Σημαντικό ζήτημα που άπτεται της ανάπτυξης στην τοπική οικονομία, σχετίζεται με την επικείμενη ίδρυση και λειτουργία νέων μεγάλων καταστημάτων. Οι απόψεις στο συγκεκριμένο θέμα μοιάζουν να διίστανται, με άλλους επιχειρηματίες να υποστηρίζουν πως η τοπική ανάπτυξη θα ενισχυθεί από την έλευση των πολυκαταστημάτων, κι άλλους να τονίζουν πως τα πολυκαταστήματα θα φέρουν την καταστροφή των μικρών.

Αισιόδοξη ως προς την ίδρυση και λειτουργία πολυκαταστημάτων, εμφανίζεται η κ. Στέλλα Μηναδάκη.

“Πιστεύω πως το να ανοίξουν νέα πολυκαταστήματα που θα μπορέσουν να δώσουν μια τόνωση στην αγορά, θα είναι μάλλον για καλό. Μέχρι στιγμής η αγορά δεν πηγαίνει πολύ καλά και υπάρχουν προβλήματα που δεν μας κάνουν να αισιοδοξούμε” αναφέρει η κ. Μηναδάκη, η οποία εκφράζοντας την αισιοδοξία της υποστηρίζει:

“Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα υπάρξουν κάποιες θετικές εξελίξεις ούτως ώστε να μπορέσει να τονωθεί η αγορά. Χρειάζεται η τοπική αγορά, να έχει μια ανάκαμψη και τόνωση, η οποία ίσως να έρθει και από τα μεγάλα καταστήματα. Όμως το σίγουρο είναι πως ενέργειες για την τόνωση της αγοράς απαιτούνται, διότι τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου καλά”.

Αντίστοιχες είναι και οι απόψεις που εκφράζει ο κ. Μάριος Μπουράνης. Ο κ. Μπουράνης αναφέρει πως κανείς δεν μπορεί πια να προβλέψει το πώς θα εξελιχθούν οι αγορές, από τη στιγμή που κάθε ημέρα φέρνει καινούριες εξελίξεις.

“Δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι θα συμβεί αν δεν δούμε κάποιες καταστάσεις στην πράξη” αναφέρει ο κ. Μπουράνης, διευκρινίζοντας:

“Στην αρχή είχαμε ακούσει γνώμες, σύμφωνα με τις οποίες οι πεζόδρομοι θα βοηθούσαν την τόνωση της τοπικής αγοράς. Αυτό βέβαια βλέπουμε πως δεν ισχύει πλέον σε καμία περίπτωση, αφού οι εξελίξεις και οι καταστάσεις με τα τόσα οχήματα στους πεζόδρομους, αλλά και τα προβλήματα της αγοράς δείχνουν άλλα”.

Όπως επισημαίνει επίσης ο κ. Μπουράνης κανείς πια δεν μπορεί να ισχυριστεί τίποτα, αφού σύμφωνα με τον ίδιο η τοπική ιστορία έχει δείξει πως τις περισσότερες φορές που έγιναν πράγματα στο όνομα της ανάπτυξης, το πρόσημο τελικά ήταν αρνητικό.