Παρεμβάσεις σε σημαντικά μνημεία του Λασιθίου, του Ρεθύμνου και των Χανίων προανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού αναφερόμενος ξεχωριστά σε καθένα από αυτά. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα φρούρια των Χανίων και του Ρεθύμνου, οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελεύθερνας και της Ζάκρου, η αναστήλωση της Σπιναλόγκας κ.α.

Ο κ.Βουλγαράκης στη σύσκεψη που είχε με τους αρχαιολόγους , αλλά και τους νομάρχες του νησιού συζήτησε αναλυτικά τα θέματα αυτά και δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα.

Πιο αναλυτικά ο κ.Βουλγαράκης αναφέρθηκε:

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Η μελέτη για το νέο Μουσείο Χανίων έχει ήδη ανατεθεί και εκπονείται με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους του ΥΠ.ΠΟ., ύψους 1,2 εκευρώ . Προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2007. Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της εργολαβίας κατασκευής του έργου, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 12 εκ ευρώ με χρηματοδότηση από το Δʼ ΚΠΣ και χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών 1,5 έτος περίπου.

Επιπλέον, από το Δʼ ΚΠΣ θα χρηματοδοτηθεί και η υλοποίηση της έκθεσης στο Μουσείο, με προϋπολογισμό 1,5 εκ ευρώ και διάρκεια υλοποίησης 1,5 χρόνο περίπου. Σε κάθε περίπτωση, ο προγραμματισμός των εργασιών θα είναι τέτοιος, ώστε η παράδοση των αιθουσών στο κοινό να είναι σταδιακή.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Το έργο της ανάδειξης του βορειοδυτικού τμήματος των ενετικών οχυρώσεων των Χανίων έχει πρόσφατα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» με προϋπολογισμό 800 χιλ ευρώ . Το πρόγραμμα της αποκατάστασης και ανάδειξης των βυζαντινών και ενετικών οχυρώσεων των Χανίων θα συνεχιστεί και στο Δ΄ Κ.Π.Σ. με χρηματοδότηση ύψους 2εκ ευρώ . Με το έργο αυτό θα δημιουργηθούν νέοι ελεύθεροι και κοινόχρηστοι χώροι στην περίμετρο της παλιάς πόλης των Χανίων, αλλά και μέσα σε αυτήν, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι περιπάτου και αναψυχής, αλλά και ως χώροι που θα φιλοξενούν ήπιες πολιτιστικές δραστηριότητες. Το έργο θα ξεκινήσει το 2008, με προοπτική ολοκλήρωσης 2 ετών.

ΔΙΚΤΥΟ ΦΡΟΥΡΙΩΝ

Πρόκειται για το πρόγραμμα των 14 εκ ευρώ που αφορά όλους τους νομούς της Κρήτης. Όσον αφορά το Νομό Χανίων, οι ενετικές οχυρώσεις, καθώς και το τμήμα του βυζαντινού τείχους, που σώζεται και στο οποίο πραγματοποιούνται σωστικές επεμβάσεις από το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων μπορούν να αποτελέσουν μέρος του έργου. Το φρούριο της Γραμβούσας, το Φραγκοκάστελλο και το φρούριο Κισσάμου θα ενταχθούν άμεσα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και επιπλέον θα τύχουν συγχρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΠΑΛΑΙΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Η μελέτη για την αποκατάσταση του παλαιού τελωνείου Χανίων έχει εκπονηθεί και εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Με το έργο της αποκατάστασης προβλέπεται η απόδοση πολιτιστικών χρήσεων στο μνημείο. Για την υλοποίηση του έργου το ΥΠ.ΠΟ. θα διαθέσει 5εκ ευρώ από το Δ΄ Κ.Π.Σ.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ και ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Θέτουμε ως στόχο την δημιουργία ενός δικτύου αρχαιολογικών χώρων αλλά και βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων σε όλο το νομό. Προβλέπεται να γίνουν έργα συντήρησης και αποκατάστασης χώρων (όπως στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Κυριακοσελλίων Αποκόρωνα και σε άλλους 35 Ναούς της Καντάνου), προκειμένου αυτοί να αναδειχθούν και να γίνουν επισκέψιμοι.

Το ΥΠ.ΠΟ. θα διαθέσει γιʼ αυτό το σκοπό το ποσό των 3 εκ ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Πρέπει, εδώ, να προστεθούν και όλα τα έργα που αφορούν σε μικρά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία και, ήδη, υλοποιούνται με χρηματοδότηση από τα Π.Ε.Π.

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Πρώτο θέμα είναι η χωροθέτηση του νέου Μουσείου Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. ΤΟ ΥΠ.ΠΟ. προγραμματίζει την εκπόνηση μελέτης και την κατασκευή του κτηρίου, με προϋπολογισμό 6 εκ ευρώ . Θα ακολουθήσει η έκθεση στο νέο μουσείο, με προϋπολογισμό 1 εκ ευρώ . Η χρηματοδότηση της κατασκευής και της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί από το Δʼ Κ.Π.Σ.

ΦΟΡΤΕΤΖΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Από κονδύλια του Γʼ Κ.Π.Σ. χρηματοδοτήθηκε ένα πρόγραμμα ανάδειξης της Φορτέτσας, από το Π.Ε.Π. Κρήτης, με προϋπολογισμό 600 χιλ ευρώ , το οποίο και ολοκληρώνεται. Θα συνεχιστούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημειακού συνόλου στη Φορτέτσα Ρεθύμνου με προϋπολογισμό 1,5 εκ ευρώ και χρηματοδότηση από το Δ΄ Κ.Π.Σ.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ

Το ΥΠ.ΠΟ. έχει θέσει ως άμεσο στόχο την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας. Για το λόγο αυτόν θα διαθέσει από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους το ποσό των 500 χιλ ευρώ . Στόχος μας είναι να συντηρηθούν οι ήδη ανασκαμμένοι χώροι και να ενοποιηθούν με συγκεκριμένες διαδρομές, ώστε να γίνουν επισκέψιμοι και να καταστεί ο χώρος γνωστός στο ευρύ κοινό. Η μελέτη για τη δημιουργία διαδρομών εντός του αρχαιολογικού χώρου έχει, ήδη, συνταχθεί. Σκοπός μας είναι να δημιουργηθούν αποθήκες για τα ευρήματα αυτού του τόσο σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, καθώς επίσης και χώροι συντήρησης και μελέτης του υλικού. Μέσα στο πλαίσιο της νέας αντίληψης περί επισκέψιμων χώρων αυτές οι αποθήκες θα είναι ανοικτές στο κοινό.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ύψους 3 εκ ευρώ, το ΥΠ.ΠΟ. θα χρηματοδοτήσει διάφορα μικρά έργα σε όλο το Νομό Ρεθύμνου (όπως την αποκατάσταση του Αγίου Δημητρίου στο ομώνυμο χωριό), προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μικρών αρχαιολογικών χώρων, όπως επίσης και ένα ανάλογο δίκτυο βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιαστικών μνημείων. Ενδεικτικά, αναφέρεται και η Μονή Πρέβελη.

ΆΓΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο Ναός αυτός, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της παλαιάς πόλης και αποτελούσε το Καθολικό της Μονής των Φραγκισκανών Μοναχών, χρονολογείται στον 16ο αι. και είναι ένα από τα αξιολογότερα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Κρήτη. Οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, ενταγμένες στο Γ΄ Κ.Π.Σ., ολοκληρώθηκαν προσφάτως. Τώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ. προγραμματίζουν έκθεση βυζαντινών κειμηλίων, η οποία θα αποτελέσει και τη Βυζαντινή Συλλογή Ρεθύμνου.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η μελέτη για την επέκταση του Μουσείου Αγ. Νικολάου έχει ήδη ανατεθεί και εκπονείται με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους του ΥΠ.ΠΟ. Προβλέπεται ότι η μελέτη εφαρμογής θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2007. Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της εργολαβίας κατασκευής του έργου, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Δʼ ΚΠΣ και χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών 1,5 έτος περίπου.

