Του Γιάννη  Ζωράκη

Μία από τις υποψηφιότητες που εξέπληξαν στην ανακοίνωση τους, ήταν αυτή του κ. Μανώλη Δεληγιαννάκη, ο οποίος έχοντας περάσει από σημαντικές θέσεις ευθύνης τόσο στο ΕΛΚΕΠΑ όσο και στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επιστρέφει στο Ηράκλειο, για να ριχτεί στη “μάχη του σταυρού”.

“Όσο ήταν έκπληξη για εσάς η υποψηφιότητα μου, άλλο τόσο ήταν και για μένα” υποστηρίζει στις πρώτες δηλώσεις του στην “Π” μετά την επάνοδο του ο κ. Δεληγιαννάκης, παραδεχόμενος ουσιαστικά πως η Νέα Δημοκρατία τον επιστράτευσε.

Παρʼ όλα αυτά και παρά την αρνητική για το κόμμα του κατάσταση τοπικά, ο κ. Δεληγιαννάκης έρχεται για να δηλώσει “παρών” σε μια διαδικασία που αρκετοί συνάδελφοι του αρνούνταν ακόμα και να την σκεφτούν.

Με τη σοφία των χρόνων που κουβαλά, ο κ. Δεληγιαννάκης παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα μετριοπαθές προφίλ, κάνοντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως οι εκλογές τις 4ης Οκτωβρίου, δεν είναι “εκλογές για τα πολιτικά κόμματα, αλλά εκλογές για την πατρίδα”.

Ο μεγαλύτερος ίσως σε ηλικία υποψήφιος στο νομό Ηρακλείου, δεν μασά τα λόγια του, αλλά αντίθετα παρουσιάζει προσεγγίσεις στις οποίες άλλοι υποψήφιοι του κόμματος του δύσκολα θα μπορούσαν να αναφερθούν.

“Δεν ήρθα στο Ηράκλειο επειδή έχω ανάγκη να διαγωνιστώ, επειδή έχω ανάγκη να αποδείξω κάτι” τονίζει ο κ. Δεληγιαννάκης, διευκρινίζοντας: “Η πορεία μου είναι γνωστή.

Από κει και πέρα επιλέγω να σταθώ δίπλα στην παράταξη μου, διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σημειωθούν απώλειες για την χώρα”.

Αναφερόμενος στην ενημέρωση του να κατέλθει ως υποψήφιος στο νομό Ηρακλείου, ο κ. Δεληγιαννάκης, αναφέρει:

“Είχα κάποιες επαφές με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τον οποίο υπήρξαμε για χρόνια συνεργάτες, αλλά και φίλοι. Έπειτα από αυτές, με κάλεσε στο τηλέφωνο η υπουργός Εξωτερικών, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και μου ευχήθηκε καλή επιτυχία στον αγώνα μου”.

Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει διαφορά στα προβλήματα, ούτε στις προσεγγίσεις, αλλά μια διαφορά στον τρόπο δράσης.

“Γιʼ αυτό που οφείλουμε να επαινέσουμε το ΠΑΣΟΚ, είναι για το γεγονός πως αναγνωρίζει μαζί μʼ εμάς και μαζί με όλους τους συνδυασμούς, πως οι στιγμές είναι όντως δύσκολες” τονίζει ο κ. Δεληγιαννάκης και προσθέτει:

“Οι στόχοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν διαφέρουν. Όλοι θέτουμε ως στόχο μας την έξοδο από την κρίση. Η διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι τα δύο κόμματα έχουν διαφοροποίηση των αντιλήψεων στο πώς θα βγούμε από την κρίση.

Κι αυτό το σημείο είναι που καλούνται να διαχωρίσουν οι ψηφοφόροι και να επιλέξουν ποιο από τα δύο κόμματα εμπιστεύονται για να διαχειριστεί με τρόπο σωστό και υπεύθυνο την έξοδο από την κρίση”.

Σε μια προσπάθεια του να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την υποψηφιότητα ή την “παράδοση όπλων” πριν καν αρχίσει η μάχη, ο κ. Δεληγιαννάκης, τονίζει:

“Σʼ αυτή την εκλογική διαδικασία θα παλέψω όσο περισσότερο μπορώ και θα βρίσκομαι συνεχώς στο νόμο. Και θα το κάνω αυτό, όχι από καμία υποχρέωση, αλλά γιατί πραγματικά το πιστεύω. Πιστεύω πως μπορώ να βοηθήσω τον τόπο μου”.