Σπιζαετός ή φιλάδελφος (Hieraaetus fasciatus)
Εξι άγρια πουλιά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση
Πρόκειται για αετό μεσαίου μεγέθους που φωλιάζει σε ορεινές περιοχές μικρού και μεσαίου υψομέτρου. Κάθε ζευγάρι έχει μέχρι και 6 φωλιές που χρησιμοποιεί εκ περιτροπής. Τρέφεται με πουλία, μικρά θηλαστικά και σπανιότερα ερπετά. Στην Ελλάδα υπάρχουν 100 περίπου ζευγάρια, με 10-15 από αυτά διάσπαρτα σε όλη την Κρήτη. Απειλείται από την όχληση κατά την περίοδο αναπαραγωγής, τη λαθροθηρία και τη μείωση, της τροφής του, εξαιτίας της υπερθήρευσης, της κατάχρησης των φυτοφαρμάκων και της επέκτασης των καλλιεργειών.
Αυτό το άρθρο έχει συνέχειες