«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν». Με το σύνθημα αυτό και με την παραδοχή ότι «στην Κρήτη η γνησιότητα του προϊόντος δεν είναι μόδα αλλά παράδοση», ο Cretacert συνεχίζει τις προσπάθειες του από σήμερα, με στόχο να αποκτήσουν ενιαίο σήμα όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που παράγονται, τυποποιούνται και συσκευάζονται στο νησί.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του συνεδρίου το οποίο αναγνώσθηκε από τον πρόεδρο του παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κώστα Καμπιτάκη και εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες, «όλο το πλούσιο υλικό, εισηγήσεις, απόψεις, παρατηρήσεις, προβληματισμοί, συμπεράσματα κλπ θα αποτελέσουν τη βάση για τον ακριβή προσδιορισμό των προδιαγραφών των αγροτικών προϊόντων που θα φέρουν το σήμα αυτό του CretaCert, πέραν φυσικά από την αυτονόητη παραγωγή τους στη Κρήτη».

Φιλοδοξία όλων είναι να υπάρξει ένα «πλουσιότατο καλάθι» κρητικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και υπηρεσιών κάτω από την «ομπρέλα» του σήματος. Επιδίωξή τους, σύμφωνα με το ψήφισμα, είναι να συσπειρωθεί γύρω από το φορέα και το σήμα ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός συντελεστών της παραγωγικής διαδικασίας (παραγωγών, μεταποιητών, εμπόρων, εξαγωγέων, επιστημόνων κ.ά.). Στόχος τους είναι η μέγιστη δυνατή αναγνωρισιμότητα του σήματος στις διεθνείς αγορές και η κατάκτηση από το ίδιο του τίτλου του αξιόπιστου «διαβατηρίου» της Κρήτης στις αγορές, του εγγυητή της ποιότητας των προϊόντων της και του προστάτη τους από τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις νοθείες. Το σήμα είναι ο συνδετικός κρίκος – όχημα για την ένωση των παραγωγών της Κρήτης σʼ ένα δίκτυο εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές του νησιού, τους επισκέπτες του αλλά και τους καταναλωτές όπου γης, που θα ήθελαν να απολαύσουν την ποιότητα και τη διαφορετικότητα της κρητικής διατροφής, ως αποτέλεσμα του φυσικού της περιβάλλοντος και του πολιτισμού της .«Μία Κρήτη, ένας φορέας, ένα σήμα»Ο Cretacert και οι συνεργάτες του, όπως αναφέρουν στο ψήφισμα τους, επιμένουν στο σύνθημα «Μια η Κρήτη, ένας φορέας, ένα σήμα». Χειροκροτούν παραπλήσιες ή ανάλογες προσπάθειες και αγωνίζονται για την ενοποίηση όλων στη λογική του συνθήματος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Κρήτη, πάνω στις αρχές του αλληλοσεβασμού, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της ισότητας όλων απέναντι στο πρόβλημα.

Η επιτυχία της όλης προσπάθειας στηρίζεται πριν απʼ όλα στην ενεργό συμμετοχή και στήριξη όλων. Χρειάζεται όμως και η πολιτική, η ηθική και η οικονομική στήριξη από τη πλευρά της Πολιτείας. Δεν θα είμαστε φειδωλοί δυνάμεων προκειμένου να πετύχουμε, καταλήγει το ψήφισμα που εγκρίθηκε.