Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του χώρου των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, αποτελεί το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής δήμου Παλιανής. Παράλληλα, η περιοχή του δήμου, συμπεριλαμβανομένου του χώρου τέχνης που βρίσκεται από το 2ο συμπόσιο στο πρότυπο οινοποιείο Παλιανής της Ένωσης Ηρακλείου, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες υπαίθριες γλυπτοθήκες στην Ελλάδα. Μετά την ολοκλήρωση του 4ου συμποσίου η περιοχή θα διαθέτει συνολικά 26 γλυπτά σύγχρονης τέχνης από καλλιτέχνες διαφορετικών εθνικοτήτων. Ο θεσμός του δήμου Παλιανής είναι το μοναδικό διεθνές συμπόσιο γλυπτικής στη χώρα μας που γίνεται για 4η συνεχή χρονιά, γνωστό πια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα γλυπτά του 1ου διεθνούς συμποσίου είναι τοποθετημένα έξω από την Ιερά Μονή Παλιανής και σε δημόσιους χώρους των τεσσάρων δημοτικών διαμερισμάτων (Βενεράτο, Αυγενική, Κεράσια, Σίβα). Τα έργα της 2ης διοργάνωσης βρίσκονται στο χώρο τέχνης του πρότυπου οινοποιείου Παλιανής της Ένωσης Ηρακλείου. Στο χώρο που γίνεται τώρα το συμπόσιο (είσοδος του χωριού Βενεράτο) βρίσκονται τα γλυπτά του 3ου διεθνούς συμποσίου.

Πως ξεκίνησε

Η «σπίθα» για τη έναρξη της διεθνούς διοργάνωσης ήταν απλά μια ιδέα που είχαν οι γλύπτες Χρήστος Τσουμπλέκας και Μανώλης Χαρκούτσης, την οποία πρότειναν στο δήμαρχο Αριστείδη Μπολάκη που την έκανε αμέσως αποδεκτή.
Αυτή ήταν η αφετηρία, το καλοκαίρι του 2006, για τη διοργάνωση του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής Δήμου Παλιανής, ενός θεσμού που σήμερα έχει αξιόλογο παρελθόν και πολύ περισσότερο μέλλον. Γλύπτες από διάφορες χώρες φιλοξενούνται από το δήμο κι επί ένα και πλέον μήνα σμιλεύουν τα έργα τους μπροστά στα μάτια του φιλότεχνου κοινού. Τα έργα παραμένουν στο δήμο και τα πνευματικά δικαιώματα στους καλλιτέχνες.
Αρχικά χωρίς εμπειρία, με την οικονομική υποστήριξη θεσμών και επιχειρηματιών και με την άοκνη εργασία των δημοτικών υπηρεσιών και απλών δημοτών, πραγματοποιήθηκε η 1η Διεθνής Συνάντηση Γλυπτικής το Σεπτέμβριο του 2006 στο δημοτικό χώρο έξω από την Ιερά Μονή Παλιανής. Γλύπτες από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Τουρκία και την Ελλάδα δούλεψαν επί ένα μήνα αφιλοκερδώς τότε, για να αποδώσουν στο δήμο θαυμάσια έργα τέχνης.

Με την υποστήριξη της Ένωσης Ηρακλείου

Το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής Δήμου Παλιανής πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2007 με την υποστήριξη της Ένωσης Ηρακλείου. Το 2007 ήταν χρονιά «σταθμός» για το συμπόσιο που βρέθηκε στην πιο κρίσιμη στιγμή της διοργάνωσης του. Η Ένωση Ηρακλείου υποστήριξε οικονομικά και ηθικά το θεσμό κι έτσι το συμπόσιο συνεχίστηκε.
Γλύπτες από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα δούλεψαν στο χώρο του Πρότυπου Οινοποιείου Παλιανής, που τότε ήταν εργοτάξιο, για να αποδώσουν θαυμάσια έργα με θέμα «Ύμνος στον Οίνο και τους Ανθρώπους του», τα οποία παρουσιάζονται στο χώρο τέχνης του σύγχρονου, επισκέψιμου οινοποιείου.

Το 2008 έγινε θεσμός

To 2008 ο δήμος Παλιανής, «οπλισμένος» με την εμπειρία των προηγούμενων διοργανώσεων, με συνδιοργανωτή τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και με την υποστήριξη θεσμών και επιχειρηματιών, προχώρησε στη διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής σε ένα θαυμάσιο δημοτικό χώρο στο Βενεράτο. Στη διοργάνωση μετείχαν γλύπτες από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αμερική και την Ελλάδα, οι οποίοι σμίλευσαν τα έργα τους με θέμα «Οίνος και Πνεύμα».