Τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της Κρήτης είναι πράγματι μοναδικά στον κόσμο; «Ναι» είπαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου Έλληνες και ξένοι ειδικοί, «ορισμένα από τα προϊόντα της Κρήτης είναι μοναδικά σε ποιότητα». Κι αυτό διότι:

-Το ανάγλυφο της Κρήτης, η θάλασσα και η άφθονη ηλιοφάνεια προσδίδουν στα προϊόντα του νησιού μοναδικές ιδιότητες.

-Τα αγροτικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα παράγονται κάτω από το μεσογειακό ήλιο, με το μικρότερο δυνατό κόστος, χωρίς έξοδα θέρμανσης

- Τα προϊόντα παράγονται σε ένα «πράσινο –non polluted Περιβάλλον». Η Κρήτη, όπως επεσήμαναν η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου γεωπόνος Άννα Μίχου και πολλοί ομιλητές είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές στον κόσμο που διαθέτει non polluted Περιβάλλον.Μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία για τα κρητικά προϊόνταΗ μοναδικότητα των κρητικών προϊόντων είναι σύμφωνα με τον Cretacert μία από τις πιο σημαντικές αφετηρίες για την δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού και την καθιέρωση του σήματος γνησιότητας. Άλλες αφετηρίες είναι:

-Η αναγνώριση από το καταναλωτικό κοινό, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, της υγιεινής του κρητικού τρόπου διατροφής, της διεθνώς γνωστής «κρητικής παραδοσιακής δίαιτας».

-Βάση της διατροφής αυτής είναι το ελαιόλαδο, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, γεγονός που δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σειρά αγροτικών προϊόντων της Κρήτης.

-Οι διεθνείς και οι εθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναζητούν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και σταθερής ποιότητας

-Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Κρήτη περίπου 5 εκατ. τουρίστες, αρκετοί εκ των οποίων μπορούν να γίνουν «πρεσβευτές» των γνήσιων κρητικών αγροτικών προϊόντων. (Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ηρακλείου Νικηφόρος Λαμπρινός είπε από το βήμα των εργασιών του συνεδρίου ότι ξεκινά από το 2009 συνεργασία με τον αγροτοβιομηχανικό συνεταιρισμό Τυμπακίου για την τροφοδοσία ξενοδοχείων με γνήσια κρητικά κηπευτικά. Η συνεργασία αυτή θα αποτελέσει τον «πιλότο» για την επέκταση της προσπάθειας και σε άλλα προϊόντα).

Σύμφωνα μάλιστα με τον Χρήστο Κατσάνο (M.Sc. Agronomist, MBA Executive Director of DKG Consulting Ltd) διαφαίνεται να υπάρχει μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία για πολλά από τα προϊόντα της Κρήτης.