Αρκετά στελέχη, αλλά σαφώς λιγότερα από εκείνα που στήριξαν τον Γ.Παπανδρέου στήριξαν τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

«Με βάση τη δική μου εκτίμηση και με βάση τα γενικότερα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, και κατά κρίση δικαίου και αγαθού ανδρός θεωρώ ότι σʼ αυτή τη φάση ο καταλληλότερος πρόεδρος για το ΠΑΣΟΚ είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος και τον οποίο στηρίζω και ψηφίζω»,τόνισε από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κινήματος το μέλος του ΕΣ και από τα ιδρυτικά στελέχη του κινήματος Γιάννης Σουλαδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σουλαδάκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαθέτει γνώσεις, πολιτική ικανότητα, εμπειρία και μπορεί να συνθέσει και να δώσει πολιτικό στίγμα, να ενώσει όλες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και κύρια αυτές που εγκατέλειψαν, όπως είπε, το κίνημα το 2004 και το 2007.

Είπε ακόμη ότι και οι τρεις υποψήφιοι είναι ικανοί και κανένας δεν έχει εξάρτηση ούτε από εκδοτικά ή οικονομικά συμφέροντα, ούτε από ξένα κέντρα, δεν είναι υπονομευτής και μπορούν να εξασφαλίσουν την πολιτική αυτονομία και ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

«Πολλοί νομίζουν ότι ανοίγουν τρύπες στη βάρκα του άλλου και δεν αντιλαμβάνονται ότι ανοίγουν τρύπες στη βάρκα του ΠΑΣΟΚ, δεν αντιλαμβάνονται ότι εξοπλίζουν τον πολιτικό αντίπαλο», τόνισε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ξαναγίνει μεγάλο, ισχυρό, ηγεμονικό, αυτοδύναμο, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το μέλλον.

Έχουμε ένα κόμμα της δεκαετίας του ΄80 και το οποίο πρέπει να αλλάξουμε, τόνισε ο πρώην υπουργός Χρήστος Βερελής, ο οποίος στηρίζει την υποψηφιότητα του Eυ. Βενιζέλου, μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος.

Αναφερόμενος στην εκλογική ήττα, τόνισε ότι η κοινωνία είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα.

Όμως, πρόσθεσε, η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο σοσιαλιστικό κόμμα εξουσίας. Και για να το έχουμε αυτό πρέπει να δώσουμε καθαρή απάντηση, οργανωτική και πολιτική. Επίσης, είπε ότι η πρόταση του Κινήματος να είναι καθαρή και όχι ένα κουβάρι χωρίς αρχή και τέλος. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι σύγχρονο και προοδευτικό, ώστε να μπορέσει να επηρεάσει θετικά το κράτος.

"Η ήττα δεν πρέπει να αποβεί στρατηγική, ενώ η ενότητα δεν είναι αφηρημένη έννοια,είναι πολιτική έννοια και δομείται όταν δρας και συνδέεσαι με τα κοινωνικά κινήματα κάτω από το βάρος μιας προγραμματικής αντιπολίτευσης", είπε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Μανίκας ο οποίος θα στηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Στ. Μανίκας είπε ότι ενώ κάποιοι "αποφεύγουν να διασταυρώσουν ακόμα και το βλέμμα τους, μιλάνε για ενότητα",ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφύγει τις "πιο χυδαίες πρακτικές των κομμάτων της Γ΄ Διεθνούς" όπου μετά από κάθε ήττα μιλούσαν για διάχυση ευθυνών και υπονομευτές.

Το μέλος του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν κενά και κάλεσε τα μέλη της Συνδιάσκεψης να αναρωτηθούν αν "η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο σοσιαλισμός μπορούν να ζήσουν και χωρίς εμάς".

*Η δημιουργία ενός ριζοσπαστικού και νικηφόρου ΠΑΣΟΚ είναι η έξοδος από την κρίση, τόνισε ο Γιώργος Φλωρίδης, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στην ομιλία του ο κ. Φλωρίδης επισήμανε ότι υπάρχουν δύο παραδοχές και τρία ζητούμενα που πρέπει να εξεταστούν από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα είπε πως πρώτη παραδοχή είναι ότι για την ήττα της 16ης Σεπτεμβρίου δεν φταίνε κάποιοι τρίτοι, άλλα την ευθύνη έχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο βαθμό που τους αναλογεί, καθώς, όπως πρόσθεσε, δεν υπήρχε αξιόπιστο ΠΑΣΟΚ για να υποδεχτεί τη φυγή από τη Νέα Δημοκρατία.

Όσον αφορά τα συμφέροντα είπε ότι πάντα αυτά πολιορκούν τα κόμματα εξουσίας και ένα κόμμα δεν κινδυνεύει από αυτά εάν είναι οργανωμένο και έχει σαφή ιδεολογική τοποθέτηση.

Το δεύτερο που πρέπει να παραδεχτούμε, είπε ο κ. Φλωρίδης είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε γιατί είχε θολή ιδεολογία και παρωχημένη πολιτική.

Αναφορικά με τα ζητούμενα είπε πως πρώτο είναι η ανασύνταξη της ριζοσπαστικής σοσιαλιστικής ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερο ζητούμενο είναι είπε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ηγετική ικανότητα, που να οδηγεί σε πολιτική σύνθεση. Ένα ηγετικό πρότυπο, όπως είπε, που να ενώνει, να συνθέτει και να υπερβαίνει.

