Σοβαρό πρόβλημα στα Ελληνικά Βιολογικά Ελαιόλαδα δημιουργεί η διαπίστωση περιπτώσεων μόλυνσης με το απαγορευμένο φάρμακο endosulfan και πιο συγκεκριμένα τον μεταβολίτη endosulfan sulfate ελαιόλαδων της Μεσσηνίας, της Κρήτης, της Μυτιλήνης, ακόμη και της Χαλκιδικής, ενώ εκκρεμούν έλεγχοι και στα ελαιόδεντρα προκειμένου να εξακριβωθεί η προέλευση του μεταβολίτη.
Η είδηση δημοσιεύεται στον ΑγροΤυπο που αναφέρει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν η Κομισιόν ανακάλεσε τη δημοφιλή δραστική ουσία endosulfan, που στη χώρα μας χρησιμοποιείται κυρίως στις συμβατικές καλλιέργειες βάμβακας, ντομάτας, πιπεριών, αχλαδιών, πατάτας, τριφυλλιών, αναστέλλοντας τις εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων που την περιέχουν έως τις 2 Ιουνίου 2006
Οι πληροφορίες αυτές που έχουν φτάσει και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εχουν ανησυχήσει τους παραγωγούς οι όποιοι ανησυχούν για τις εμπορικές τιμές των προϊόντων τους αλλα και για τις συνέπειες σχετικά με την πιστοποίησή τους και την είσπραξη του ποιοτικού πριμ ελαιολάδου.
Ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημ. Δράκος. με έγγραφό του ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την ανάληψη πρωτοβουλίας για την έκδοση Κοινοτικής οδηγίας, δεδομενου ότι στα σχετικα δείγματα δεν ανιχνεύεται η δραστική ουσία endosulfan, αλλά ο μεταβολίτης της endosulfan sulfate, και μάλιστα σε ίχνη της τάξεως των 0,010 έως 0,030 mg/Kgr (ppm),

