Του Γιάννη Ζωράκη

50 χρόνια στην εκπαίδευση!

ΝΙΚΟΣ ΚΟΠΙΔΑΚΗΣ: «Στο “Παγκρήτιο” όλα κινούνται γύρω από ένα σταθερό άξονα


Πενήντα χρόνια δημιουργικής προσφοράς και δράσης στην παιδεία και την εκπαίδευση συμπληρώνει φέτος το “Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο”.

Για το σκοπό αυτό, το Εκπαιδευτήριο οργανώνει σειρά εκδηλώσεων που άρχισαν από τον Μάιο και θα διαρκέσουν ολόκληρο το επόμενο σχολικό έτος, κάνοντας μια ανασκόπηση στην ιστορία του και το παρελθόν, αλλά παράλληλα και μια ενδοσκόπηση με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Πρόκειται για εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την προσφορά του Εκπαιδευτηρίου, την ανάγκη για ποιοτική εκπαίδευση, την ακολουθία των μετασχηματισμών της σύγχρονης εποχής.

Γνώστης αυτής της τόσο σημαντικής ιστορίας, που συνδέεται παράλληλα με την ιστορία της πόλης και της εκπαίδευσης, ένας εκ των Ιδρυτών του Εκπαιδευτηρίου και σημερινός Διευθυντής, ο κ. Νίκος Κοπιδάκης. Με βαθιές γνώσεις στην εκπαίδευση, επιτυχημένη θητεία ως καθηγητής και περγαμηνές που παραπέμπουν στον ορισμό του εκπαιδευτικού στην αρτιότητά του, ο κ. Κοπιδάκης ξεναγεί μέσα από τις διηγήσεις του τους αναγνώστες, στα «μονοπάτια» του Παγκρητίου Εκπαιδευτηρίου, τους δρόμους του Ηρακλείου των δεκαετιών του ʼ50 και του ʼ60, αλλά και στα σοκάκια της αναζήτησης για εκπαίδευση, που προσπάθησαν μέσα στο χρόνο να γίνουν λεωφόροι.

Με μια εκ βαθέων κατάθεση ψυχής, ο κ. Κοπιδάκης αναλύει και αναλύεται, αναδεικνύοντας με τρόπο μαγευτικό μια εκπαίδευση όπως θα έπρεπε να είναι, μια εκπαίδευση που παρέχεται σήμερα και μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερα.

Η συνέντευξη με τον καθηγητή Νίκο Κοπιδάκη αποδεικνύεται μάθημα απολαυστικό και μετασχηματίζεται σε τροφή για σκέψη, μέσα σε μια εποχή που όροι όπως “παιδεία” και “μόρφωση” δοκιμάζονται.