Του Γιάννη Ζωράκη
2017: Η αποφράδα χρονιά για τον αγροτικό κόσμο. Είναι γεγονός πως το 2017 για τους αγρότες μπήκε με το… αριστερό.
Η αρχή έγινε με τον νέο τρόπο υπολογισμού των φόρων αλλά και τις ρυθμίσεις που μειώνουν τα ελάχιστα εναπομείναντα εισοδήματα. Η κυβέρνηση έδωσε το πρώτο χτύπημα. Και μετά ήρθε ο καιρός. Ακραία καιρικά φαινόμενα και χαλαζοπτώσεις που καταστρέφουν ελαιοπαραγωγή και αμπελουργία.
Όμως ούτε κι αυτό ήταν αρκετό. Έρχεται ξανά η κυβέρνηση με τις ολιγωρίες της σε σχέση με το θέμα της δακοκτονίας.
Οι οποίες απαιτούν την ενεργοποίηση της Περιφέρειας Κρήτης για να πραγματοποιηθεί το πρώτο στάδιο των ψεκασμών. Όμως ο κίνδυνος δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί, αφού για τον δεύτερο ψεκασμό δεν έχει διασφαλιστεί τίποτα πέρα από μια δέσμευση του αρμόδιου Υπουργείου. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο διαβεβαίωνε την Περιφέρεια Κρήτης πως ούτε για τον πρώτο ψεκασμό υπήρχε θέμα, αλλά αν η Περιφέρεια δεν έπαιρνε τις τύχες των αγροτών στα χέρια της, δεν θα βρισκόταν και λύση.
Μετά απʼ όλα αυτά ήρθαν οι πρώτοι καύσωνες του Ιουλίου. Θερμοκρασίες υψηλότερες των 40 βαθμών Κελσίου, που συνιστούν συνθήκες απόλυτου καύσωνα, με κάποιες περιοχές, ειδικά στα νότια του νομού Ηρακλείου και Λασιθίου να καταγράφουν θερμοκρασίες 43 έως και 46 βαθμών κελσίου. Λες και υπάρχει κάποιο αόρατο χέρι που δεν θέλει το 2017 οι αγρότες να προκόψουν.
Όπως είναι φυσικό, οι καταστροφές στην αμπελουργία αλλά και στα υπαίθρια κηπευτικά είναι γενικευμένες, αφού καμία φυτική παραγωγή δεν μπορεί να αντέξει σε τόσο ακραίες συνθήκες για τόσο μεγάλο διάστημα, όπως αυτό του περασμένου τριημέρου. Παρήγορο στην ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη είναι το γεγονός πως ο Οργανισμός Ελληνικής Γεωργικής Ασφάλισης (ΕΛΓΑ) έχει ήδη λάβει τα σχετικά μετεωρολογικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν θερμοκρασίες υψηλότερες των 40 βαθμών Κελσίου κι έχει εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις για την κάλυψη των ζημιών.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκη, ο ΕΛΓΑ έχει εκδώσει τη σχετική ανακοίνωση και όσοι έχουν πληγεί μπορούν εντός χρονικού ορίου δέκα ημερών να προχωρήσουν στις δηλώσεις καταστροφής για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η διαδικασία για τις αποζημιώσεις.
Και ο Μύρων Χιλετζάκης από την πλευρά του βεβαιώνει πως υπήρξαν μεγάλες καταστροφές, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει μια σαφής αποτύπωση του μεγέθους του προβλήματος.
Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το πρόβλημα στην περιοχή της Μεσσαράς, όπου και σημειώθηκαν ακραία υψηλές θερμοκρασίες, ενώ σε σχέση με την παραγωγή το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν τα υπαίθρια κηπευτικά αλλά και τα αμπέλια.