Επιμέλεια Κώστας Μπογδανίδης

Κυρίαρχος στην Εθνική Συνδιάσκεψη εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου που τόνισε ότι η κρίση μπορεί να γίνει λυτρωτική πνοή.

Ε. Βενιζέλος: Να πάρουν οι πολίτες το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους.

Μήνυμα ενότητας απʼ τον Κώστα Σκανδαλίδη, που ζήτησε αριστερή στροφή.


Η αντίστροφη μέτρηση στο ΠΑΣΟΚ άρχισε χθες με τη λήξη των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος. Οι υποψήφιοι αρχηγοί στις 7 μέρες που απομένουν θα δώσουν τα…ρέστα τους για να επηρεάσουν τους περισσότερους φίλους και τα μέλη του κόμματος και κερδίσουν την κρισιμη εκλογική αναμέτρηση.

Το ΠΑΣΟΚ αναβαπτίζεται την 11η Νοεμβρίου, γίνεται κίνημα λαού που δεν θα διαψεύσει και δεν θα απογοητεύσει, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Εθνική Συνδιάσκεψη, όπου εμφανίστηκε κυρίαρχος με τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων να τον στηρίζει, καλώντας για μία νέα αρχή χωρίς υποκριτικές αναφορές σε ανύπαρκτους πρίγκιπες και φανταστικούς βαρόνους αφήνοντας αιχμές για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και τόνισε ότι η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε λυτρωτική πνοή, με πολιτικές που κάνουν ανατροπές.

Η αντίστιξη είναι καθαρή ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ του χθες, που αφομοίωσε με εντυπωσιακή ταχύτητα την ήττα, και στο ΠΑΣΟΚ του αύριο, δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος στη δευτερολογία του καλώντας τους πολίτες να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους.

Μήνυμα ενότητας έστειλε με τη δευτερολογία του ο Κώστας Σκανδαλίδης τονίζοντας ότι: «Θα είμαι μαζί και με τους δύο». Παράλληλα, ζήτησε νέο συμβόλαιο με το λαό και να αποκτήσει το Κίνημα αριστερό χαρακτήρα.



Ο Γιώργος



Η 11η Νοεμβρίου θα αποτελέσει μια νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ, μια νέα και πραγματική ελπίδα για την Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, κλείνοντας τις εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος.

Συνοψίζοντας το μήνυμα των τριήμερων εργασιών της Συνδιάσκεψης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το μήνυμα αυτό είναι ένα και μοναδικό, ότι "η πολιτική θα νικήσει, η δημοκρατία θα νικήσει, το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει".

Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του αποτίμησε την τριήμερη διαδικασία της Εθνικής Συνδιάσκεψης, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον κ. Καραμανλή τονίζοντας ότι ανησυχούν από την εξέλιξη που έχουν οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι σέβεται όλους, ακόμα και αυτούς που τον αδίκησαν και όσους προσπάθησαν να πολιτικοποιήσουν τις δικές του στρατηγικές ή να προσωποποιήσουν τη δική του πολιτική στρατηγική.

Τόνισε επίσης ότι είναι απόφαση όλου του ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί η κρίση σε λυτρωτική πνοή και να ανοίξει ένας νέος κύκλος.

Μίλησε για τη νέα ενότητα, τη νέα συλλογικότητα και τη νέα αρχή του ΠΑΣΟΚ το οποίος όπως είπε αναβαπτίζεται στις 11 Νοεμβρίου και υποσχέθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα προδώσει, δεν θα απογοητεύσει και δεν θα διαψεύσει την προσδοκία του λαού.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι "το ΠΑΣΟΚ λέει όχι στους αεριτζήδες του κεφαλαίου, όχι στους μεσάζοντες που πλουτίζουν από τα κρατικά ταμεία, όχι στα αρπακτικά του μεταπρατισμού και τα μεγάλα αφεντικά της παραοικονομίας, όχι στα αφεντικά της μιντιοκρατίας που θέλουν να γίνουν και αφεντικά της πολιτικής". Και έδωσε έμφαση στην αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα και ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ αρνείται αντιλήψεις που οδηγούν σε συντηρητική στροφή.

Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, δεν θέλει να είναι ένα κόμμα του κατεστημένου με πλαστή σοσιαλιστική ταυτότητα, χωρίς θέληση για αλλαγές, χωρίς ανατρεπτική δύναμη και ψυχή. Αυτό το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, δεν το θέλουμε ούτε εμείς ούτε ο ελληνικός λαός.

Κάλεσε όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αφήσουν πίσω τους κακούς τους εαυτούς, τον καθεστωτισμό και την αλαζονεία και να τραβήξουν όλοι μαζί μπροστά στο δρόμο των αρχών, των αξιών, των ονείρων και των σχεδίων, εκεί δηλαδή που περιμένει ο ελληνικός λαός να πάει το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι την ερχόμενη Κυριακή το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει τον κακό του εαυτό και θα νικήσει τη δεξιά στις επόμενες εκλογές. Ήρθε η ώρα πρόσθεσε, να πούμε ναι στο ΠΑΣΟΚ της αλλαγής και της ανατροπής, στο ΠΑΣΟΚ που μπορεί να νικήσει τη ΝΔ "και τον όποιον Καραμανλή, όποτε και αν αποφασίσει να πάει σε εκλογές". Κανένας πρόσθεσε, δεν μπορεί να μας απειλεί, να μας εκβιάζει ή να ποντάρει στην κρίση ή την αμφισβήτηση της ενότητάς μας.

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι ο κ. Καραμανλής δείχνει να ανησυχεί και να κινείται με νευρικότητα, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι "σπεύδει να καταθέσει το νέο εκλογικό νόμο". Αυτόν τον εκλογικό νόμο πρόσθεσε θα μπορούσε να τον ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ αν επέφερε μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, αλλά όπως τόνισε, με τη δεξιά θαύματα δεν γίνονται. Ανέφερε επίσης ότι η κοινωνική ανοχή και η πολιτική αποδοχή για την κυβέρνηση εξαντλήθηκαν με την ψήφο που πήρε στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο λόγος για τον οποίο, όπως εκτίμησε ο κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός βιάζεται να καταθέσει τον εκλογικό νόμο δεν είναι μόνο οι ανταρσίες των βουλευτών του αλλά κυρίως η εξέλιξη των διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ τις οποίες βλέπει να εξελίσσονται με τρόπο που επιβεβαιώνει την πραγματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ και τη στρατηγική της επερχόμενης νίκης του.

Ο κ. Καραμανλής όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου κατάλαβε ότι η 12η Νοεμβρίου θα είναι ημέρα που θα ξανασηκωθεί ο ήλιος της νέας εντολής για τη μεγάλη και ανανεωμένη δημοκρατική παράταξη.

Αυτό, τόνισε, κάνει τον κ. Καραμανλή και την ηγεσία της ΝΔ ανήσυχους και ζήτησε από τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος να πάρουν μαζικά μέρος στην εκλογική διαδικασία της επόμενης Κυριακής και να κάνουν περισσότερο ανήσυχους τον κ. Καραμανλή και τη ΝΔ.



Ο Β. Βενιζέλος



«Δύο εικόνες αναδείχθηκαν στην Συνδιάσκεψη και πρέπει να καταγραφούν γιατί τίθενται υπό την κρίση των πολιτών: η μία είναι η παράταση στο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, είναι η άποψη που επενδύει στην ήττα, η άποψη παραγόντων και παραγοντίσκων των οποίων οι φιλοδοξίες δεν έχουν ακόμα ωριμάσει και η άλλη είναι η προοπτική υπέρβασης της κρίσης, η άποψη της προοπτικής της νίκης και της ανταπόκρισης στις ανάγκες του λαού» είπε στην δευτερολογία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όσα διημείφθησαν αναδύουν, επίσης, αφʼ ενός μεν το ΠΑΣΟΚ ως «ομοσπονδία βαρόνων», αφʼ ετέρου δε, την εκδοχή του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ, «την δυναμική του οποίου κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται, καθώς η αυτοοργάνωση των πολιτών μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς όχι μόνο μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και να δημιουργήσει το «ντόμινο» που θα συμπαρασύρει το πολιτικό κατεστημένο, οι αντοχές του οποίου, άρα και η υπέρβασή του, δοκιμάζονται στις 11 Νοεμβρίου».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Συνδιάσκεψη ανέδειξε, επιπλέον, ένα «ΠΑΣΟΚ που "αφομοιώνει" ταχύτατα την ήττα» και δεν αναζητά τις βάσεις και τις αιτίες της κρίσης του στα εκλογικά ποσοστά και στην διάρρηξη των σχέσεών του με τα κοινωνικά στρώματα, αλλά στο ότι ο ίδιος και ο Κώστας Σκανδαλίδης έθεσαν υποψηφιότητα.

Από την άλλη, υπό το ίδιο πρίσμα, αναδύθηκε η εικόνα ενός ΠΑΣΟΚ που σέβεται την πίκρα και τις ανησυχίες των μελών και φίλων του, δεν χαρίζει δεκαετίες στην Δεξιά και στα προσαρτημένα σε αυτή συμφέροντα και δεν «καρφώνει» στις καρέκλες ανθρώπους και στελέχη, προσθέτοντας για το τελευταίο, ότι το ΠΑΣΟΚ αυτό «ως έχει, κρίθηκε και ξανακρίθηκε».

Η πολιτική είναι πάντα αλληλουχία διλημμάτων διακυβέρνησης, οικονομίας, ιστορίας, πολιτικής και τα πρόσωπα έχουν σημασία καθώς πρέπει αυτά να μπορούν να τα διαχειριστούν επαρκώς και αποτελεσματικά είπε ο κ. Βενιζέλος.

Σημείωσε, επίσης, ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν έμειναν αναπάντητες και ανέφερε χαρακτηριστικά την πρότασή του για κοινή συνέντευξη των τριών υποψηφίων, στην Χαριλάου Τρικούπη, με αποκλειστικό περιεχόμενο την πρόσκληση στους πολίτες για την εκλογή στις 11 Νοεμβρίου.

«Θα περιμένω υπομονετικά», ανέφερε, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έστελνε και ένα μήνυμα ενότητας στον λαό.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι δεν ακούσαμε τίποτα για το μοντέλο οργάνωσης του κόμματος και έθεσε το ερώτημα: «πάλι λευκές επιταγές;»

Το τρίτο ερώτημα που έθεσε ήταν αν η Συνδιάσκεψη έστειλε σαφές και ευκρινές μήνυμα προς τον λαό, τονίζοντας ότι από το 2004 «αγωνίζομαι για την αποσαφήνιση του λόγου του ΠΑΣΟΚ» και υπενθυμίζοντας ότι πέραν των αφηρημένων προσεγγίσεων ένα αριστερό κόμμα οφείλει να θυμάται «την θεωρία της πράξης».

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε συνολικά την κυβερνητική πολιτική και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «μην παίζει με τους θεσμούς και τον εκλογικό νόμο, να πάψει να υπονομεύει τις οργανωτικές βάσεις του κράτους δικαίου και να σταματήσει να αντιμετωπίζει το «Σκοπιανό» με όρους εσωτερικής πολιτικής, καθώς η επανάληψη της ιστορίας, σε αυτήν την περίπτωση, είναι τραγωδία».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ένα «πατριωτικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ» το οποίο θα είναι συγκεκριμένο με σαφή ευρωπαϊκή σοσιαλιστική αριστερή πολιτική, χωρίς υποταγή στην «αμηχανία της ατλαντικής Ευρώπης» που καθιστά την ήπειρο όμηρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος έθεσε τρία διλήμματα με πρώτο αν θέλουμε την Ελλάδα του χθες, της αναξιοκρατίας, της ήττας και της οικογενειοκρατίας ή εκείνη του αύριο, της αξιοκρατίας, της νίκης και της ισοτιμίας.

Τα επόμενα αφορούσαν την αντίστιξη μεταξύ της Ελλάδας των μεγαλοπαραγόντων του οικονομικού συστήματος που μοιράζουν ρόλους και εκείνης των ισότιμων πολιτών που «ξεκινούν από το μηδέν», καθώς και αν θέλουμε την συμβιβαζόμενη με τα κατεστημένα Ελλάδα ή εκείνη που τα ανατρέπει.

Ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε την δευτερολογία του επαναλαμβάνοντας ότι το «στοίχημα δεν είναι προσωπικό», ενώ εξέφρασε την απορία του για το «πως κάποιοι που τον θεωρούσαν κατεξοχήν κορυφαίο στέλεχος που μάχεται την δεξιά, τώρα με δυσκολία τον αναγνωρίζουν ως κάποιο στέλεχος και εξαγριώνονται με την υποψηφιότητά του». Και απευθυνόμενος στις «Ελληνίδες και τους Έλληνες» τόνισε: «πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας, στις 11 Νοεμβρίου ξαναμιλάμε με το μέλλον, το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ κερδίζει την μάχη της επόμενης δεκαετίας».



Ο Κ. Σκανδαλίδης



Στις κάλπες την επόμενη Κυριακή πηγαίνει άρον-άρον το ΠΑΣΟΚ της ήττας, ας μη το κανακεύουμε αυτό το ΠΑΣΟΚ, ας μην το ωραιοποιούμε», τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη δευτερολογία του.

Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι στις εκλογές θα πάει ένα ΠΑΣΟΚ που όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να κυβερνήσει. «Το ΠΑΣΟΚ των βουλευτών που είναι ανασφαλείς και σκέφτονται την επόμενη μέρα, το ΠΑΣΟΚ των επίδοξων αρχηγών που θέλουν να πάρουν καλύτερη θέση για το μέλλον, τον κάθε λογής αξιωματούχων που θέλουν να μη διαταραχθεί η κάθε λογής νομενκλατούρα».

