Ο προβληματισμός για την έκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα τεθεί επί τάπητος στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα στο Ηράκλειο και αύριο στους Βαρβάρους.

Θέμα του συνεδρίου είναι «Οι εκδοτικές τύχες του Νίκου Καζαντζάκη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δημοσιεύσεις, μεταφράσεις, κριτική εισαγωγή και ερμηνευτικά σχόλια, αισθητική των εκδόσεων, προοπτικές» και διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, το Δήμο Ηρακλείου, το Δήμο “Νίκος Καζαντζάκης”, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), το ΕΚΕΜΕΛ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης-Λογοτεχνία και Επιστήμες του ανθρώπου), το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, με χορηγό επικοινωνίας την «Π».

Πρόκειται για ένα επιστημονικό συνέδριο με στόχο τη διερεύνηση σειράς προβλημάτων. Αυτά αφορούν σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη (ποίηση, θέατρο, μυθιστορήματα, δοκίμια, άρθρα, ταξιδιωτικά, ημερολόγια, δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις, αλληλογραφία κλπ.) που παραμένουν ανέκδοτα ή βρίσκονται εγκατεσπαρμένα σε διάφορα περιοδικά και επιθεωρήσεις, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, καθώς και στην προσβασιμότητα στα χειρόγραφα δημοσιευμένων έργων. Άλλα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι σχετικά με τα βιβλία που έχουν εξαντληθεί και χρειάζεται να επανεκδοθούν, με την επιτακτική ανάγκη νέων σχολιασμένων εκδόσεων (με έγκυρη κριτική εισαγωγή, ερμηνευτικά σχόλια και σημειώσεις) και ανταποκρινόμενων στις απαιτήσεις της σημερινής εκδοτικής αισθητικής, καθώς και με τις μεταφράσεις (κατάσταση και ποιότητα των μεταφράσεων, δυνατότητα επανεκδόσεων και νέων μεταφράσεων).

Τέλος, θα συζητηθεί η διανομή των έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (κενά στα δίκτυα διανομής, ελλείψεις βιβλίων στα βιβλιοπωλεία, πλημμελής πληροφόρηση για την αγοραστική κίνηση των βιβλίων).