Εξήντα χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που τα Ανώγεια υποχρεώθηκαν να χωριστούν στα δύο όταν ένας κάτοικος του χωριού σκότωσε έναν συγχωριανό του. Από τότε μέχρι, δυστυχώς, προχθές, οι Ανωγειανοί με γνώμονα το συμφέρον του τόπου τους, έβρισκαν πάντα τον τρόπο να λύνουν ειρηνικά τις διαφορές τους, δείχνοντας ότι η αγάπη τους για την περιοχή τους είναι πολύ μεγαλύτερη από όποια διαφορά έχουν, όσο σοβαρή και αν είναι.

Δυστυχώς, οι χειρισμοί αυτοί, που για κάποιους είναι «ξένοι», αλλά για άλλους αποτελεσματικοί και πολύτιμοι, δεν τηρήθηκαν στην περίπτωση του προχθεσινού εγκλήματος στον Ψηλορείτη. Η τοπική κοινωνία, παρά την επινοητικότητά της, την άμεση προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων, αυτή τη φορά δεν έδειξε τα ίδια με το παρελθόν αντανακλαστικά. Ίσως, δεν έδωσε την προσοχή που έπρεπε σε μία κόντρα για τα βοσκοτόπια, που ήταν γνωστή και θα μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει της.

Πλέον, κι αφού το κακό έγινε και τίποτα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο, αυτό που σκέφτονται οι ψυχραιμότεροι είναι να μην υπάρξει συνέχεια και να αναλάβουν μόνο οι Αρχές να αποδώσουν Δικαιοσύνη. Εξάλλου οι βεντέτες μεταξύ συγχωριανών δεν ευδοκιμούν στʼ Ανωγεια. Στο πεδίο των ερευνών, οι διωκτικές Αρχές συνεχίζουν την προανάκριση, ώστε να δοθούν απαντήσεις στα γκρίζα σημεία του φονικού, ενώ σήμερα αναμένεται η παράδοση του φερόμενου δράστη.