Για έλλειψη αξιοπιστίας, αφού αυτή κρίνεται κυρίως από τα έργα και όχι τις εξαγγελίες κατηγορεί η Αντιπολίτευση τον Κ.Καραμανλή. Τα περί πολέμου στη φοροδιαφυγή, πάταξη της κρατικής σπατάλης και της διαφθοράς, τα ακούσαμε και πριν έξι χρόνια, λένε χαρακτηριστικά. Αυτη τη φορά ομολόγησε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι προαποφασισμένα, τονίζει η Αριστερά.

Θλιβερή κατάληξη σε μια πορεία πεντέμιση έτων χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού το ΠΑΣΟΚ, στο τέλος της οποίας -όπως τόνιζει- η κυβέρνηση της ΝΔ «παραδίδει την οικονομία και τη χώρα συνολικά σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι την παρέλαβε, και αυτό το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες».

Επίσης κατηγορεί τον Κ.Καραμανλή ότι αντί να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες ότι άλλη λύση δεν υπάρχει.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν, ο πρωθυπουργός με την ομιλία του ομολόγησε για μία ακόμη φορά ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι προαποφασισμένα, σχολιάζει το ΚΚΕ.

Για εμμονή στην ίδια αδιέξοδη πολιτική κατηγορεί τον Κ.Καραμανλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο νεοφιλελευθερισμός έχει κλείσει τον κύκλο του, κάτι που δεν θέλει να το καταλάβει ούτε η ΝΔ ούτε η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Δηλαδή μέχρι τώρα οι αποφάσεις του ήταν δεν ήταν γενναίες, αλλά δειλές, συμπέρανε από την ομιλία του Κ.Καραμανλή ο ΛΑΟΣ. Σε ότι αφορά δε την καταπολέμηση της διαφθοράς, σχολιάζει ότι «αυτή ηχεί ως ανέκδοτο».



O πρωθυπουργός μίλησε «τη γλώσσα της ειλικρίνειας» παραθέτοντας χωρίς περιστροφές τι πρέπει να γίνει στη χώρα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευαγ.Αντώναρος υπεραμυνόμενος τη στάση που κράτησε ο Κ.Καραμανλής ενώ εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ το κατηγόρησε για λαϊκίστικη αντίληψη.

«Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δείχνει ανάγλυφα το βαθύ χάσμα που χωρίζει τη λαϊκίστικη αντίληψη του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του από τη στάση ευθύνης του Κ.Καραμανλή και της κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός είπε σήμερα συγκεκριμένα τι πρέπει να γίνει στη χώρα. Παρέθεσε χωρίς περιστροφές τις άμεσες δράσεις που είναι απαραίτητες για την ανασύνταξη του δημόσιου τομέα, για τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, για τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεν μπορούν να περιμένουν» δήλωσε ο κ. Αντώναρος.

«Ο Πρωθυπουργός μίλησε τη γλώσσα της ειλικρίνειας. Είπε τι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει στον κατήφορο των εξωπραγματικών ευχολογίων και των υποσχέσεων για όλα σε όλους. Αντί να ασχολείται λοιπόν η ηγετική ομάδα του κ. Παπανδρέου με το πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, καλά θα κάνει να παρουσιάσει -αν μπορεί- κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Με κούφιες κουβέντες και με αοριστολογίες δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κοροϊδέψει πια κανένα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ξέρουν ότι μόνο τον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνησή του μπορούν να εμπιστευθούν» πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος.

Ειδικότερα, οι ανακοινώσεις και τα σχόλια των κομμάτων της Αντιπολίτευσης είναι τα εξής:



ΠΑΣΟΚ: Η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση



«Ο κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε να πείσει σήμερα τους Έλληνες πολίτες ότι έχουν λόγο να του δώσουν μια τρίτη ευκαιρία. Σήμερα ζητάει ξανά 'νωπή λαϊκή εντολή' για να κάνει αυτά που είχε πει ότι θα κάνει το 2004. Αυτά για τα οποία οι πολίτες του έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία το 2007» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου.

«Το 2009 όμως δεν είναι 2007 ούτε 2004. Η αξιοπιστία των λόγων και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού κρίνεται από το έργο της κυβέρνησης τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, που βρίσκεται στην εξουσία. Παραδίδει την οικονομία και τη χώρα συνολικά σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι την παρέλαβε - και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Και για άλλη μια φορά δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του - πάντα κάποιος άλλος φταίει. Επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες πολίτες, αντί να δώσει ελπίδα και προοπτική».

