Δεν παραιτούμαι, είπε απαντώντας στους... δελφίνους

Τέλος στα σενάρια διαδοχής έβαλε ο Καραμανλής


«Όχι, δεν παραιτούμαι, όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο θα είμαι στην πρώτη γραμμή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για το ενδεχόμενο ήττας του κόμματός του στις εκλογές, τονίζοντας πάντως ότι «τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο, η μάχη των εκλογών κερδίζεται και θα τα δώσω όλα, όσο ποτέ μέχρι τώρα».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου και τη συμμετοχή, ή μη, στα ψηφοδέλτια όσων ενεπλάκησαν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, και ιδιαίτερα τους λεγόμενους «Βατοπεδινούς», ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως όλοι κρίνονται από τη συνολική τους στάση και ότι η ώρα αυτής της κρίσης πλησιάζει.

«Έκανα λάθος στην εκτίμηση της υπόθεσης» επανέλαβε ο Κ.Καραμανλής για την υπόθεση Βατοπεδίου και συμπλήρωσε: «Η ώρα της τελικής αξιολόγησης και κρίσης είναι σε λίγες μέρες. Τα κριτήρια για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων είναι συγκεκριμένα και αφορούν στο σύνολο της συμπεριφοράς. Περιμένετε λίγες ημέρες».

«Ήταν λάθος μου» απάντησε εξάλλου ο κ. Καραμανλής για το γεγονός ότι στην προηγούμενη ΔΕΘ δικαιολόγησε την άποψη πως «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό». Ερωτηθείς εάν έκανε στη διάρκεια των 5,5 ετών λάθη σε επιλογές προσώπων ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι μόνο η εμπειρία μπορεί να αποδείξει την ορθότητα των επιλογών.

Σε ό,τι αφορά στη διαφθορά είπε ότι αυτή δεν προέκυψε τα τελευταία χρόνια αλλά είναι φαινόμενο της κοινωνίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έστειλε όλες τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Ειδικά σε ό,τι αφορά την υπόθεση Siemens εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Η ΝΔ δεν έχει βάλει στα ταμεία της χρήματα της Siemens» δήλωσε ο Κ. Καραμανλής και κάλεσε τις αρχές να κάνουν ελέγχους στα βιβλία του κόμματος.

Πέραν της αυτοκριτικής, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι αναπόφευκτο από κάθε εκλογική αναμέτρηση να προκύπτουν νέα πρόσωπα και αποκάλυψε ότι σκέφτεται την αξιοποίηση προσώπων εκτός πολιτικής, τεχνοκρατών, σε ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση.

«Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές» ήταν η απάντηση στο ερώτημα για τον κ. Μιχάλη Λιάπη και τον χαρακτηρισμό «ιστορικό λάθος» και «ατόπημα για την παράταξη» της επιλογής των πρόωρων εκλογών. Επανέλαβε εξάλλου ότι κριτήριο για την απόφασή του να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή ήταν αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον.

Ο πρωθυπουργός ήταν εξάλλου ξεκάθαρος ότι «τουλάχιστον η στάση των υπουργών» ήταν εσφαλμένη όταν τάσσονταν υπέρ ή κατά των εκλογών πριν ανακοινώσει ο ίδιος τις προθέσεις του.

«Ναι, έτσι απλά» ήταν εξάλλου η χαρακτηριστική απάντηση του πρωθυπουργού στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. «Ξέρω ότι είναι δύσκολο και ότι κάποιοι στη ΝΔ έχουν παράπονα, αλλά έχουμε το σωστό μήνυμα και πολιτική και αυτό θα επιχειρήσω να επικοινωνήσω το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ακόμη ότι «τον Κάρολο Παπούλια θα τον ψηφίσουμε». Στο μέτρο όμως που ο κ. Κάρολος Παπούλιας δεν έχει εκφράσει ακόμα τις προθέσεις του, ο πρωθυπουργός είπε ότι αν προταθεί άλλο πρόσωπο το Μάρτιο, τότε «θέλει εξέταση και ανάλυση». «Δεσμεύομαι μόνο ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τον Κ.Παπούλια» συμπλήρωσε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόθυμος να εξεταστεί ενδεχομένως στην επόμενη Βουλή το ευρύτερο ζήτημα ρόλου και αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η συγκεκριμένη πρόταση έχει λογική βάση, αλλά θα προέκυπταν δυσκολίες, λόγω της αρχής της δεδηλωμένης» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν υπάρχει η αντικειμενική συνθήκη για συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ για το ΛΑΟΣ είπε ότι είναι ένα κόμμα με ακραία ιδεολογία και με τα άκρα δεν πρόκειται να υπάρχει καμία συνεργασία.

Τέλος ο Κ.Καραμανλής δήλωσε πρόθυμος, εκτός από το καθιερωμένο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, να υπάρξει ένα τηλεοπτικό τετ-α-τετ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. «Πέρα από την επιλογή πολιτικού χώρου και πολιτικής, έχει σημασία και το πρόσωπο» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, το δημόσιο να κηρύξει στάση πληρωμών έως το τέλος του χρόνου ενώ για μια ακόμη φορά υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της κρίσης.Παιδεία“Είμαστε αναμφισβήτητα δημοκρατική κοινωνία, σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κυβέρνηση υιοθετεί συμπεριφορά που συμβαδίζει με το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μερικές φορές γίνεται βίαιη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων. Κανείς δεν αφαιρεί το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί. Φοβούμαι ότι έχει παρεξηγηθεί η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου στη χώρα. Εχει καταλήξθει το άσυλο να γίνεται σε πολλές περιπτώσεις άντρο ανομίας. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να εκλείψει τώρα”, επεσήμανε σχετικά με το θέμα του ασύλου.ΟικονομίαΤην πεποίθηση ότι «ήρθε η ώρα να δούμε κατάματα τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας» και κυρίως το υπέρογκο δημόσιο χρέος, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας δύσκολη διετία και επαναλαμβάνοντας τις χθεσινοβραδυνές του εξαγγελίες για θεραπεία του δημόσιου τομέα, χτύπημα της φοροδιαφυγής και συνέχιση -με μεγαλύτερη ορμή- των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Η συνταγή αυτή είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει, αλλά απαιτεί [...] προσπάθεια δύο ετών», είπε απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Προειδοποίησε δε, ότι «αν δεν εφαρμοστούν τώρα οι αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις, ο λογαριασμός θα έρθει λίγο αργότερα πολύ βαρύτερος».

