Της Κατερίνας Μυλωνά

Εγκώμια για το Φυσικό από ξένους αξιολογητές

Ποιες είναι οι ελλείψεις που επισημαίνουν


Η αυτονόμηση του Πανεπιστημίου Κρήτης θα του έδινε τη δυνατότητα σωστότερης διαχείρισης των πόρων του, όπως προκύπτει από την εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος Φυσικής του ιδρύματος. Οι αξιολογητές του εξωτερικού εξαίρουν το υψηλό επίπεδο των διδασκόντων του Τμήματος, το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών καθώς και την άριστη συνεργασία που έχει το Τμήμα με το ΙΤΕ και το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα.

Επισημαίνουν, ωστόσο, τις ελλείψεις του σε τεχνικό προσωπικό και την ανάγκη προσέλκυσης νέων επιστημόνων. Παράλληλα, στην έκθεση της εξωτερικής αξιολόγησης τονίζεται η αναγκαιότητα θέσπισης υποτροφιών που θα αποτελούν κίνητρο για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Η πορεία της αξιολόγησης

Σημειώνεται πως με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία αξιολόγησης των Τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας. Την ερχόμενη Τετάρτη 21 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του νέου υπουργού Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλου, και εκπροσώπων της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΙΠ θα παρουσιάσουν στον υπουργό τη μέχρι σήμερα πορεία της αξιολόγησης και θα προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα της Αρχής.

Αυτή τη στιγμή 180 συνολικά τμήματα βρίσκονται σε διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης ενώ σε 55 Τμήματα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης. Παράλληλα, όπως είχε γράψει η «Π» το Νοέμβριο, πριν από δύο μήνες αξιολογητές από το εξωτερικό βρέθηκαν σε πέντε τμήματα ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ και μόλις πριν από μερικές ημέρες κατατέθηκαν οι εκθέσεις της εξωτερικής αξιολόγησης στις διοικήσεις των Τμημάτων. Σημειώνεται πως πρόκειται για το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Κρήτης ενώ αξιολογήθηκαν, επίσης, τα Τμήματα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών, Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να πραγματοποιηθεί εξωτερική αξιολόγηση στα Τμήματα Ιατρικής, Βιολογίας, Χημείας και Παιδαγωγικό Προσχολικής Ηλικίας του ΠΚ καθώς και σε τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης.

Συγκεκριμένα, στο Τμήμα Φυσικής του Π.Κ., η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από πέντε ερευνητές από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Κύπρου. Οι αξιολογητές βρέθηκαν στο Τμήμα Φυσικής στις 25 και 26 Νοεμβρίου και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Τμήματος, τον κοσμήτορα της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, το Πρυτανικό Συμβούλιο καθώς και διδάσκοντες του Τμήματος. Παράλληλα, ήρθαν σε επαφή με μέλη του διοικητικού και εργαστηριακού προσωπικού ενώ επισκέφτηκαν το ΙΤΕ και τις ΠΕΚ και συζήτησαν με τον Ι. Παπαμαστοράκη για το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν με προπτυχιακούς φοιτητές καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, μποϊκόταραν την αξιολόγηση.

Χαμόγελα στο Τμήμα

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης δηλώνει ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, καθηγητής, Γ. Τσιρώνης. Σημειώνει, ωστόσο, πως τα σημεία, στα οποία επισημαίνονται προβλήματα, είναι και εκείνα που οι άνθρωποι του Τμήματος έχουν υπόψη τους ότι πρέπει να διορθωθούν, αν και δεν είναι στο χέρι τους. Για παράδειγμα, όσον αφορά στην έλλειψη σε τεχνικό προσωπικό, ο ίδιος περιγράφει πως «έχουμε μόνο δύο μέλη, αριθμός που ίσως αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ! Ο λόγος είναι η γενική δυσκαμψία στα πανεπιστήμια και η δυσκολία να πάρει κανένας θέση σε αυτό το επίπεδο».

Παράλληλα, σημειώνει πως και οι άνθρωποι του Τμήματος έχουν κατανοήσει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη θέσπισης υποτροφιών, ωστόσο, αναφέρει πως ενώ, για παράδειγμα, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν ένα συγκεκριμένο ποσό από το Κράτος, τα χέρια τους είναι δεμένα ως προς τον τρόπο διάθεσής του, δηλαδή, δεν τους επιτρέπεται να δοθεί σε υποτροφίες!