Με αγωνία αναμένουν πολλοί βουλευτές της ΝΔ τις κινήσεις του Κ.Καραμανλή στην κατάρτιση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, εν μέσω έντονης φημολογίας περί αποκλεισμού όσων στελεχών ενεπλάκησαν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, όπως κυρίως αυτή του Βατοπεδίου.

Πολλοί υπουργοί και στέλεχη της ΝΔ εισηγούνται στον κ. Καραμανλή να αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια όσους ενεπλάκησαν στο «Βατοπέδι» αλλά και σε άλλες υποθέσεις που προκάλεσαν αρνητική εντύπωση στην κοινή γνώμη, όπως οι καταγγελίες του εφοπλιστή Μανούση για τον Αρ.Παυλίδη. Στη Ρηγίλλης έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων της ΝΔ, με τα οποία θα ασχοληθεί και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Επικεφαλής του Επικρατείας ίσως είναι ο Γ.Σουφλιάς.

Τις προηγούμενες ημέρες, την απόφασή του να μην κατέβει υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές ανακοίνωσε και ο Γ.Βουλγαράκης. Ο τέως υπουργός δεν αναμενόταν να προσέλθει το Σάββατο στη ΔΕΘ, ωστόσο πήγε κανονικά και δήλωσε ότι είναι «στρατιώτης της ΝΔ». Νωρίτερα, ο βουλευτής Μιχάλης Λιάπης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του με την απόφαση Καραμανλή για πρόωρες εκλογές, κάνοντας λόγο λόγο για αποφάσεις που αποτελούν «ιστορικό λάθος για τη χώρα και ατόπημα για την παράταξη».

Ο γνωστός «αντάρτης» Γ.Μανώλης υπέβαλε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, εξαπολύοντας επίθεση σε όσους υπουργούς υποστήριζαν τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι είναι εκείνοι που «ανυπομονούν να ηγηθούν του κόμματος» ή επειδή «επιθυμούν για τον εαυτό τους σημαντικό θεσμικό διακομματικό ρόλο».

Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι ανάλογη κίνηση με εκείνη του Γ.Βουλγαράκη θα κάνει και ο Αρ.Παυλίδης, διευκολύνοντας την παράταξη. Ερωτηματικό είναι οι αποφάσεις για τους Π.Δούκα, Ευ.Μπασιάκο και Αλ.Κοντό, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τους Κυρ.Μητσοτάκη, Β.Μαγγίνα και Γ.Αλογοσκούφη. Το καλύτερο για τη Ρηγίλλης σενάριο είναι όσοι ενεπλάκησαν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις να αποχωρήσουν μόνοι τους, χωρίς να ζημιωθεί η εικόνα της ΝΔ με εσωκομματικές συγκρούσεις και εσωστρέφεια λίγο πριν από τις εκλογές. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο γραμματέας της ΝΔ Λ.Ζαγορίτης, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο ραδιόφωνο του Ant1.

Ερωτηθείς για το αν ο Κ.Καραμανλής «θα προχωρήσει και σε άλλες καρατομήσεις», ο κ. Ζαγορίτης είπε χαρακτηριστικά «θα σας παρακαλέσω να με απαλλάξετε από το να σας απαντήσω», ενώ στην ερώτηση «αν πρέπει κάποιοι να απαλλάξουν την παράταξη από πιθανή μη νικηφόρα πορεία», απάντησε λέγοντας ότι «ο καθένας έχει την ωριμότητα να σκεφτεί και να πάρει τις αποφάσεις του».

Ζητούμενο στη ΝΔ είναι η ανατροπή του δυσμενούς κλίματος, όπως αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες την φέρνουν από 5,7 έως 6,7 μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ. «Μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή και να αλλάξουμε το κλίμα» δηλώνει η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στη Real News. Στο δε ερώτημα αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στη ΝΔ, στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό που τονίζει, απαντά: «Έχω πει και θα ξαναπώ ότι θέμα ηγεσίας στη ΝΔ δεν τίθεται και κανείς δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τον Κ.Καραμανλή ούτε μετά τις εκλογές. Τελεία και παύλα».

Την πεποίθησή του ότι η ΝΔ τελικώς θα επικρατήσει στην εκλογική αναμέτρηση εκφράζει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Στο ερώτημα αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στη ΝΔ στην περίπτωση ήττας, ο ίδιος σημειώνει ότι ο Κ.Καραμανλής είναι ο μόνος ηγέτης, που το κόμμα του, σε ανύποπτο χρόνο, του διαμήνυσε ότι ακόμα και αν χάσει εκλογές τον θέλει να παραμείνει στην αρχηγία.