Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Κοινωνική έκρηξη περιμένουν οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες της Κρήτης αν τα μέτρα που θα ληφθούν, βάσει εντολών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν συνοδευτούν από αναπτυξιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις. Απολύσεις, μείωση της κατανάλωσης, αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις τράπεζες και το δημόσιο ταμείο από επιχειρήσεις και μισθωτούς, αναμένεται να είναι τα επακόλουθα των μέτρων, την ώρα που οι προμηθευτές των εταιρειών οι οποίες εισάγουν πρώτες ύλες και εμπορεύματα πιέζουν ακόμα και για προπληρωμές, τακτική που αποτελεί άμεση συνέπεια της εικόνας της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό. Δεν είναι υπερβολή ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ένας παλιός πελάτης στο εξωτερικό ρώτησε τον αρμόδιο κρητικής εξαγωγικής εταιρείας αν θα καταθέσει τα χρήματα του στο γνωστό λογαριασμό ή σε τράπεζα του Λουξεμβούργου…. Δυστυχώς αυτή είναι σήμερα η εικόνα της Ελλάδος!

Δεν μπορεί να γίνει σωστή διοίκηση με τόσο σκληρά μέτρα
Νικήτας Δολαψάκης
Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου
«Τα μέτρα δεν είναι ευχάριστα. Και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει σωστή διοίκηση με τόσο σκληρά μέτρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΗ κ. Νικήτας Δολαψάκης. Όπως είπε ο κ. Δολαψάκης χρειάζεται να μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά, να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, αλλά παράλληλα να προβλεφθεί και το ενδεχόμενο της έκρηξης κοινωνικών φαινόμενων. Η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό είναι άσχημη, σύμφωνα με τον κ. Δολαψάκη, πράγμα που ασκεί ισχυρές πιέσεις στις επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν εισαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών. «Ας ληφθεί γρήγορα το σύνολο των μέτρων, όμως σε συνδυασμό με αναπτυξιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις. Αν δεν ληφθούν παράλληλα και μέτρα τα οποία να οδηγούν στην ανάπτυξη, τότε η κοινωνική έκρηξη θα καταστεί αναπόφευκτη» κατέληξε.

Ανησυχώ για το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης
Μιλτιάδης Καράτζης
επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης εισηγμένης εταιρείας
«Λυπάμαι, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος. Και δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ μπροστά στο ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης» υπογράμμισε ο επιχειρηματίας κ. Μιλτιάδης Καράτζης. Όπως επεσήμανε ο κ. Καράτζης είναι αδύνατον η χώρα μας να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα με επιτόκιο 6-6,5% την ώρα κατά την οποία στη Γερμανία και την Ιταλία κινείται σε επίπεδα της τάξεως του 2,5%. Κατά συνέπεια θα κλείσουν επιχειρήσεις γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας. Επίσης πολλές εταιρείες θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Παράλληλα, τα μέτρα που αναμένονται από το ΔΝΤ όπως η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την κατανάλωση και θα αυξήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στις τράπεζες. Και παρόλα αυτά, υπογράμμισε ο κ. Καράτζης, δεν αναμένεται να επανέλθουν τα πράγματα «όχι σε τρία, ούτε σε…δεκατρία χρόνια! Πώς λοιπόν να μην ανησυχώ για κοινωνική έκρηξη;» επεσήμανε ο κ. Καράτζης. Υπογράμμισε τέλος ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί η πτώχευση και κατέληξε λέγοντας ότι προτιμά την «επιστροφή» στη δραχμή, τακτική που θα προκαλέσει ανακατατάξεις, αλλά θα ωφελήσει το εξαγωγικό εμπόριο και τον τουρισμό.

Θα μειωθεί η κατανάλωση και αυτό θα έχει επιπτώσεις στις ακτοπλοϊκές
Αντώνης Μανιαδάκης
Δ/νων Σύμβουλος Μινωικών
Τα μέτρα που θα πάρει το ΔΝΤ αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω την κατανάλωση, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις και στις ακτοπλοϊκές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Αδριατική, που ως γνωστό αποτελεί την «οδό» της εισαγωγής των εμπορευμάτων στη χώρα μας, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο των Μινωικών Γραμμών κ. Αντώνη Μανιαδάκη. «Η Ελλάδα και η οικονομία μας είναι τα πιο σπουδαία έναντι της μείωσης της κατανάλωσης» σχολίασε ωστόσο ο κ. Μανιαδάκης. Κατά τον κ. Μανιαδάκη δεν αναμένεται πτώση του τουρισμού λόγω της παρέμβασης του ΔΝΤ. «Δεν αναμένεται πτώση του τουρισμού από το γεγονός και μόνο της παρέμβασης του ΔΝΤ. Άλλοι είναι οι ισχυροί παράγοντες. Αντίθετα η παρέμβαση του ΔΝΤ πιθανόν να προσελκύσει φιλέλληνες που θα θέλουν να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία» κατέληξε ο κ. Μανιαδάκης.

Είναι η τελευταία ευκαιρία για να μπει τάξη στο ελληνικό κράτος
Άλκης Καλαμπόκης
Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης
Αναπόφευκτη χαρακτήρισε «την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» ο πρόεδρος των εξαγωγέων κ. Άλκης Καλαμπόκης. Όπως είπε ο κ. Καλαμπόκης « αυτά τα μέτρα αποτελούν την τελευταία ευκαιρία του ελληνικού κράτους αλλά και των πολιτών να μπει μία τάξη και να γίνει προσαρμογή στα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας και όχι της στηριγμένης σε δανεικά χρήματα ευδαιμονίας». Ο κ. Καλαμπόκης υποστηρίζει ότι οι αλλαγές χρειάζεται να έχουν μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, αναμένεται να ευνοήσουν το εξαγωγικό εμπόριο και τα ποσά που θα ληφθούν είναι επιβεβλημένο να αξιοποιηθούν για την παραγωγή και την ανάπτυξη. Σε διαφορετική περίπτωση «θα καταλήξουμε και πάλι στο ίδιο, ακόμα και χειρότερο σημείο από ότι είμαστε σήμερα». Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκη και στη Ρουμανία παρενέβη το ΔΝΤ, όμως παρά τις απώλειες εισοδημάτων, η χώρα αυτή κατάφερε να χτίσει μία ισχυρή οικονομία.

Θετικές οι επιπτώσεις αν γίνει σωστή αξιοποίηση των μέτρων
Γιάννης Λεμπιδάκης
επιχειρηματίας και πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας
“Δεν είμαι απαισιόδοξος, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης”, αναφέρει ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Γιάννης Λεμπιδάκης. Όπως είπε ο κ. Λεμπιδάκης, αν γίνει σωστή αξιοποίηση των μέτρων, τότε οι τελικές επιπτώσεις τους θα είναι θετικές για την οικονομία της χώρας μας και ειδικότερα τις επιχειρήσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λεμπιδάκης είπε ότι πράγματι οι προμηθευτές από το εξωτερικό των ελληνικών επιχειρήσεων ασκούν πιέσεις για την πληρωμή, όχι σε όλες, αλλά στις περισσότερες επιχειρήσεις. «Μετά την οριστικοποίηση των μέτρων αυτή η δυσπιστία θα αμβλυνθεί» σχολίασε ο κ. Λεμπιδάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι αυτή την ομολογουμένως δύσκολη περίοδο χρειάζεται σύνεση από την πλευρά των επιχειρηματιών των οποίων τα «βήματα» πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά.