Ρεπορτάζ Κ. Μπογδανίδης

Ένα πακέτο με κοινοτικά κονδύλια ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, αρκετά οράματα, μπόλικη…φαντασία και συμμετοχή ιδιωτών συγκροτούν το σχέδιο του Γιώργου Βουλγαράκη για τον πολιτισμό στην Κρήτη. Ο Ηρακλειώτης υπουργός ήταν σαφής, θέλει να αφήσει έργο στη γενέτειρά του, αλλά επιθυμεί να το κάνει με ένα τρόπο διαφορετικό, πέρα από τα…παραδοσιακά του τύπου “ήρθε ο υπουργός με τις λύσεις και τα λεφτά! Όπου χρειάστηκε πάντως να πει κάτι πιο συγκεκριμένο, όπως είναι ο επανακαθορισμός των αρχαιολογικών ζωνών(πχ Κνωσός) το έκανε με τον κλασικό τρόπο: δεσμεύτηκε ότι θα φτιάξει μία…επιτροπή αρχαιολόγων-μηχανικών για να μελετήσει το θέμα!

«Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. Ξεχάστε την παραδοσιακή αντίληψη όπως κάποιος έρχεται με τα λεφτά” είπε και κάλεσε τους Κρητικούς να μην έχουν αυτό το…μοντέλο στο νου τους. Αλλά ποιο; Εκείνο που θέλει τους ιδιώτες στα μνημεία; “Δεν το βλέπουμε με κακό ματι”είπε αρχικά ο κ.Βουλγαράκης και μετά έσπευσαν λίγο να το…μαζέψουν για να μην φανεί ότι παραδίδουν την ιστορία μας στο κεφάλαιο και το κέρδος!

Αλλά από πού έρχονται τα χρήματα που θα δοθούν στα μνημεία και στα πολιτιστικά δρώμενα; “Το Πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί από το Π.Ε.Π. Κρήτης, και από τα τομεακά Προγράμματα της Επιχειρηματικότητας, του Περιβάλλοντος, της Ψηφιακής Σύγκλισης, της Παιδείας (Παιδεία και Πολιτισμός) της Απασχόλησης και της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και από τα Προγράμματα της Χωρικής Συνεργασίας και της Κεντρικής Τεχνικής Βοήθειας” απάντησε ο υπουργός.

Προφανώς λοιπόν από το ΠΕΠ Κρήτης(κυρίως) το οποίο όμως δεν το…μοιράζει ο υπουργός κατά το δοκούν, αλλά το Περιφερειακό Συμβούλιο. Όταν του επισημάνθηκε αυτή η λεπτομέρεια, εκείνος απάντησε διπλωματικά: “εμείς βάζουμε τις προτεραιότητες”.

Για τον κ.Βουλγαράκη η αξιοποίηση του κτιρίου “ΑΘΗΝΑ”, το μέγαρο Κοθρή, αλλά και τα κτίρια που είναι σήμερα τα Δικαστήρια και η Αστυνομία είναι ένα στοίχημα. Ειδικά για το “ΑΘΗΝΑ” ανήγγειλε ότι είναι έτοιμη η αγορά του για τα κτίρια στην λεωφόρο Δικαιοσύνης, είπε ότι θα τα διεκδικήσει από την Κτηματική Υπηρεσία όταν ελευθερωθούν.

«Σχεδιάζουμε προοπτικά και δημιουργούμε τις απαραίτητες συνθήκες ανάδειξης και αξιοποίησης κτιρίων, που θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι πολιτιστικής δράσης και έκθεσης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Αυτή είναι η περίπτωση του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος «Αθηνά», το κτίριο «Κοθρή», αλλά και του δικτύου ανάδειξης και αξιοποίησης των φρουρίων σε όλο το νησί, πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βουλγαράκης.

Ο υπουργός είπε ότι βλέπει και στις πόλεις της Κρήτης ένα μοντέλο όπως την Καλαμάτα, τη Δράμα που έχουν πολιτιστικά δρώμενα και τόνισε ότι θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

“Η Κρήτη, τόπος με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική αξία, συγκεντρώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη συνεχή προσοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, για την προστασία, μελέτη και ανάδειξη του μνημειακού της πλούτου» είπε.

Τόνισε ότι αυτό που εντυπωσιάζει στην Κρήτη είναι ο υψηλός βαθμός διατήρησης των μνημείων της, τα οποία σηματοδοτούν σε κάθε γεωγραφική περιοχή αυτή την πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι το σύνολο των καταγεγραμμένων επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη για το 2005, ανήλθε στα 1,7 εκατ., μέγεθος που αντιστοιχεί σχεδόν στο 20% του συνόλου των επισκεπτών μουσείων και χώρων της χώρας.

Ειδικά για την επόμενη περίοδο είπε ότι η νέα Προγραμματική Περίοδος θα ξεφύγει από τα στενά περιθώρια της πολιτικής, που εξαντλείται στην ανάπτυξη υποδομών, κάτι που σε μεγάλο βαθμό καθόρισε το Β΄ και το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το Δʼ ΚΠΣ αποτελεί μια πρόκληση για την ανάδειξη της Κρήτης σε ισχυρό περιφερειακό κέντρο Πολιτισμού, και αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή που θα δοθούν οι κατευθύνσεις και θα προωθηθούν τα πρώτα έργα.