Συστήστε μας τη «Φυσαλίδα», ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας;

«Η Φυσαλίδα www.fysalidance.com είναι μια ομάδα χορού με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Ιδρύθηκε το 2006 με στόχο την έρευνα, καθώς και τη δημιουργία και παρουσίαση καλλιτεχνικού έργου μέσα από τη συνεργασία της με καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές και επιστήμονες. Οι δράσεις της ομάδας περιλαμβάνουν χορευτικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, solo-performance, παραγωγές ταινιών χορού και video art, installation performance, πειραματικές παραστάσεις και βίντεο προβολές, σεμινάρια σύγχρονου χορού, κίνησης και contact-improvisation, community work projects και community dance projects.

Το ερευνητικό-δημιουργικό υλικό της ομάδας μετουσιώνεται σε τέχνη μέσα από την κίνηση, το χορό, το λόγο, το θέατρο, τη φωτογραφία, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες και το video art. Το δημιουργικό μέρος της ομάδας χορού «Φυσαλίδα» αποτελείται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες ερμηνευτές, χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς, συνθέτες, εμψυχωτές, εικαστικούς, εικονογράφους, βιντεογράφους και άλλους, οι οποίοι συνεργάζονται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε παραγωγής ή δράσης της ομάδας. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργούν με επαγγελματισμό και όραμα. Η ομάδα σε κάθε παραγωγή συντονίζεται από εξειδικευμένα άτομα και αποτελείται από διαφορετικό αριθμό καλλιτεχνών.

Αποσκοπούμε στη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού πυρήνα που αγκαλιάζει διάφορους καλλιτέχνες της Κρήτης αλλά και καλλιτέχνες της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού. Tο ερευνητικό μέρος της ομάδας αποτελείται από μια ομάδα κοινωνικών επιστημόνων (ψυχολόγο, κοινωνιολόγο, κοινωνική λειτουργό, δημοσιογράφο, ιστορικό τέχνης) που ασχολείται με το θεωρητικό κομμάτι της κάθε παραγωγής μας. Αναλαμβάνοντας την ψυχαναλυτική και κοινωνιολογική προσέγγιση της κάθε ιδέας, τα μέλη της ομάδας εμβαθύνουν στο ιστορικό-δραματουργικό μέρος της εκάστοτε παραγωγής μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών (brain storming), την καταγραφή και δημοσίευση υλικού. Το έργο της ερευνητικής ομάδας εξελίσσεται τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Η ομάδα χορού «Φυσαλίδα» δραστηριοποιείται και στο κομμάτι που αφορά στο «χορό για την κοινότητα» μέσα από την οργάνωση διαφόρων σεμιναρίων χορού και κίνησης, τα οποία είναι ανοιχτά σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να έχουν κάποια εμπειρία με την κίνηση ή και τον αυτοσχεδιασμό. Επιπρόσθετα, μέσα από το συντονισμό καλλιτεχνικών δράσεων, όπως χορευτικές παραστάσεις και ταινίες, στις οποίες συμμετέχουν και άτομα που δεν είναι η βασική τους ασχολία ο χορός, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση κάθε προσωπικότητας που ανήκει σε μια χορευτική ή και κοινωνική ομάδα. Στόχος των δράσεων της ομάδας χορού «Φυσαλίδα» είναι αφενός να συγκινεί το κοινό μέσω της τέχνης που παράγει και αφετέρου να το ευαισθητοποιεί για διάφορα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα που αναδεικνύει μέσω της τέχνης αυτής.

Με βασικό άξονα την κίνηση, μας ενδιαφέρει να αγκαλιάσουμε ένα ευρύτερο σύνολο ανθρώπων, και να το φέρουμε σε επαφή με την τέχνη του χορού. Μέσα από τη φιλοσοφία και τη δράση της ομάδας μας επιθυμούμε να λειτουργούμε ως πηγή έμπνευσης για όλο και περισσότερες και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες».