«Το συμπόσιο Γλυπτικής του δήμου Παλιανής είναι μία πολύ σοβαρή διοργάνωση που πλέον έχει γίνει θεσμός, λέει ο Μανώλης Χαρκούτσης. Το συμπόσιο συμβάλει στην παιδεία και την ανάπτυξη της περιοχής καθώς και στην προβολή και την προώθηση του κρασιού που είναι και το θέμα του τα τρία τελευταία χρόνια».
Σύμφωνα με το Μανώλη Χαρκούτση, μετά το 4ο συμπόσιο «η περιοχή του δήμου Παλιανής μαζί με το χώρο τέχνης του οινοποιείου της Ένωσης Ηρακλείου θα διαθέτει 26 γλυπτά. Θα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες υπαίθριες γλυπτοθήκες στην Ελλάδα».
Ο Μανώλης Χαρκούτσης δεν ξεχνά ότι «το συμπόσιο ξεκίνησε το 2006 από μία παρέα εννέα καλλιτεχνών, μετά από πρόταση του γλύπτη Χρήστου Τσουμπλέκα, οι οποίοι εργάστηκαν επί ένα μήνα, χωρίς αμοιβή για δύο λόγους: Για να κάνουν τέχνη και για να γίνει θεσμός το συμπόσιο. Και τους πέτυχαν. Τους ευχαριστώ, λέει ο Μ. Χαρκούτσης και τονίζει: Εύχομαι αυτοί οι άνθρωποι σε ένα από τα επόμενα συμπόσια να ξαναβρεθούν όλοι μαζί, να ξανακάνουν τέχνη και να χαρούν αυτό που δημιούργησαν μαζί με το δήμο Παλιανής».
Μιλώντας για το έργο του στο συμπόσιο ο Μ. Χαρκούτσης λέει ότι το ονομάζει «Αρχέγονο» και θα είναι μία διπλή κρήνη που συμβολίζει την πορεία του φυτού πριν ο άνθρωπος γίνει γεωργός και καλλιεργητής, μέχρι τη σημερινή βιομηχανική εποχή που το νερό είναι λιγοστό».