Διευκρίνισε ότι «δεν μίλησε ποτέ για αύξηση φόρων», ενώ πρόσθεσε ότι εγγυάται «βεβαίως και απερίφραστα» πως δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου έως το τέλος του 2009. Επισήμανε ακόμη ότι με τις εξαγγελθείσες -χθες- πολιτικές, τις οποίες χαρακτήρισε «δύσκολες», αλλά «βατές» και «όχι τραγικές», «μπορούμε σε δύο χρόνια να φέρουμε μια δημοσιονομική ισορροπία […]. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει συσσωρευτεί ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. [...] Στόχος είναι σε δύο χρόνια να έχει αναστραφεί η τάση, μόνιμα, δομικά». Υπογράμμισε ότι ουδέποτε υπαινίχθηκε «τραγική κατάσταση της οικονομίας» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι στην κρίση «έχουμε αποφύγει τα χειρότερα».

Ερωτηθείς γιατί δεν εφάρμοσε νωρίτερα τα εξαγγελθέντα οικονομικά μέτρα, τόνισε ότι οι πολιτικές των προηγούμενων χρόνων ήταν αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, απέδιδαν και θα απέδιδαν ακόμη, αλλά εκείνο που άλλαξε τα πράγματα και τα έκανε πιο επείγοντα, είναι η κρίση.

Επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή με καλύτερες διασταυρώσεις, περισσότερους ελέγχους, αυστηρότερες ποινές και επιβολή τεκμηρίων διαβίωσης. Σχετικά με το αν τα εξαγγελθέντα μέτρα πλήττουν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, είπε μεταξύ άλλων ότι «όταν κηρύσσεις πόλεμο στη φοροδιαφυγή, δεν είναι οι εισοδηματικά ασθενέστεροι αυτοί που πλήττονται».

«Πλήρως εσφαλμένη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την άποψη ότι η κυβερνητική πολιτική, π.χ., στήριξης των ΜΜΕ, δεν έχει ως κύριο αποδέκτη τους οικονομικά ασθενέστερους και υπενθύμισε ότι, από τις αρχές του 2009, συνολικό πακέτο άνω των 3 δισ. ευρώ, έχει κατευθυνθεί στη στήριξη εργαζομένων, ανέργων και ευκαιριών απασχόλησης. Πρόσθεσε ότι 95% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και διερωτήθηκε: «Δεν έπρεπε να κάνουμε το πρόγραμμα του ταμείου εγγυοδοσίας, που στήριξε 50.000 επιχειρήσεις και διατηρήθηκαν στη ζωή και διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους;».

Για το Ταμείο κατά της Φτώχειας τόνισε ότι «έχει κάνει πράγματα, όπως και συνολικότερα η κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα για τον κοινωνικό ιστό και θα συνεχίσει να τα κάνει [...], αλλά πάντα με μια προϋπόθεση: ότι θα βρίσκονται εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας». «Συνολικά και παρά τα δύσκολα δημοσιονομικά», είπε, «η στήριξη της πραγματικής οικονομίας από κυβερνητικές πολιτικές και κοινοτικά προγράμματα υπήρξε μεγάλη και εντυπωσιακή. [...] Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε, αλλά δεν θα διακινδυνεύσω να τιναχθεί στον αέρα για να φανώ πιο ευχάριστος», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σχέδια για ενίσχυση κλάδων, όπως οι κατασκευές, ή τα τρόφιμα, επισήμανε ότι «είναι δεδομένη η προσπάθεια που γίνεται σε συγκεκριμένους κλάδους», αλλά ό,τι γίνει, θα γίνει και πάλι εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας.Εθνικά θέματαΜήνυμα προς την Τουρκία ότι «πρέπει να κάνει πολλά πράγματα, περισσότερα απ' ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα», έστειλε ο Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Εάν με ρωτήσετε, αν θεωρώ ενθαρρυντική τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, θα πω όχι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας πως η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά είναι ξεκάθαρη.

«Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική. Η στόχευση είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον όρο ότι θα καλύψει και θα υιοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «Εγώ πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ σωστή πολιτική που οδηγεί σε καθαρά μηνύματα. Την έχουμε πει σε όλους. Την έχουμε πει στους εταίρους μας. Την ξέρουν και οι γείτονές μας».

Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ικανοποιημένος από το χειρισμό των εθνικών θεμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω καταγράψει καλές επιδόσεις στα εθνικά θέματα».

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τους διαφαινόμενους ενδοιασμούς της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης για την υλοποίησή του και τη στάση της Ρωσίας απέναντι σ' αυτή την εξέλιξη, ο Κώστας Καραμανλής, αφού υπενθύμισε ότι ένα κεντρικό κομμάτι της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης «ήταν να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το έργο θα προχωρήσει.

«Θεωρώ ότι η σημασία, η στρατηγική σημασία και η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο υπάρχει απ' όλες τις πλευρές», τόνισε χαρακτηριστικά.