ʽʼΈχουμε πληρες σχέδιο για τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρουςʼ είπε ο κ.Βουλγαράκης αναφερόμενος στην Κνωσό, τη Φαιστό και όλο το δίκτυο των μνημείων.

Τον Ιανουάριο του 2007, είπε, το μνημείο εγγράφηκε στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ως το δεύτερο ελληνικό μνημείο, μετά την Ακρόπολη των Αθηνών. Η εγγραφή στον Κατάλογο αυτόν θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη και προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, αλλά και στους χώρους των υπόλοιπων μνημείων του μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί, πως η εγγραφή αυτή συνεπάγεται καλύτερους μηχανισμούς προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου.

Οι επεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» (Γ΄ Κ.Π.Σ.) με προϋπολογισμό ύψους σχεδόν 5,5 εκ ευρώ. Η εκτέλεση των επεμβάσεων ακολουθεί τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, απορροφώντας τις εγκεκριμένες πιστώσεις.

Το 2007 κατατέθηκε από την τοπική Εφορεία στις συναρμόδιες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ. η «Οριστική στατική, αρχιτεκτονική και Η/Υ μελέτη του Στεγάστρου Προστασίας των Δυτικών Αποθηκών του Ανακτόρου της Κνωσού» και θα προωθηθεί για την κατά νόμο γνωμοδότηση σε μία από τις αμέσως επόμενες Συνεδρίες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν σε νέες περιοχές (ανατολική πτέρυγα, μικρό ανάκτορο, μινωική έπαυλη, βασιλικός τάφος) με προϋπολογισμό 2 εκ.ε υρώ με χρηματοδότηση από το Δʼ ΚΠΣ.



Αρχαιολογικός χώρος Φαιστού



Στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού χρηματοδοτούνται από το Π.Ε.Π. Κρήτης στα πλαίσια του Γ΄ Κ.Π.Σ., επεμβάσεις με προϋπολογισμό ύψους 1,5 εκ. ευρώ. Οι εργασίες που αφορούν στην κατασκευή των στεγάστρων θα υλοποιηθούν στο Δ΄ Κ.Π.Σ. με προϋπολογισμό ύψους 1εκ ευρώ. Ήδη έχει εκπονηθεί και εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η προμελέτη των στεγάστρων, ενώ η μελέτη εφαρμογής θα ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες τεχνικές διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ., με χρηματοδότηση από το Δ΄ Κ.Π.Σ.

Τέλος, έχει ζητηθεί από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία ανασκάπτει τον χώρο σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, να προβεί σε στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες στους ήδη ανασκαμμένους χώρους Χαλάρων και Αγ. Φωτεινής, μετά την υποβολή και σχετικών μελετών. Η υλοποίηση των εργασιών θα ξεκινήσει άμεσα.

Εκτός από τους προαναφερόμενους, διεθνούς εμβέλειας, αρχαιολογικούς χώρους, το ΥΠ.ΠΟ. έχει θέσει ως στόχο, σύμφωνα με τον υπουργό, την δημιουργία ενός δικτύου αρχαιολογικών χώρων αλλά και βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων σε όλο το νομό. Προβλέπεται να γίνουν έργα συντήρησης και αποκατάστασης χώρων (όπως στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου Γόρτυνας ή στο Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρα Μικρής Επισκοπής Μονοφατσίου), προκειμένου αυτοί να αναδειχθούν και να γίνουν επισκέψιμοι. Το ΥΠ.ΠΟ. θα διαθέσει γιʼ αυτό το σκοπό το σημαντικό ποσό των 3εκ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.