Αυτό το ΠΑΣΟΚ, είπε, δεν μπορεί να τον ψηφίσει Πρόεδρο τώρα, καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι «δεν πληρώ τα προσόντα, δεν ανταποκρίνομαι στα κριτήρια, και δεν εγγυώμαι αξιόπιστα τις προσωπικές διαδρομές των στελεχών του».

Κάτω από την κρούστα του ΠΑΣΟΚ της ήττας είπε, υπάρχει το ΠΑΣΟΚ της νίκης, της ενότητας, της ανατροπής και της αναγέννησης και έκανε άνοιγμα στη νέα γενιά η οποία, είπε πως, πρέπει να πάρει τη θέση που της αρμόζει στο Κίνημα.

Αναφερόμενος στην πρόταση για το συλλογικό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ και για την κυβερνώσα Αριστερά, είπε ότι επιχείρησε να συνοψίσει μια πραγματική πολιτική απάντηση για την κρίση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, πρόσθεσε, χρειάζεται μια μεγάλη εσωτερική έκρηξη για να απεγκλωβιστούν οι δυνάμεις που κρύβει και να ξανασυνδεθούν τα σπασμένα κομμάτια του. Ωστόσο, τόνισε, μια τέτοια έκρηξη δεν μπορεί να γίνει σήμερα και ούτε θα γίνει την Κυριακή.

«Συγκρότησα την πρόταση για την κυβερνώσα αριστερά, γιατί πιστεύω ότι είναι πλειοψηφική στη βάση και για να γίνει καταλύτης την επόμενη μέρα», τόνισε, προσθέτοντας: «γιʼ αυτό δεν υπάρχει χαμένη ψήφος, γιʼ αυτό δεν είναι αυτοσκοπός η 11η Νοεμβρίου, γιʼ αυτό δεν υπάρχει θάνατος για το Κίνημα. Το σκάφος μπορεί να κλυδωνίζεται σήμερα, αλλά δεν βυθίζεται, γιατί είμαστε όλοι εδώ για να το προστατέψουμε και να το οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση». Δήλωσε ακόμη ότι θα είναι πάντα παρών χωρίς πανό και συνθήματα, χωρίς μεταφερόμενους οπαδούς, χωρίς ρωμαϊκές φιέστες, για την πατρίδα, για να έχουν όλοι δικαίωμα στην ευημερία, για μια ενωμένη παράταξη και για τη νέα εποχή.

Παρουσίασε το αξιακό και ιδεολογικό πλαίσιο της πρότασή του λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά πρέπει να αντιπροσωπεύει μια προοδευτική, αριστερή πρόταση.

Παρουσιάζοντας την πρότασή του ανέπτυξε επτά κύρια σημεία:

Πρώτον, η προοδευτική αριστερά πρέπει να βρίσκεται σε ρήξη με κάθε μορφή ολοκληρωτισμού που καταργεί βίαια τη διάκριση δημόσιου και ιδιωτικού και συνθλίβει κάθε προσωπική ελευθερία.

Δεύτερον, η προοδευτική αριστερά πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτικό κίνημα ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Τρίτον, οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν σύγχρονες ολιγαρχικές προκλήσεις που υπονομεύουν τη νομιμοποιητική βάση των θεσμών και καθιστούν την πολιτική πανάκριβο επικοινωνιακό σπορ για ισχυρά συμφέροντα και ΜΜΕ.

Τέταρτο, ένα αριστερό και προοδευτικό κόμμα πρέπει να έχει αξιόπιστη πρόταση για την ανάδειξη του πολιτικού προσωπικού της χώρας με κριτήριο την αξιοσύνη.

Πέμπτο, η δεξαμενή της ανανέωσης αλλά και της αναγέννησης της πολιτικής είναι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των παραγωγικών εκσυγχρονιστικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Έκτο, η ανάπτυξη του τόπου και η ευημερία του λαού είναι σταθερή επιλογή της προοδευτικής και κυβερνώσας Αριστεράς και

Έβδομο, το ΠΑΣΟΚ ως κυρίαρχη έκφραση της κυβερνώσας Αριστεράς οφείλει να σταθεί στο ύψος της ιστορικής του ευθύνης , να αλλάξει αλλά να μην μεταλλαχθεί, να κάνει την αυτοκριτική του αλλά να μην αυτομαστιγωθεί και να υπερασπίσει το έργο του χωρίς αλαζονεία.

Είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει απομακρυνθεί από την κοινωνία και πρέπει η 12η Νοεμβρίου να είναι μια πορεία προς το λαό, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ταυτιστεί η προσωπική διαδρομή των στελεχών με τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, να μείνει το Κίνημα πίσω από τις λαϊκές απαιτήσεις και έξω από τις ανάγκες που έχει η νέα εποχή. Παράλληλα υποστήριξε ότι ο λαός αγωνιά και φοβάται την πολύχρονη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και απαιτεί την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ.