Πρόκειται για το μεγαλύτερο πουλί της Ευρώπης. Ζει σε ορεινές περιοχές και τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με οστά νεκρών ζώων. Είναι το πιο απειλούμενο πτηνό των Βαλκανίων, καθώς έχουν μείνει 28 μόνο άτομα (25 εξ’ αυτών στην Κρήτη, όπου και τα 4 τελευταία ζευγάρια). Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που διατρέχει το είδος είναι η λαθροθηρία, η έλλειψη τροφής το χειμώνα, οι δευτερογενείς δηλητηριάσεις και η ενόχληση από την ανθρώπινη παρουσία στις θέσεις φωλιάσματος.