»Γιʼ αυτό και η σημερινή κυβέρνηση είναι το πρόβλημα και όχι η λύση στα προβλήματα των πολιτών. Πόσες φορές ακούσαμε στο παρελθόν για μείωση σπατάλης; Πόσες φορές ακούσαμε για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής; Πόσες φορές ακούσαμε για διαρθρωτικές αλλαγές;»

»Πεντέμισι χρόνια τώρα αφήνει ανεξέλεγκτη την πιο πελατειακή σπατάλη τη στιγμή που κόβει τις δημόσιες επενδύσεις και μειώνει τις δαπάνες της υγείας και της παιδείας, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Πεντέμισι χρόνια τώρα, χαρίζει φόρους στα υψηλά εισοδήματα, στους μεγαλομερισματούχους, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ στραγγαλίζει τη μέση ελληνική οικογένεια. Πεντέμισι χρόνια τώρα, αφήνει ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή και αφήνει να τριπλασιάζονται οι ανείσπρακτοι φόροι. Πεντέμισι χρόνια τώρα, μιλά για διαρθρωτικές αλλαγές και για μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει αποσαρθρώσει το κράτος, διαλύσει τη Εθνικό Σύστημα Υγείας, υποβαθμίσει τη δημόσια εκπαίδευση, καταστρέψει το περιβάλλον».

»Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού ήταν μια θλιβερή κατάληξη σε μια πορεία πεντέμισι ετών. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως επανεκκίνηση. Χρειάζεται ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, βαθιές τομές και αλλαγές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στους θεσμούς κα το πολιτικό σύστημα. Είναι προφανές ότι κανένας δεν περιμένει αυτά από τη ΝΔ.

»Αυτά τα περιμένουν οι πολίτες από τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει από τις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου. Και αυτό το σχέδιο εξόδου από την κρίση θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το επόμενο Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».



ΚΚΕ: Προαποφασισμένα τα αντιλαϊκά μέτρα



«Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του ομολόγησε μια ακόμα μία φορά ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι προαποφασισμένα, ανεξάρτητα, αν η επόμενη κυβέρνηση είναι της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει το ΚΚΕ.

«Προκειμένου να στηριχτεί η υψηλή κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, θα επιδιώξουν νέες δραστικές περικοπές στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, στα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στις κοινωνικές δαπάνες» προσθέτει το ΚΚΕ και καλεί το λαό «να αξιοποιήσει την εμπειρία του και με την ψήφο και τη δράση του να πάρει τα μέτρα του».

«Αν οι μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, για να επιβάλλουν τα αντιδραστικά μέτρα που έχουν ανάγκη, ο λαός χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ και αδύναμους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για να εμποδίσει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική»

»Υπάρχει δρόμος ανάπτυξης που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων» καταλήγει το ΚΚΕ.



ΣΥΡΙΖΑ: Ο νεοφιλελευθερισμός έχει κλείσει τον κύκλο του



«Οι θρυλούμενες διαρθρωτικές αλλαγές που διατυμπανίζει ο πρωθυπουργός και υποστηρίζουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι άλλες από το βάθεμα και τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και μας οδήγησε στη σημερινή οικονομική κρίση».

»Είναι η πολιτική που συμπιέζει αφόρητα τα εισοδήματα των κοινωνικά αδυνάτων, εξακοντίζει την ανεργία, αφανίζει τον αγροτικό κόσμο, κλείνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαλύει το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις.

»Ο νεοφιλελευθερισμός ως οικονομική αντίληψη και πολιτική έχει κλείσει τον κύκλο του. Είναι κάτι που δεν θέλει να το καταλάβει ούτε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

»Η ενίσχυση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς αποτελεί προϋπόθεση για την διαμόρφωση νέων συσχετισμών στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτικές διεξόδου απέναντι στη σημερινή κρίση. Η κατάθεση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων και προτάσεων από τον ΣΥΝ, καθώς και η υπερψήφιση των συνδυασμών της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις επερχόμενες εκλογές συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής ασπίδας αλληλεγγύης για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και οι οικονομικά αδύνατοι» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.



ΛΑΟΣ: Πλέον δεν τον παίρνουνε στα σοβαρά



«Ο κ. Καραμανλή μετά από 6 χρόνια Διακυβέρνησης της χώρας, μας 'απειλεί' με γενναίες αποφάσεις. Προφανώς ομολογεί ότι μέχρι σήμερα, οι εν γένει αποφάσεις του δεν ήταν γενναίες, αλλά δειλές. Όσον αφορά την αποστροφή του, για την αποφασιστική καταπολέμηση της διαφθοράς αυτό ηχεί ως Ανέκδοτο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

«Αν το πίστευε θα έστελνε στον εισαγγελέα δια της Βουλής, που άκομψα δύο φορές έκλεισε, τις υποθέσεις που βαραίνουν Υπουργούς και στενό του περιβάλλον. Ότι και να λέει τώρα, δυστυχώς γι΄ αυτόν, όλο και λιγότεροι τον παίρνουνε στα σοβαρά. Μεταξύ αυτών και Βουλευτές του».

»Τουναντίον, βουλευτές του και εκλογική βάση προσβλέπουν στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και στον Πρόεδρο του κ. Γ.Καρατζαφέρη, ως εκφραστή των απραγματοποίητων οραμάτων και στόχων της Μεγάλης Πατριωτικής Παράταξης» καταλήγει η ανακοίνωση.