Στο δικηγορικό σύλλογο Ηρακλείου οδήγησε η απόγνωση μία Ηρακλειώτισσα που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της σε πλειστηριασμό. Το ακίνητο βγαίνει στο «σφυρί» για χρέος προς ιδιώτη, ύψους μόλις 3.500 ευρώ και η γυναίκα ζητούσε απελπισμένη νομική βοήθεια για να σταματήσει τη διαδικασία και να μην μείνει στο δρόμο. Πολλοί επίσης Ηρακλειώτες που κάνουν ανακοπές, δεν παρίστανται τελικά στα δικαστήρια για την συζήτηση τους επειδή αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τα διπλότυπα. Είναι τραγικό ότι συνάνθρωποι μας κινδυνεύουν να χάσουν τη μοναδική περιουσία που έχουν, το σπίτι τους, ακόμα και για ευτελή ποσά της τάξεως των 1500-2000 ευρώ, με την έκδοση διαταγών πληρωμής από ιδιώτες. Και να φανταστεί κανείς ότι από το χειμώνα μέχρι και τα μέσα του καλοκαιριού έχουν «παγώσει» οι πλειστηριασμοί για χρέη κάτω των 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες. Δικηγόροι του Ηρακλείου υπογραμμίζουν ότι τα μεγάλα δράματα έρχονται από τον Σεπτέμβριο οπότε και θα έχει λήξει η «περίοδος χάριτος» σε σχέση με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο και νομικό σύμβουλο τράπεζας, μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν γίνονται πλειστηριασμοί για χρέη από επιταγές, ενώ στις 31 Ιουλίου λήγει η αναστολή πλειστηριασμών για τις συμβάσεις (δάνεια). Τον Αύγουστο πλειστηριασμοί δεν εκτελούνται, έτσι τα δύσκολα αναμένονται από το φθινόπωρο.

Όπως ανέφερε, όσοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, είχαν τη δυνατότητα μέχρι τις 15 Απριλίου να καταθέσουν στις τράπεζες αίτηση για ρύθμιση των χρεών τους. Κάποιες αιτήσεις κατατέθηκαν, ωστόσο σύμφωνα με δικηγόρους οι περισσότεροι δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα καθώς απαιτούνταν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

«Καταλαβαίνετε ότι από την στιγμή που οι περισσότεροι χρωστούν, δεν θα μπορούσαν να κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης» ανέφερε δικηγόρος. Ο ίδιος τονίζει ότι από την στιγμή που θα αναλάβουν οι δικαστικοί επιμελητές, δύσκολα ο ιδιώτης θα μπορέσει να ορθοποδήσει. «Δημιουργούνται τόσα έξοδα και τόσες δαπάνες τις οποίες καλείται να πληρώσει, ενώ το κεφάλαιο παραμένει άθικτο».

Ενδεικτική είναι η περίπτωση Ηρακλειώτη, ο οποίος τα τελευταία έξι-επτά χρόνια δουλεύει για να πληρώνει τα έξοδα για τις παρατάσεις των πλειστηριασμών. Ανά εξάμηνο πληρώνει ένα ποσό της τάξεως των 500 ευρώ στο επισπεύδοντα, επιβαρύνεται κατά 1500-2000 ευρώ για τα έξοδα του δικαστικού επιμελητή και τον συμβολαιογράφο και αυτό διαιωνίζεται με τον ίδιο να βρίσκεται ουσιαστικά σε διαρκή ομηρεία.