Στην έκθεση επισημαίνεται η προσφορά αλλά και η ποιότητα των ΠΕΚ ενώ εξαίρεται η ποιότητα των βιβλίων. Παράλληλα, σε ένα σημείο, με το οποίο πιθανόν να συμφωνήσουν οι φοιτητές, είναι η διαπίστωση ότι τα συγγράμματα καθυστερούν να διανεμηθούν εξαιτίας των πολύπλοκων και χρονοβόρων διαδικασιών που προβλέπονται από το νόμο. Προτείνεται, επίσης, η αύξηση του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων. Παράλληλα, σημειώνεται πως οι φοιτητές θα πρέπει να ενδιαφερθούν περισσότερο για τα προγράμματα ERASMUS.

Στην έκθεση αναφέρεται πως από τους 120 εισαχθέντες το χρόνο, μονάχα οι 85 παρακολουθούν τα μαθήματα και οι 50 αποφοιτούν. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους αξιολογητές, στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που δεν επιτρέπει πάντα στους υποψηφίους να εισαχθούν σε τμήμα της επιλογής τους. Παράλληλα, αναφέρεται πως οι φοιτητές, λόγω οικονομικών δυσχερειών, δεν επιλέγουν την Κρήτη για τις σπουδές τους. Σημειώνεται πως μόλις το 8% των φοιτητών αποφοιτούν στα τέσσερα χρόνια σπουδών!

Η έκθεση κάνει λόγο, ακόμα, για μεταπτυχιακά προγράμματα που ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα ενώ επισημαίνει το υψηλό επίπεδο των μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίοι έχουν τα εφόδια να διεκδικήσουν καλές θέσεις στην αγορά εργασία.