Κόντρα κορυφής χθες στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για την ανεργία που προκάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Καραμανλής και Παπανδρέου αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό και «αντιδραστικότητα» και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να χαρακτηρίζει τη ΝΔ "κυβέρνηση της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας". Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα άσκησε έντονη κριτική κατά των κυβερνητικών πολιτικών στα εργασιακά και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχικές λογικές και πρακτικές.

Ο πρωθυπουργός

Επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του. Ο Κ.Καραμανλής αναρωτήθηκε πώς να αντιμετωπιστεί η ανεργία όταν υπάρχει αντίδραση σε κάθε μεταρρύθμιση.

“Μέρος από τα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων πρέπει να απευθυνθεί σε εκείνους που συνέβαλαν στη δημιουργία τους”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του , κατόπιν πρωτοβουλίας του Συνασπισμού, με θέμα την ανεργία των νέων. “Η αύξηση του κοινωνικού μερίσματος είναι ευθύνη του κράτους, αλλά και όσων επιχειρήσεων έχουν μεγάλα κέρδη”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αφού είπε ότι οι άνεργοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν συλλογικά το δικαίωμά τους στην εργασία, ο κ. Καραμανλής επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι την ώρα που μιλούν για την ανεργία, την ίδια ώρα αντιδρούν «σε κάθε αλλαγή, σε κάθε μεταρρύθμιση, που στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «απέναντι στην ανεργία απαιτείται ισχυρή κοινωνική συνείδηση, από όλους. Και από τα κόμματα, και από τα συνδικάτα και από τις επιχειρήσεις». Ζήτησε μάλιστα από όλους να καταθέσουν προτάσεις καθώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υιοθετήσει «κάθε εφικτή δράση».

Εξάλλου, σε μια έμμεση αναφορά του στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «δεν δίνουν λύσεις τα άκρα και οι ακρότητες».Χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι «να συνεχίσουμε αταλάντευτα, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που ξεκινήσαμε».

Φέρνοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου κυβέρνηση, κόμματα και συνδικάτα «πήραν τη μεγάλη απόφαση να κοιτάξουν μπροστά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους» και πέτυχαν σημαντική αύξηση εισοδήματος και μείωση ανεργίας, τόνισε ότι για να δοθούν λύσεις χρειάζεται διορατικότητα, σύνθεση απόψεων και πολιτική γενναιότητα.

«Ο λαϊκισμός είναι έκφραση πολιτικής φοβίας. Η αντιδραστικότητα είναι εκδήλωση απομονωτισμού. Η ατολμία είναι συνώνυμη του συντηρητισμού. Η χώρα δεν τα αντέχει όλα αυτά» είπε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε ότι η μείωση της ανεργίας δεν υπάρχει παρά μόνο μέσα από τους τρεις παράλληλους στρατηγικούς άξονες για εκπαίδευση, ανάπτυξη και απασχόληση».

Συγκεκριμένα, είπε ότι στους στόχους της κυβέρνησης περιλαμβάνονται ένα σύγχρονο και ανοικτό εκπαιδευτικό σύστημα, εναρμονισμένο με όσα συμβαίνουν στην Ε.Ε. και τον ευρύτερο διεθνή χώρο, η δυναμική στροφή στις νέες τεχνολογίες, στην ενθάρρυνση των νέων επενδύσεων, και στο να καταστούν ανταγωνιστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας. Όσο για τις ενεργητικές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης ανέφερε - μεταξύ άλλων - την εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε ανέργου, την επιδότηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων, την επιχορήγηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών και την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων για νέους και γυναίκες.

Αναφερόμενος στα έως τώρα αποτελέσματα των πολιτικών της κυβέρνησης είπε ότι η ανεργία μειώθηκε από το 11,3%, το πρώτο τρίμηνο του 2004, στο 9,7%, το τρίτο τρίμηνο του 2005. Επίσης, το ίδιο διάστημα, μειώθηκε η ανεργία των νέων -15-29 ετών- από το 21,3% στο 19,3%. Η ανεργία των γυναικών από το 16,8% υποχώρησε στο 15%.

