Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, με πρωτοβουλία του οποίου έγινε η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ανεργία των νέων, άσκησε έντονη κριτική κατά της πολιτικής της κυβέρνησης κατηγορώντας την για αυταρχικές λογικές και πρακτικές.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό γιατί -όπως είπε- εμφανίστηκε στη Βουλή πρώτη φορά μέσα στο 2006, όταν τους τελευταίους δύο μήνες υπήρξαν σημαντικά θέματα όπως η γρίπη των πουλερικών, η επιστράτευση αλλά και οι υποκλοπές, και δεν ήρθε για να απαντήσει.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της ανεργίας των νέων, ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι σε πολλές περιφέρειες της χώρας, όπως η Μακεδονία η κατάσταση είναι τραγική.

«Σύμφωνα με στατιστικές της ΕΕ η Δυτική Μακεδονία είναι η τρίτη περιφέρεια στους άνεργους νέους. Η Γουαδελούπη και η Μαρτινίκα, μόνο αυτές ξεπερνάνε την Ελλάδα. Στην Ελλάδα, σε σχέση με την Ευρωζώνη, το ποσοστό των άνεργων νέων φτάνει στο 18,8%. Ένα ποσοστό όμως που είναι πολύ περισσότερο, αφού για μια ώρα εργασίας ένας άνεργος δεν καταγράφεται. Η ανεργία είναι πολύ περισσότερη και έχει χτυπήσει όλα τα σπίτια», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και συνέχισε: «Οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν κατευθύνονται στη θεραπεία αλλά στη δημιουργία του ακραίου δραματικού φαινομένου των ανέργων. Υπάρχουν βεβαίως ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και στην άρνηση των Τραπεζών να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις λέγοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να τις αφήνει να λειτουργούν ασύδοτα την ίδια ώρα που θησαυρίζουν.

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για τις μεταρρυθμίσεις, αφού έκανε λόγο «για πολιτική θυσία της Ιφιγένειας», σε ότι αφορά τον ΟΤΕ και τις ΔΕΚΟ, είπε ότι δεν αντιμετωπίζεται έτσι το αύριο

«Είπατε θέλετε τη σύγκρουση, αλλά φέρνετε στο αύριο το χθες. Καλύπτετε και δεν αντιδράτε απέναντι σε όσους άρχισαν την επίθεση σε κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων», σημείωσε ο κ. Αλαβάνος. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο θέμα της επιστράτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προχώρησε στο μέτρο αυτό παίρνοντας υπόψη την εισήγηση του γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

«Η Ελλάδα με την επιστράτευση του 2002, η Ζιμπάμπουε και Ζάμπια είναι οι μόνες χώρες που έχουν καταδικαστεί οι πρακτικές τους αυτές και είναι γραμμένες στην απόφαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Και το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνες γιατί δημιούργησε προηγούμενα τις συνθήκες», επεσήμανε ο κ. Αλαβάνος. Παράλληλα, κάλεσε την Αντιπολίτευση να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία ώστε στο μέλλον να ακυρώνει κάθε νόμο για πολιτική επιστράτευση.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αλαβάνος πρότεινε ενόψει και της συνταγματικής αναθεώρησης 10 μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μεταξύ αυτών την πλήρη αποσαφήνιση του όρου απασχόληση, την καθιέρωση του θεσμού: προϋπολογισμός απασχόλησης με ποσοτικοποίηση των δεικτών, την θέσπιση κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος, την προώθηση εξατομικευμένων προγραμμάτων ΟΑΕΔ και την ενσωμάτωση νέων ανέργων, χωρίς προϋποθέσεις ενσήμων.