Είναι ο κοινότερος μεγάλος αετός στη χώρα μας με 140-180 ζευγάρια, ενώ στην Κρήτη έχουν εντοπιστεί 60 περίπου άτομα με 16 αναπαραγωγικά ζευγάρια. Απαντάται σε ορεινές περιοχές (άνω των 400 μέτρων) και τρέφεται με πουλιά και θηλαστικά μεσαίου μεγέθους όπως φάσες, κουνάβια καλιακούδες, πέρδικες, λαγούς και σπάνια με μικρά αιγοπρόβατα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τρέφεται και με νεκρά ζώα, γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο στα δηλητηριασμένα δολώματα. Επίσης κινδυνεύει από το παράνομο κυνήγι, ενώ έμμεση απειλή για το είδος είναι η μείωση των πληθυσμών της λείας του.