Την ίδια ώρα, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, οι απασχολούμενοι έφτασαν πάνω από 4.380.000 αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στη χώρα μας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «ούτε εγώ, ούτε κανένα μέλος της κυβέρνησης, μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση, όσο η ανεργία βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα. Ένα τέτοιο πρόβλημα, τόσο σύνθετο, τόσο περίπλοκο, τόσο οδυνηρό για τους πολίτες, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Απαιτεί ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς σʼ αυτά που ήδη έχουμε ξεκινήσει. Απαιτεί από όλους μας υπεύθυνες θέσεις και πολλή δουλειά. Όλοι έχουμε ευθύνες. Όλοι έχουμε υποχρεώσεις. Η κυβέρνηση πρώτʼ απʼ όλα. Αλλά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Οι επιχειρήσεις, αλλά και τα συνδικάτα. Οι προκλήσεις είναι για όλους».

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι απαιτείται ευθύνη από τις πολιτικές δυνάμεις, αίσθημα χρέους προς το κοινωνικό σύνολο από όλους, έμπρακτη απόδειξη εταιρικής ευθύνης από τις επιχειρήσεις και καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή ότι οι «τομείς που παρουσιάζουν υψηλά κέρδη έχουν δυνατότητα και ευθύνη για νέες επενδύσεις, δυνατότητα και ευθύνη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Έτσι ακριβώς μπορούν να αποδεικνύουν έμπρακτη κοινωνική ευθύνη, έμπρακτη εταιρική ευθύνη. Και αυτό, ανάμεσα στʼ άλλα, σημαίνει ότι μέρος από τα μεγάλα κέρδη μπορεί να κατευθυνθεί και σʼ εκείνους που συνέβαλαν στην επίτευξή τους. Η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να συνδυάζεται με αύξηση του κοινωνικού μερίσματος. Και αυτό είναι πρωτίστως υποχρέωση του κράτους. Αφορά, όμως, και τους τομείς του ιδιωτικού τομέα με υψηλά κέρδη».

Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο ζήτημα της ανεργίας δεν χωρούν λαϊκισμοί και ωραιοποιήσεις και ότι παρά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα «δεν εφησυχάζουμε». Πληρώσαμε και πληρώνουμε ακριβά την εποχή των αποσπασματικών πολιτικών, των ευκαιριακών αναζητήσεων, της ατολμίας είπε ο κ. Καραμανλής: «Υπάρχει, τώρα, μακροχρόνια στρατηγική συνεννόησης και σύνθεσης η οποία φέρνει αποτελέσματα. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε είναι χρέος στον τόπο και την κοινωνία».Γ. ΠαπανδρέουΗ κυβέρνηση αυξάνει την ανασφάλεια του πολίτη και την χρησιμοποιεί προκειμένου να δρομολογήσει πολιτικές που εξυπηρετούν τους λίγους και τους ισχυρούς - υποστήριξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας παράλληλά τον Πρωθυπουργό, ότι στην υπόθεση των υποκλοπών, «συγκάλυπτε την αλήθεια επί 11 μήνες».

Εμφανιζόμενος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ανεργία, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κος Παπανδρέου εξέφρασε την αντίθεσή του απέναντι στον «εύκολο και επικίνδυνο δρόμο της άρνησης των αλλαγών και του στρουθοκαμηλισμού», αλλά κυρίως, στον «μονόδρομο της Νέας Δημοκρατίας», που συνιστά «αποδοχή των σχεδίων των πολυεθνικών, του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, των απολύτων κανόνων της αγοράς».

«Η φιλοσοφία αυτή λέει ότι πρέπει να χάσουμε δικαιώματα, να γίνουμε χώρα φθηνής εργασίας, να χάσει ο εργαζόμενος τη φωνή του και τη σιγουριά του, να επιβαρυνθεί το κόστος η οικογένεια. Γιʼ αυτό βολεύονται οι δεξιοί, με υψηλή την ανεργία: γιατί γίνεται μοχλός πίεσης στον εργαζόμενο με τον εφεδρικό στρατό των ανέργων. Είναι εύκολος αλλά επικίνδυνος δρόμος - ο μονόδρομος της ΝΔ» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αναγνώρισε στην κυβερνητική διετία, παρά «παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας, αύξηση μαύρης εργασίας, φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, διάλυση της επιθεώρησης εργασίας, διευθέτηση του χρόνου εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα χωρίς συναίνεση των εργαζομένων, ασυδοσία των εργοδοτών, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προβάλλονται ως συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης».

