Στη Βουλή έρχεται το θέμα των ζημιών στην αγροτική παραγωγή από τον καύσωνα των τελευταίων ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που παρουσιάστηκαν στην Κρήτη και ειδικά στον νομό Ηρακλείου, ξεπέρασαν τους 44 βαθμούς Κελσίου το τριήμερο από 30 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, ενώ στη Μεσαρά έφθασαν τους 46, προκαλώντας καταστροφές σε μεγάλο μέρος των καλλιεργειών. Η υπερβολική ζέστη, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που ήδη πλήττουν τις αγροτικές καλλιέργειες, είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ήδη τραγικής κατάστασης σε αμπέλια και υπαίθριες καλλιέργειες.

Το θέμα έφερε με ερώτηση του προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος ζητά την άμεση καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν.

«Οι συνέπειες από τον καύσωνα είναι ορατές ειδικά στην παραγωγή των σταφυλιών, με την περίοδο του τρύγου να ξεκινάει σε λιγότερο από δύο μήνες. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, τα σταφύλια έχουν γίνει «κάρβουνο» αλλά και όσα δεν έχουν εμφανή εγκαύματα έχουν υποστεί σοβαρή ποιοτική αλλοίωση» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης, η οποία καταλήγει με το βουλευτή να ρωτά τον υπουργό αν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα προχωρήσουν άμεσα στην εκτίμηση των ζημιών από τον καύσωνα στις αγροτικές καλλιέργειες και στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.