Αρκετά μεγαλόσωμο πουλί που φωλιάζει κατά ομάδες σε απότομα γκρεμνά και τρέφεται αποκλειστικά με σάρκες νεκρών ζώων. Η Κρήτη διαθέτει το μεγαλύτερο νησιωτικό πληθυσμό με 150 ζευγάρια. Απειλείται από τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (περισσότερο από κάθε άλλο ζώο, καθώς τρέφεται ομαδικά), τη λαθροθηρία και την έλλειψη τροφής.
Οι απειλές για αυτά τα πουλιά είναι πολλές. Κατ’ αρχήν αποτελούν κινούμενους στόχους για ορισμένους οπλοφόρους οι οποίοι πυροβολούν αυτά τα πουλια για να δείξουν πόσο καλοί είναι στο σημάδι. Επίσης η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων για την εξολόθρευση ζώων όπως οι ζουρίδες, τα αδέσποτα σκυλιά κ.α., έχει άμεσες επιπτώσεις στα πτωματοφάγα πουλιά που τρέφονται με τα κουφάρια τους, δηλαδή τους γύπες και τους γυπαετούς.
Τα αρπακτικά κινδυνεύουν ακόμα από έλλειψη τροφής, καθώς τα κοπάδια μεταφέρονται το χειμώνα στα πεδινά και έχει διακοπεί η λειτουργία των παραδοσιακών υπαίθριων νεκροταφείων αιγοπροβάτων. Τέλος, η πρόσβαση του ανθρώπου σε ορεινές περιοχές επηρεάζει την αναπαραγωγή των άγριων πουλιών, τα οποία αποζητούν την ηρεμία της φύσης.
Οι περιοχές όπου εφαρμόζονται τα προγράμματα τουΜΦΙ και της ΕΟΕ, τα Μετερίζια μεταξύ Τοπολίων και της κορυφής Αγιος Δικαίος, το Κουρταλιώτικο φαράγγι και η νοτιοδυτική θρύπτη.

