Του Κώστα Μπογδανίδη

Έχω σχέδιο για να σωθεί, λέει Ηρακλειώτης

Υπό κατάρρευση με άνοιγμα 500 εκ. ο όμιλος του Καρούζου


H άνοδος και η πτώση ενός οικονομικού κολοσσού! Ο περιβόητος “Όμιλος Καρούζου” - με τις 12 συνολικά εταιρείες! - που πριν μερικούς μήνες αγόραζε ό,τι πουλιόταν στην Κρήτη και όχι μόνο, καταρρέει παταγωδώς. Ο όμιλος με μία περιουσία που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, είναι πλέον στο καναβάτσο, ενώ απέτυχε και η προσπάθεια του κρητικής καταγωγής μεγαλοεργολάβου Γ. Ζωγραφάκη να σώσει την εταιρεία έπεσε στο κενό!

Και δεν είναι μόνο ότι ο κ. Ζωγραφάκης απέτυχε να σώσει τον “Όμιλο Καρούζου” (αφού ο ίδιος λέει ότι έχει πάρει την πλειοψηφία των μετοχών) αλλά τώρα στρέφεται κι εναντίον του κ. Γιάννη Καρούζου θεωρώντας ότι και ο ίδιος συμμετείχε σε αυτό το “παιγνίδι” για την κατάρρευση των εταιρειών.

Ο κ. Ζωγραφάκης με ένα σχέδιο, που προτείνει στις τράπεζες και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η “Π”, εμφανίζεται έτοιμος να σώσει τον όμιλο που εμφανίζει ένα άνοιγμα της τάξης των 500 περίπου εκατομμυρίων ευρώ!

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Ζωγραφάκη ο όμιλος έχει τη δυνατότητα να βγει “καθαρός” από αυτή την καταστροφή που επέρχεται καθώς έχει περιουσία που ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ!

“Όχι μόνο διασώζεται ο όμιλος, αλλά περισσεύουν και 348 εκατ. ευρώ. Αυτός ο όμιλος λοιπόν κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν διασώζεται”, λέει με νόημα ο κ. Ζωγραφάκης στο προτεινόμενο σχέδιο που έστειλε σε όλες τις τράπεζες, τους πιστωτές αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το ΣΔΟΕ...Το σχέδιο

Πιο αναλυτικά ο κ. Ζωγραφάκης αναφέρεται στο πώς ο ίδιος προσπαθώντας να βοηθήσει τον κ. Καρούζο πήρε την πλειοψηφία των μετοχών του Ομίλου Καρούζου.

Κι αναφέρει: 

“1. Πριν λίγους μήνες η παραπάνω εταιρεία μου απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών (όλων των εταιρειών που ανήκαν έως τότε στον Ιωάννη Καρούζο) του Ομίλου Καρούζου. Επειδή έως τις 21 Ιανουαρίου 2011 θεωρούσα ότι ο Ιωάννης Καρούζος ήταν αθώος, όσον αφορά την κατάντια του Ομίλου, είχα δεχτεί να παραμείνει νόμιμος εκπρόσωπος των εταιρειών και μέλος του Δ.Σ. αυτών.

Όμως την παραπάνω ημερομηνία συνέβη κάποιο γεγονός το οποίο μου ανέτρεψε την έως τότε άποψή μου (Το ότι ήταν αθώος για το ό,τι συνέβαινε). Μετά από αυτό το γεγονός και από την στιγμή που άρχισα να αμφιβάλω για την αθωώτητά του, άφησα να περάσουν ακόμα λίγες ημέρες, με την ελπίδα ότι ίσως να αποδειχθεί ότι κάνω λάθος, που αμφιβάλλω.

Εκείνος όμως δεν έκανε τίποτα να με μεταπείσει. Εγώ αυτό το εξέλαβα σαν παραδοχή εκ μέρους του για την αμφιβολία που μου έχει δημιουργηθεί. (Εύχομαι να κάνω λάθος και έστω και καθυστερημένα να με πείσει γιʼ αυτό).

Κατόπιν αυτών, στις 29 Ιανουαρίου 2011, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας μου Γ-Β ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, Α.Ε. έγινε αλλαγή των Δ.Σ. όλων των εταιρειών, ιδιοκτησίας πλέον της παραπάνω εταιρείας μου, από τα οποία εξήλθε ο Ιωάννης Καρούζος ως μέλος αλλά και ως νόμιμος εκπρόσωπος, και στην θέση του νομίμου εκπροσώπου ορίστηκε άλλο άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης μου. Εντός των αμέσως προσεχών ημερών θα σας αποσταλούν όλα τα επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν τα παραπάνω.

2. Αυτοί που έχουν συμφέρον να μην διασωθεί ο Όμιλος έχουν καταφέρει να χάσει ο Όμιλος όλες τις τηλεφωνικές του γραμμές (ενώ όλα ήταν πληρωμένα και τακτοποιημένα), ακόμα και το fax επικοινωνίας αλλά επίσης και τις ηλεκτρονικές του διευθύνσεις (e-mail).

Επίσης κατάφεραν να μην έχουμε ακόμα και σήμερα πρόσβαση στα γραφεία του Ομίλου αλλά ούτε και στο Λογιστήριό του. Για τον λόγο αυτό, όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει με τον Όμιλο ή με την παραπάνω εταιρεία μου, που είναι ιδιοκτήτης του Ομίλου, μπορεί να επικοινωνεί ταχυδρομικά στην έδρα της εταιρείας μου, καθώς και στα προαναφερόμενα τηλέφωνα, fax και e-mail.

