Της Κατερίνας Μυλωνά

Με περισσό μεράκι και λίγη.. τρέλα, η Γωγώ Πετραλή συστήνει τα τελευταία χρόνια στο Ηρακλειώτικο κοινό τη μεγάλη της αγάπη, τον χορό.

Η ομάδα χορού «Φυσαλίδα» της Γ. Πετραλή παρουσιάζει μια πρωτότυπη παραγωγή με τίτλο «Στιγμές Μεταμόρφωσης» στο Χουδέτσι, από την ερχόμενη Παρασκευή 4 ως και την Δεύτερα 7 Ιουνίου.

Λίγο πριν Ανοίξει η αυλαία, η Γ. Πετραλή μιλά στην «Π» για την παράσταση, την ομάδα «Φυσαλίδα» και τα προσωπικά της όνειρα.

Κατʼ αρχάς, μιλήστε μας για την παράσταση που ανεβάζετε. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι παρουσιάζεται σε ένα οινοποιείο.

«Μια από τις βασικές ιδεολογίες που με ικανοποιεί να περνάω μέσα από τα έργα μου είναι η αρχιτεκτονική του χορού μέσα στο χώρο. Με ενδιαφέρει να καταθέτω μέσα από τη ματιά του τρόπου που αντιλαμβάνομαι αυτό που θέλω να δηλώνει η τέχνη. Πιστεύω πως ο κάθε χώρος μπορεί να αποτελεί χώρο παρουσίασης ενός θεάματος, μιας παράστασης, ενός έργου τέχνης. Η τέχνη είναι και πάει παντού. Yπάρχει αρκετή κρυμμένη ομορφιά γύρω μας και είναι σημαντικό να την ανακαλύπτουμε και να τη μοιραζόμαστε».

Η ταινία «Ρυτίδες και Όνειρα» έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία, το περιμένατε

«Τη “ρυτίδες και τα όνειρα” τη δούλευα από το 2005 μέχρι που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2008. Ένιωθα την ανάγκη να δημιουργήσω κάτι συναισθηματικό, προσωπικό μεν αλλά με κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο. Πέρα από κάποια art video που είχα δημιουργήσει ως τότε, η συγκεκριμένη ταινία ήταν η πρώτη μου. Ήθελα και τότε, σαν ʽτεχνικήʼ μου να χρησιμοποιήσω την αρχιτεκτονική του χορού μέσα στο χώρο. Στη συγκεκριμένη παραγωγή ο χώρος ήταν η Αγία Τριάδα, η γειτονιά μου.

Χρησιμοποίησα επίσης το στοιχείο του ʽχορού για την κοινότηταʼ. Ο ʽχορός της κοινότηταςʼ (community dance) αποτελεί ένα είδος δράσης αρκετά διαδεδομένης στην Ευρώπη (κυρίως στη Βρετανία) και στη Β. Αμερική και είναι ένας τρόπος να έρθουν οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι κάθε ηλικίας και ταξικής και φυλετικής προέλευσης σε επαφή με την τέχνη του χορού, να εκφραστούν δημιουργικά και να συνδεθούν μεταξύ τους.

Προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να αφοσιωθούν σε αυτή τη δραστηριότητα, με τρόπο που να έχει νόημα για τη δική τους ζωή, παίρνοντας μέρος στην καλλιτεχνική, δημιουργική διαδικασία και έχοντας άποψη για το τι ακριβώς εκφράζει ο δικός τους χορός, πώς φτιάχνεται και πώς παρουσιάζεται.

Μέσα στο 2009 και 2010, η ταινία ʽΡυτίδες και Όνειραʼ συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Ηράκλειο, Κιλκίς, Ρέθυμνο κ.α.) και στο εξωτερικό (Ιαπωνία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ιορδανία κ.α.). Το Μάιο του 2009 η ταινία απέσπασε βραβείο στην κατηγορία ʽPersonal Travelʼ στο Art & Tur Film Festival της Πολωνίας και τον Απρίλιο του 2010 απέσπασε το 2ο βραβείο στο 8ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού ʽYperia 2010ʼ στην Αμοργό. Την περασμένη βδομάδα, η ταινία ζητήθηκε για να συμμετάσχει στην έναρξη ενός φεστιβάλ στην Ατλάντα.

Μεγάλη τιμή και αυτό! Πού να τα φανταστώ όλα αυτά… Αισθάνομαι συγκίνηση που τελικά όταν πραγματικά δινόμαστε σε κάτι, αυτό μας συντροφεύει για πάντα… στο εδώ, στο παντού μας…».