Στοίχημα του υπουργείου Πολιτισμού είναι να ολοκληρωθεί η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου μέσα στο 2008, είπε ο κ.Βουλγαράκης.

Το έργο της επέκτασης - ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου χρηματοδοτείται από το Γ΄ Κ.Π.Σ. (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός») και προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2008 τόνισε ο υπουργός και τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 22 εκ ευρώ. Ήδη έχει παραδοθεί σε χρήση η νέα πτέρυγα του Μουσείου, στην οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.

Επιπλέον, ταυτόχρονα με τις εργασίες στα κτίρια, πραγματοποιείται η μεταφορά των αρχαίων στις αποθήκες, που έχουν κατασκευαστεί στην επέκταση του Μουσείου. Επίσης, από το Γ΄ Κ.Π.Σ. χρηματοδοτείται η μουσειολογική μελέτη, ενώ με πρόσθετη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» θα χρηματοδοτηθεί και η μουσειογραφική μελέτη.

Σε ό,τι αφορά στην έκθεση του Μουσείου σημειώνονται τα εξής:

α) Θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους του ΥΠ.ΠΟ., ύψους σχεδόν 1 εκ ευρώ, προσωρινή έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στην επέκταση του Μουσείου, σε χώρο που θα διαμορφωθεί κατάλληλα. Ο χώρος αυτός θα παραδοθεί πριν από το τέλος Ιουνίου 2007 προκειμένου να ετοιμαστεί η προσωρινή έκθεση. Προβλέπεται να παραδοθεί στο κοινό την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

β) Η νέα μόνιμη έκθεση του Μουσείου θα χρηματοδοτηθεί από το Δ΄ Κ.Π.Σ. (Π.Ε.Π. Κρήτης ή Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»). Η νέα έκθεση θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2008 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης 2 ετών. Η παράδοση όμως της νέας μόνιμης έκθεσης θα γίνεται σταδιακά. Ο προϋπολογισμός της αλλά και του εν γένει εξοπλισμού του Μουσείου εκτιμάται στα 2 εκ ευρώ.



Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς



Η μελέτη για το νέο Μουσείο Μεσαράς έχει ήδη ανατεθεί και εκπονείται με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους του ΥΠ.ΠΟ. Προβλέπεται ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2007. Θα ακολουθήσουν οι σχετικές εγκρίσεις και θα προχωρήσουμε στην δημοπράτηση της εργολαβίας κατασκευής εντός του 2007. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στα 7 εκ ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Δ΄ΚΠΣ και η κατασκευή θα ολοκληρωθεί εντός 2 ετών. Επιπλέον, από το Δ΄ΚΠΣ θα χρηματοδοτηθεί και η υλοποίηση της έκθεσης στο Μουσείο, με προϋπολογισμό 1,5 εκ ευρώ περίπου και διάρκεια υλοποίησης 1,5 έτος περίπου. Σε κάθε περίπτωση ο προγραμματισμός των εργασιών θα είναι τέτοιος, ώστε η παράδοση των αιθουσών στο κοινό να είναι σταδιακή.