«Αυξήσατε τα χαμηλά επιδόματα ανεργίας; Αξιοποιήσατε τους πόρους του ΚΠΣ; Ξεκινήσατε νέα προγράμματα;» ρώτησε ο κος Παπανδρέου απευθυνόμενος προς την κυβερνώσα παράταξη, για να δώσει ο ίδιος αρνητική απάντηση. «Μετά από δύο χρόνια επαναλαμβάνετε τα ίδια προγράμματα που είχαν ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ, ενώ έτοιμα προγράμματα παραμένουν στο συρτάρι (;) Ο νόμος για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων μητέρων και των μακροχρόνια ανέργων δεν εφαρμόζεται (?) Μετατρέπετε τον ΟΑΕΔ σε εργαλείο ρουσφετολογικών προσλήψεων με αδιαφανείς, στημένες και παράτυπες διαδικασίες. Επενδύσεις δεν βλέπουμε?»

«Τα κέρδη από τα μέτρα σας πάνε στους λίγους και ισχυρούς» υπογράμμισε ο κος Παπανδρέου. «Εσείς δεν προτείνετε ευελιξία με ασφάλεια, αλλά ασυδοσία άκρατη που αξιοποιείται από τους εργοδότες και τους τραπεζίτες. Επικαλείστε την Ιρλανδία - αλλά οι αλλαγές εκεί, έγιναν επειδή υπήρξε η συνεργασία μεταξύ κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων (αυτό ακριβώς που εγγυόμαστε εμείς) και όχι με τη λογική των επιστρατεύσεων».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρέπεμψε στις τρεις βασικές τομές του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας - αναμόρφωση και αποκέντρωση του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, δυνατότητα εύκολης ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας και «επένδυση στον δημιουργικό πολίτη και όχι στο κεφάλαιο» και προχώρησε να παράσχει μια σειρά κυβερνητικών εγγυήσεων:

«Εγγυόμαστε να εξασφαλίσουμε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της εμπειρίας για τους νέους. Εγγυόμαστε τη σιγουριά για τη φροντίδα του παιδιού, που δεν μπορεί να αποτελεί βάρος για καμία οικογένεια. Εγγυόμαστε να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα και το ρίσκο που επιτέλους πρέπει να αναλάβουν οι Τράπεζες, που πρέπει να κοιτάξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο για την Οικονομία» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

Σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός συνέβαλε στην «επί 11 μήνες συγκάλυψη της υπόθεσης».

«Επιλέξατε να κρατήσετε την υπόθεση των υποκλοπών για τον εαυτό σας και τον περίγυρό σας. Επιλέξατε άλλους συμμάχους και όχι τη Βουλή. Εμπιστευτήκατε τους υπαλλήλους των πολυεθνικών, επιλέξατε μυστικότητα και συγκάλυψη αντί για διαφάνεια. Τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν: Ποια είναι η πραγματική λίστα των παρακολουθούντων; Ποιος ήξερε και τι πριν τις 10 Μαρτίου; Ποιοι δεν θέλουν να απαντηθούν τα απλά αυτά ερωτήματα; Εκείνοι που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους - και η συμπεριφορά σας αυτό ακριβώς δείχνει» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό ο κος Παπανδρέου.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε πως για την κυβέρνηση «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και ο ελληνικός λαός, αρχίζει να συνειδητοποιεί την αλήθεια».

« Όσο νωρίτερα γίνει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, τόσο καλύτερα για τον τόπο. Και μην νομίζετε ότι μπορείτε να επιστρατεύετε τον ψηφοφόρο. Η κοινωνία δεν επιστρατεύεται» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.