Αυτοί οι κύριοι νομίζουν ότι με το να μου κρατάνε κλειστά τα γραφεία, να μου καταργούν τα τηλέφωνα και να μου στέλνουν το ΣΔΟΕ ότι θα καταφέρουν να πτωχεύσει ο Όμιλος. Δηλώνω λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Όμιλος θα διασωθεί, είτε το θέλουν είτε όχι.

3. Η εταιρεία μου έχει προβεί στην τροποποίηση του αρχικού σχεδίου αναδιοργάνωσης. Μετά την ολοκλήρωση της τροποποίησης αυτής, αποδεικνύεται ότι εάν ο ιδιοκτήτης των άλλων δύο εταιρειών που υπολείπονται (εκ των 14 που έχουν υποβάλει την αίτηση πτώσευσης) συναινέσει και βοηθήσει να υλοποιηθεί το τελικό σχέδιο αναδιοργάνωσης, τότε όχι μόνο ο Όμιλος σώζεται, αλλά με χρονοδιάγραμμα πέντε ετών θα υπάρξει πλεόνασμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την ίδρυση και λειτουργία ενός ιδρύματος για ορφανά παιδιά και το οποίο θα ονομαστεί “ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ” για τον λόγο ότι είτε αθώος, είτε ένοχος, αυτός θα είναι η αιτία για την ίδρυσή του. Εγώ προσωπικά δεν σκοπεύω να οικειοποιηθώ ούτε ένα ευρώ από αυτή την υπόθεση”.Τα ποσά

Ο ίδιος ο κ. Ζωγραφάκης αναφέρει ότι “το συνολικό ποσό που απαιτείται για:

α) την εξόφληση όλων των τραπεζών

β) την εξόφληση όλων των υπόλοιπων πιστωτών

γ) του ΙΚΑ

δ) της ΕΦΟΡΙΑΣ

ε) την αποπεράτωση όλων των έργων (έτοιμα προς εκμετάλλευση) ανέρχεται στο ποσό των 476.504.000,00 ευρώ με περιθώριο λάθους +-5%.

Το ποσό που εκτιμάται ότι αξίζει η περιουσία του Ομίλου μετά την αξιοποίηση όλων των ακινήτων του ανέρχεται στο ποσό των 1.020.255.164,00 ευρώ με την εκτίμηση των συνεργατών μας. Με την εκτίμηση των Ορκωτών Εκτιμητών αντίστοιχα ανέρχεται σε 824.735.762,00 ευρώ.

Με αυτό και μόνο αποδεικνύεται ότι ακόμα και από την εκτίμηση των Ορκωτών Εκτιμητών εάν αφαιρεθεί το συνολικό ποσό των 476.504.000,00 ευρώ, όχι μόνο διασώζεται ο Όμιλος, αλλά περισσεύουν και 348.231.762,00 ευρώ. Αυτό τον Όμιλο λοιπόν, κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν διασώζεται”.Τι ζητά

Ο κ. Ζωγραφάκης αφού κάνει αναλυτική αναφορά και σε αφανείς πιστωτές, εικονικούς πιστωτές, το Δημόσιο, το ΙΚΑ κ.λπ. ζητά 8 συγκεκριμένα πράγματα:

“1) Το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2011 την έγγραφη απάντηση καθε μιας τράπεζας χωριστά ότι συμφωνεί ή δεν συμφωνεί στο τελικό σχέδιο αναδιοργάνωσης.

2) Να αφαιρεθούν οι τόκοι υπερημερίας όπου υπάρχουν (εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων)

3) Σε όλες τις συμβάσεις των τραπεζών, κάθε μορφής, να δοθεί ένα (1) έτος περίοδος χάριτος και να καταβάλλονται μόνο οι τόκοι

4) Να αναβιώσουν όσες συμβάσεις έχουν καταγγελθεί, με ημερομηνία αναφοράς 31 Δεκεμβρίου 2009. Από την ημερομηνία αυτή και μετά να θεωρηθούν όλες οι συμβάσεις ενεργές και απλά όπου υπάρχουν απλήρωτες δόσεις να θεωρηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και να εξοφληθούν εφάπαξ έντοκες με συμβατικό τόκο και όχι τόκο υπερημερίας.

5) Οσες συμβάσεις LEASING έχουν καταγγελθεί, να τηρηθεί η διαδικασία της παραπάνω παραγράφου (4). Στην περίπτωση που μας έχει γίνει αποβολή από κάποιο ακίνητο, να γίνει αναστροφή της διαδικασίας αποβολής και εφόσον προκύπτουν έξοδα από την διαδικασία αυτή και ευθυνόμαστε εμείς, δεχόμαστε να μας βαρύνει το κόστος

6) Ο,τι βάρη έχει εγγράψει κάθε τράπεζα σε κάθε ακίνητο θα παραμείνει ως έχει και μετά την συγχώνευση των εταιρειών

7) Οσα ποσά βρίσκονται σε λογαριασμούς του Ομίλου, δεσμευμένα για οποιονδήποτε λόγο, να ελευθερωθούν και να διατεθούν κατά βούληση από την νέα εταιρεία που θα προκύψει (αφού πρώτα έχουμε ρυθμίσει ή εξοφλήσει το χρέος του Ομίλου προς το Δημόσιο - ΙΚΑ)

8) Σε όσες τράπεζες έχει γίνει από τον Όμιλο εκχώρηση μισθωμάτων από μισθωμένα ακίνητα, ακόμα και από τα  LEASING, το χαρτόσημο ή το ΦΠΑ αν υπάρχει, να καταβάλλεται απευθείας από την τράπεζα προς το Δημόσιο (και όχι να παρακρατείται από την τράπεζα για εξόφληση του δανείου)”.