Την στήριξή τους στον Κώστα Σκανδαλίδη εξέφρασαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιάννης Κουτσούκος, λέγοντας ότι η υποψηφιότητα Σκανδαλίδη εκφράζει πάνω απʼ όλα την ενότητα, την αγωνία για την κοινή πορεία, την αγωνία για την επόμενη μέρα.

Στην ομιλία του ο κ. Κουτσούκος είπε ότι ο νέος κύκλος που ανοίγει για να είναι ελπιδοφόρος και με προοπτική χρειάζεται ένα αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ, που τους θέλει όλους, καθώς, όπως επισήμανε κανένας δεν μπορεί μόνος του και κανένας δεν κερδίζει μόνος του.

Αναφερόμενος στα αίτια της ήττας της 16ης Σεπτεμβρίου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε γιατί έφτασε στα όρια του, σε σχέση με ένα τρόπο διαχείρισης της εξουσίας και άσκησης της πολιτικής, που έμοιαζε να είναι μακριά από τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών.

«Μπορούμε να μεταθέσουμε τις ευθύνες τεμαχίζοντας την ιστορική μας διαδρομή με υποκειμενικές κρίσεις και επιλεκτική μνήμη; Όχι. Γιατί αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Προσωποποιεί τις αντιπαραθέσεις, αποπολιτικοποιεί τη συζήτηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε να εκφράσουμε την παλιά συμμαχία των μη προνομιούχων στις νέες συνθήκες. Να δώσουμε πολιτικό περιεχόμενο στο δίπολο δεξιά - αριστερά. Πρόοδος και συντήρηση. Με το ΠΑΣΟΚ κύριο εκφραστή της προοδευτικής Παράταξης σε μια προοπτική εναλλακτικής πρότασης εξουσίας για την κυβερνώσα Αριστερά».

*Άνοιγμα στην κοινωνία και τη νεολαία είναι το ζητούμε για το ΠΑΣΟΚ τόνισε στην ομιλία του ο Βαγγέλης Αργύρης υποστηρίζοντας την πρόταση του Κώστα Σκανδαλίδη για την ανάδειξη του συλλογικού ΠΑΣΟΚ και της κυβερνώσας Αριστεράς.

Ο κ. Αργύρης τόνισε ότι το κόμμα λειτουργούσε για να στηρίξει τους αξιωματούχους και τους βολεμένους και όχι τη βάση του, που είναι η κοινωνία.

Είπε ακόμη θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά του και να επανακαθορίσει ποιους εκπροσωπεί σήμερα, επισημαίνοντας ότι η σύνθεση του ΠΑΣΟΚ είναι κυρίως υπάλληλοι του δημοσίου και των ΔΕΚΟ.

Τόνισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στο περιθώριο τη νέα γένια λέγοντας ότι «ποια κοινωνία θα μας πιστέψει όταν είμαστε έτοιμοι να τη μαλώσουμε επειδή δεν είναι μαζί μας;».

Αναφερόμενος στην ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές είπε ότι αυτό έγινε γιατί έχασε την κοινωνική πλειοψηφία και για να την ανακτήσει πρέπει να προσδιοριστεί απόλυτα, να βάλει, όπως είπε, τις συνιστώσες που οριοθετούν τη Δεξιά και την Αριστερά.

* «Σύντροφοι, στηρίζω και ψηφίζω έναν σύντροφο, έναν φίλο που επί 33 χρόνια βρισκόμαστε μαζί, τον Κώστα τον Σκανδαλίδη», τόνισε στην ομιλία του ο Χρήστος Σμυρλής και πρόσθεσε: «τιμώ και σέβομαι τον Πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου, με φοβίζει ο σύντροφος Βαγγέλης Βενιζέλος».

Αναφερόμενος στην ήττα της 16ης Σεπτεμβρίου είπε ότι «χάσαμε πολιτικά, χάσαμε ιδεολογικά, χάσαμε προγραμματικά, χάσαμε και οργανωτικά» και πρόσθεσε ότι απαιτείται να δημιουργηθεί πρώτα απʼ όλα νέα σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον πολίτη, και αυτό, συμπλήρωσε, προϋποθέτει να ξαναβρούμε τις ρίζες μας.

«Νέα συμφωνία τιμής και εμπιστοσύνης. Σεβασμό πάνω απ' όλα. Και επειδή παιδιά σου είμαστε κοινωνία, να διαμορφώσουμε πρώτα απ' όλα αυτές τις σχέσεις που υποτίθεται ότι πρέπει να έχουμε μεταξύ μας, εμείς μέσα στο ΠΑΣΟΚ, στο σπίτι μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένας νέος κώδικας λειτουργίας και σχέσεων στο ΠΑΣΟΚ.

Για την αλλαγή ηγεσίας είπε «ναι στην ανανέωση ή στην αλλαγή ηγεσίας. Όχι στις λευκές επιταγές. Το λέμε όλοι. Μένει να αποδειχθεί όμως. Όχι στην πόλωση και όχι στη ενότητα στα λόγια, γιατί έχω την εντύπωση ότι μιλάμε για μια ενότητα μόνο στα λόγια».