Είναι ένα γεράκι αρκετά όμοιο με το μαυροπετρίτη, που εξαπλώνεται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, ενώ στην Κρήτη διατηρεί 70 με 90 ζευγάρια. Φωλιάζει σε απότομες πλαγιές ή δέντρα και τρέφεται κυρίως με πουλιά, μέσω των οποίων δηλητηριάζεται από τα εντομοκτόνα. Επιπλέον, απειλείται από το παράνομο κυνήγι και το παράνομο εμπόριο των αυγών και των νεοσσών του.