Επιπλέον, από το Δʼ ΚΠΣ θα χρηματοδοτηθεί και η υλοποίηση της έκθεσης στο Μουσείο, με προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ και διάρκεια υλοποίησης 1,5 χρόνο περίπου. Σε κάθε περίπτωση, ο προγραμματισμός των εργασιών θα είναι τέτοιος, ώστε η παράδοση των αιθουσών στο κοινό να είναι σταδιακή.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Το πολύ σημαντικό αυτό μουσείο, βρίσκεται σε χώρο, ο οποίος έχει ήδη ενταχθεί στην πολεοδομική επέκταση της πόλης της Σητείας. Το ΥΠ.ΠΟ. θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να περιέλθουν στην κατοχή του τα όμορα οικόπεδα ιδιωτών, ώστε να μπορέσει το μουσείο αυτό να επεκταθεί και να δημιουργηθούν νέοι εκθεσιακοί χώροι. Τα κονδύλια, που θα απαιτηθούν θα καλυφθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Παράλληλα θα γίνουν και βελτιωτικές παρεμβάσεις στο ήδη υπάρχον κτήριο, όπου αυτές κριθούν απαραίτητες, με βάση τις μελέτες των υπηρεσιών. Ήδη συντάσσεται μελέτη για την στεγανοποίηση του συνόλου του κτηρίου. Επιπλέον, θα αντικατασταθούν και οι προθήκες, ώστε ο εκθεσιακός χώρος να εκσυγχρονιστεί.

ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ

Στα πλαίσια του Γʼʼ Κ.Π.Σ. χρηματοδοτήθηκε ένα πρόγραμμα ανάδειξης της Σπιναλόγκας από το Π.Ε.Π. Κρήτης με προϋπολογισμό σχεδόν 800 χιλ.ευρώ , το οποίο και ολοκληρώνεται. Ήδη το μνημείο έχει υψηλή επισκεψιμότητα. Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αναστηλώσεων - αποκαταστάσεων των μνημείων της Σπιναλόγκας, με προϋπολογισμό ύψους 1 εκ. ευρώ και χρηματοδότηση από το Δʼ Κ.Π.Σ.

ΚΑΖΑΡΜΑ

Το φρούριο του κάστρου, η γνωστή «Καζάρμα», η οποία αποτελούσε το στρατώνα της φρουράς κατά την ενετοκρατία και σήμερα είναι ένα από τα σωζόμενα κτήρια της μεσαιωνικής Σητείας, έχει αναστηλωθεί και είναι ανοικτή στο κοινό αφού στο χώρο αυτόν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ΥΠ.ΠΟ. προγραμματίζει την περαιτέρω χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την ακόμη μεγαλύτερη ανάδειξη του φρουρίου, το οποίο μαζί με τη Σπιναλόγκα αλλά και το φρούριο «Καλέ» στην Ιεράπετρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν θαυμάσια δείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στο νησί και μνημεία αξιοποιήσιμα κατά τον καλύτερο τρόπο. Οι εργασίες θα χρηματοδοτηθούν στα πλαίσια του προγράμματος «Δίκτυο Φρουρίων» που αφορά όλη την Κρήτη.

ΖΑΚΡΟΣ

Στο πλαίσιο του Δ΄ Κ.Π.Σ. θα χρηματοδοτηθεί το έργο ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ζάκρου με προϋπολογισμό της τάξης των 500 χιλ ευρώ . Ήδη έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι σχετικές οριστικές μελέτες. Οι μελέτες εφαρμογής, που αφορούν στην απορροή των υδάτων, καθώς και στη κατασκευή κτηρίων εξυπηρέτησης του κοινού αλλά και των φυλακίων, ολοκληρώνονται από τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.