Με τη συμμετοχή έξι καλλιτεχνών από τη ΒουλγΜρία, τη Ρουμανία, την Καραϊβική και την Ελλάδα, ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Ιουλίου το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής δήμου Παλιανής. Ο τίτλος του συμποσίου που θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Αυγούστου είναι «Οίνος: Μύθος και πραγματικότητα». Οι καλλιτέχνες δημιουργούν τα έργα τους μπροστά στα μάτια του φιλότεχνου κοινού, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο του Βενεράτου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής δήμου Παλιανής συνδιοργανώνεται με το Νομαρχιακό Οργανισμό Πολιτισμού και Επιμόρφωσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου.

Οι καλλιτέχνες που μετέχουν στο φετινό Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής είναι από Ελλάδα η Χρύσα Βαθιανάκη, η Στέλλα Μπολωνάκη και ο Μανώλης Χαρκούτσης, από Βουλγαρία ο Ventseslav Lotoff, από Ρουμανία ο Gabriel Valentin Grama και από Καραϊβική η Geeta Roopnarine.

Στο χώρο του συμποσίου έχουν εκτεθεί τα έργα του 3ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής του Δήμου Παλιανής.

Οι γλύπτες πρότειναν και η δημοτική αρχή έκανε αποδεκτή την πρόταση τους, η φετινή διοργάνωση να αφιερωθεί στη μνήμη του 23χρονου Μάνου Καλλέργη από το Βενεράτο που βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα μέσα στο χωριό, τη μέρα έναρξης του συμποσίου.

Η Δημοτική Αρχή, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αριστείδης Μπολάκης, θεωρεί ότι το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής είναι ένας σημαντικός θεσμός για το Δήμο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία προβολής του τόπου και του πολιτισμού του.

Την άποψη αυτή υποστηρίζει και στηρίζει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και συνδιοργανώνει με το Δήμο το θεσμό αυτό, προσβλέποντας ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου.

Σημαντικό ρόλο στη φετινή διοργάνωση του συμποσίου παίζει η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σίβα Ρένα Σενετάκη, ενώ τη διαμόρφωση του χώρου επιμελήθηκε φιλικά ο Γιώργος Μανουσάκης.