Της Κατερίνας Μυλωνά

Να αφήσουμε πίσω μας τις ανθρωποκεντρικές θεωρίες και να τηρήσουμε μία βιοκεντρική άποψη που θα μας οδηγήσει στο να αναπτύξουμε καλύτερες και περισσότερο ισορροπημένες σχέσεις με τη φύση, μας καλεί, μέσα από το έργο της, η εικαστικός, Άβα Ορφανουδάκη.

Εξάλλου, όπως λέει η ίδια, ο ρόλος των καλλιτεχνών είναι να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις των ανθρώπων για να μάθουν να ζουν αρμονικά με την χλωρίδα και πανίδα της γης. «Ο στόχος της δουλειάς μου είναι να υψώσω μια πιο δυνατή και ευαίσθητη φωνή εκ μέρους της Γης αλλά και των άπειρων ζωντανών οργανισμών που υπάρχουν σε αυτή, τους οποίους οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει να εκμεταλλεύονται, να αγνοούν ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, τους έχουν αφανίσει», τονίζει η ίδια.

Η Ά. Ορφανουδάκη θεωρεί πως αν αφουγκραστούμε με την καρδιά μας τη μουσική της Φύσης, μπορεί να ακούσουμε τις πολλές φωνές μας σαν ένα τραγούδι. «Είναι δυνατό να ακούσουμε καθαρά και να νιώσουμε βαθιά τις κοινές μας ρίζες, την ενότητα μας και την ενσωμάτωσή μας με το Όλον της ζωής», αναφέρει. Ίσως έτσι, όπως λέει, μπορέσουμε να ξεκινήσουμε να μεταμορφώνουμε την καταστροφική ανθρώπινη κακοφωνία της αδιαλλαξίας, του μίσους και της απληστίας σε μια πλούσια πολυποίκιλη φούγκα αμοιβαίου σεβασμού, αγάπης και γενναιοδωρίας. «Ο καθένας μας έχει μια επιλογή και μια φωνή. Τώρα πιστεύω πως είναι η στιγμή να αφυπνίσουμε τη συνείδησή μας και από την αλήθεια και την αγάπη που πηγάζει από μέσα μας να δημιουργήσουμε τις πανέμορφες αρμονίες που η ζωή στη Γη έχει τόσο ανάγκη».Ποια είναιΗ Άβα Ορφανουδάκη γεννήθηκε στη Βοστόνη και εργάζεται στο Ηράκλειο τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια. Η ζωγραφική της έχει τις ρίζες της βαθειά μέσα στην αγάπη της για τη φύση και το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον. Η δουλειά της βρίσκεται σε ιδιωτικές και σε δημόσιες συλλογές σε Αμερική, Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Σπούδασε στο Bridgewater State University, Bridgewater, Massachusetts, USA (B.S.), Master of Art στο Newton College of the Sacred Heart, Newton, Massachusetts, USA. Παρακολούθησε μαθήματα σε περιβαλλοντικές σπουδές στο Southern Connecticut State College, New Haven, Ct USA. Ασχολήθηκε με χαρακτική, σχέδιο, ζωγραφική με τους δασκάλους Serge Hollerback (New York Academy of Fine Arts), Jurgen Geith (παγκοσμίου φήμης ζωγράφος), Frank Webb και Don Andrews (American Watercolor Society).

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα ενώ ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη δουλειά της στη Γαλλία.

Έχει φιλοτεχνήσει μια τοιχογραφία στο ΠΑΓΝΗ ενώ, για όλα τα τεύχη του 1997, επέλεξε προσωπικό της έργο ζωγραφικής για το εξώφυλλο του διεθνούς περιοδικού «Journal of Computational Neuroscience». Η αγάπη της για τα παιδιά, τη φύση, την τέχνη και η ευαισθησία της σε θέματα περιβάλλοντος, την ώθησαν να σχεδιάσει τον ερευνότοπο, «Stavros Niarchos Discovery Center», κέντρο εκμάθησης για παιδιά με θέμα το περιβάλλον του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Το έργο αυτό το έχει αφιερώσει στο σύζυγό της, Στέλιο Ορφανουδάκη, ο οποίος πάντα την ενθάρρυνε, υποστήριζε τις ιδέες, τα όνειρά της και πίστευε πως οι άνθρωποι της Κρήτης θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτή τη συνεισφορά. Ήταν παραγωγός και οικοδέσποινα της τηλεοπτικής σειράς «Meet the Animals», έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά και έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του ABC για τα ζώα. Τέλος, έχει λάβει μέρος σε προγράμματα για την τέχνη και τη φύση.