αλλά γενικότερα η παιδεία δε βοηθάει», αναφέρει.

Ποιος είναι

Ο Θάνος Βιδάκης γεννήθηκε το 1963 στο Ηράκλειο, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες στη σχολή Καβαλό και ζωγραφική με το Ν. Κεσανλή και ψηφιδωτό με τον Γ. Βαλαβανίδη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Με υποτροφία της Ισπανικής κυβέρνησης παρακολούθησε μαθήματα στο μεταπτυχιακό τμήμα της ΑΣΚΤ της Μαδρίτης. Από το 1993 διδάσκει στη μέση εκπαίδευση.

Σε αυτή την περίοδο παρακολούθησε