Τρίτο ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, είναι να δοθεί στο ΠΑΣΟΚ μια νικηφόρα προοπτική και για να επιτευχθεί αυτό, είπε, θα πρέπει να υιοθετήσει ριζοσπαστικές ιδέες ώστε να γίνει πλειοψηφικό.



Ρητορεία



«Δεν αλλάξαμε τίποτα και γιʼ αυτό δεν γίναμε πιστευτοί» είπε η Μιλένα Αποστολάκη, προσθέτοντας ότι «αυτό που δεν έγινε το 2004 πρέπει να γίνει τώρα με την αποσαφήνιση του προγραμματικού λόγου του ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να έχει γραμμή και όχι «πολτό», να μην προκαλεί συγχύσεις και να μην αναλώνεται σε παρωχημένη αντιδεξιά ρητορεία».

«Όπως όλοι, αισθάνθηκα και εγώ πίκρα για την μεγαλύτερη ήττα της παράταξης» είπε η κ. Αποστολάκη, υπογραμμίζοντας ότι ένιωσε το χρέος, όχι να εξηγήσει στους πολίτες τις αιτίες της ήττας, καθώς «ο λαός γνωρίζει τα αίτια», αλλά να στείλει ένα μήνυμα ανάταξης του φρονήματος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ίδια δεν ανήκει ούτε στο «καθεστωτικό», ούτε στο «κυβερνητικό» ΠΑΣΟΚ αλλά και δεν καταφέρεται εναντίον του καθώς μέσα σε αυτά υπάρχουν «σύντροφοι που αγωνίστηκαν».

Η κ. Αποστολάκη, αφού έθεσε το ρητορικό ερώτημα «τι μας εμπόδισε επί τρεισήμισι χρόνια να αναβαπτισθούμε» υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ θέλει ριζικές ανατροπές που περιλαμβάνουν και πρόσωπα».

Ο Λουκάς Αποστολίδης αναφέρθηκε στους λόγους που δεν θα υποστηρίξει στις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές τον Γιώργο Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα είπε ότι δεν θα ψηφίσει τον κ. Παπανδρέου γιατί θέλει να ξαναγυρίσει η πολιτική και η ιδεολογική συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ, γιατί τα ΜΜΕ αντικατέστησαν τις λειτουργίες του κόμματος και ξεκόπηκε η ηγεσία από τη βάση και γιατί το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια ηγετική φυσιογνωμία για να πάει μπροστά.

Η μεγαλύτερη συνέπεια της εκλογικής ήττας είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής θα κυβερνήσει τη χώρα για λίγα χρόνια ακόμα και γι΄ αυτό κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην παρέμβασή του στη Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

Και πρόσθεσε ότι τον Κώστα Καραμανλή θα τον νικήσουμε με την προγραμματική αντιπολίτευση.

Ανέφερε επίσης ότι χρέος όλων των στελεχών είναι να πάρουν καθαρή θέση, κανένας, είπε, δεν μπορεί να κρύβεται ή να μένει άφωνος.

Δεύτερο χρέος των στελεχών, είπε, είναι να προσπαθήσουν να πάρουν μέρος στην εκλογή Προέδρου όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες.

Επέκρινε το Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι ζήτησε και πάλι λευκή επιταγή, αφού, όπως είπε, δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει αν κερδίσει.

Για το κόμμα, τόνισε, ότι πρέπει να αποκτήσει οργανώσεις παντού, να έχει στιβαρό κορμό και ηγεσία ευρέως νομιμοποιημένη.

Ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν τάσεις στο κόμμα, οι οποίες θα εκπροσωπούνται στα όργανα, χωρίς, όμως, να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε Ομοσπονδία.

*«Όσοι υποστηρίζουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο είμαστε καθαροί απέναντί σας, σεβόμαστε τον Γιώργο Παπανδρέου περισσότερο από ορισμένους όψιμους υποστηρικτές του και δεν επενδύουμε στην επόμενη ήττα του» είπε ο κ. Νίκος Μπίστης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

*Τη στήριξή της στον Ευάγγελο Βενιζέλο εξέφρασε η Τόνια Αντωνίου, για μια προοδευτική νίκη του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε. Η κ. Αντωνίου στην ομιλία της επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι εδώ και τριάμισι χρόνια δεν έκανε τομές και δεν ήρθε σε ρήξη με το παρελθόν.

* Απόλυτα πολιτικό είναι το ζήτημα εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τόνισε ο δήμαρχος Κοζάνης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Πάρις Κουκουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι την αλλαγή ηγεσίας τη θέλουν οι πολίτες και όχι τα στελέχη του κόμματος. Είμαστε κόμμα εξουσίας, τόνισε και δεν είναι εσωτερική υπόθεση το ζήτημα ηγεσίας, ενώ υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει επικίνδυνα σημάδια γήρανσης, με μειωμένα αντανακλαστικά, τα οποία, όπως είπε, δεν λύνονται με επιλεκτική διαγραφή τμημάτων της ιστορίας, ούτε με όρκους πίστης στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς, όπως είπε, αυτή είναι δεδομένη, αφού όλοι στο Κίνημα είναι πολιτικά παιδιά του.