Της Κατερίνας Μυλωνά

Σε παρακμή έχει περιπέσει η πόλη μας, όσον αφορά τον τομέα του πολιτισμού, σύμφωνα με τον Ηρακλειώτη εικαστικό, Κωστή Μουδάτσο, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά πως, «το Ηράκλειο μετά που έδωσε στην ανθρωπότητα το Θεοτοκόπουλο πίστεψε πως η προσφορά του ήταν τέτοια που για τα υπόλοιπα του χρόνια είχε καταξιωθεί στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα σαν πόλη και δεν όφειλε, πλέον, τίποτα περισσότερο να δώσει».

Ακόμα, θεωρεί πως αντί η προσφορά της πόλης μας να γίνει η αιχμή του δόρατος για να δημιουργηθεί μια μεγάλη παράδοση και να εξελιχθεί σε κέντρο εικαστικής δημιουργίας πανελληνίως, περιέπεσε σε παρακμή. Θα μπορούσε, όπως λέει ο ίδιος, το Ηράκλειο να αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες, όπως να θεσμοθετήσει βραβείο El Greco για τις νέες δημιουργίες αλλά και δημοτικές αίθουσες εκθέσεων και να στηρίζει ιδιωτικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, προτείνει να θεσμοθετηθούν επισκέψεις σχολείων σε εκθέσεις ζωγραφικής για να έρθουν τα παιδιά σε άμεση επαφή με το εικαστικό γεγονός.

«Οι ντόπιοι καλλιτέχνες ασφυκτιούν και αγωνιούν σε μια πόλη που δε στηρίζει και δεν αναδεικνύει την καλλιτεχνική δημιουργία. Θα πρέπει, έστω και καθυστερημένα, η αρμόδια αρχή να δείξει ενδιαφέρον για το Δίκτυο καλλιτεχνών που δημιουργήθηκε πρόσφατα και να διευκολύνει τα σχέδιά του», υποστηρίζει. Τέλος, ζητά από την πόλη μας να μιμηθεί άλλες πόλεις, όπως είναι τα Χανιά και το Ρέθυμνο, όπου υπάρχουν γκαλερί, δημοτικές αίθουσες εκθέσεων και σημαντικά εικαστικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα.

Ο Κωστής Μουδάτσος ετοιμάζεται να εκθέσει τη νέα του δουλειά με γενικό τίτλο «Το κιβώτιο». Τα έργα του θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα στην γκαλερί «Αργώ» από τις 8 Απριλίου ως τις 3 Μαΐου του 2008.

Πρόκειται για μια σειρά έργων με θέμα την αποδόμηση του κόσμου των φαινομένων. Ο τίτλος είναι ενδεικτικός του προσανατολισμού της σκέψης. Εγκιβωτιοποίηση των πάντων, ομογενοιοποίηση σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος και τον έλεγχο της εξουσίας σε βάρος του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και υποθήκευση του μέλλοντος.Ποιος είναιΟ Κωστής Μουδάτσος γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Είναι απόφοιτος Νομικής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει DEA στην Ιστορία του Δικαίου στο Νανσύ Γαλλίας. Έχει σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών Νανσύ ( 1976- 80). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Από το 1976 έχει πραγματοποιήσει επτά ατομικές εκθέσεις σε Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα ενώ από το 1978 λαμβάνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε πόλεις της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, οι ατομικές του εκθέσεις είναι οι εξής:

1976 «Αστήρ» Ηράκλειο. 1980 Γκαλερί «Κύκλος» Θεσσαλονίκη, 1985 Χώρος Τέχνης «Αριάδνη» Ηράκλειο, 1995, 2001 «Παλλημνιακά», 2004 «Γκαλερί της Έρσης» Αθήνα», 2006 Γκαλερί «Αργώ» Αθήνα.

Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε στις ακόλουθες ομαδικές εκθέσεις:

1978 «4 Ηρακλειώτες ζωγράφοι» Βασιλική του Αγίου Μάρκου Ηράκλειο, 1977 «Κρήτες ζωγράφοι» Βασιλική Αγίου Μάρκου Ηράκλειο, 2003 «Οικαδε» Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης, 2004 «Ελιά η αειθαλής» Μουσείο Θεόφιλου- Teriade, Μυτιλήνη, 2004 επετειακό αφιέρωμα στα 80 χρόνια του υπερρεαλισμού Πνευματικό κέντρο δήμου Λευκάδας, 2004 «Ακρίτες της Ευρώπης» Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, 2004 «Ελαίας Εγκώμιον» Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών.